Pe terenul de fotbal, acolo unde, în general, limbajul neortodox își găsește culcuș, și-a făcut loc și Dumnezeu, prin intermediul unui slujitor al Sfântului Altar, pasionat de sportul rege. Preotul Nicu Balaban se îngrijește de sufletele celor 3.000 de locuitori ai comunei de aproape 10 ani, iar din 2013 îi invață tainele fotbalului pe seniorii echipei AS Avântul Mircea Voda, care a încheiat sezonul 2013-2014 la coada clasamentului Ligii a-IV-a. Totuși, scrie infobraila.ro, legătura preotului cu fotbalul este mult mai veche, Balaban antrenând din 2007 până în 2013 lotul de juniori al echipei!

Secundul lui Balaban: „Mai joacă și el, la amicaluri, ca doar nu vine cu patrafirul pe teren”

Pasiunea preotului pentru fotbal s-a intersectat de multe ori cu obligațiile de slujitor al Domnului, Nicolae Balaban lăsându-și jucătorii să plece singuri în deplasări, atunci când o familie în doliu sau doi tineri care se pregăteau sa pășească spre Altar aveau nevoie de acesta.

Ionel Anghel (39 de ani), antrenorul secund al AS Avântul Mircea Vodă, dar și jucător, este cel care rămâne la cârma echipei, când părintele se întoarce la datoriile de cleric. Anghel le-a spus redactorilor Infobraila că jucătorii „il ascultă dumnezeiește” pe preotul care, dincolo de imensa pasiune pentru fotbal, este și un real sprijin moral pentru lotul  deznădăjduit dupa o înfrângere.

„Ii place sportul, este pasionat de fotbal. Se mai bagă și el la meciuri amicale, mai joacă și el, că doar nu vine cu patrafirul pe teren, dar, în rest, antrenează. Toți îl ascultă, nu ies din cuvântul lui și asa apar rezultatele. Într-adevăr, deseori, când avem meci în deplasare, apar problemele, în sensul că părintele nu poate merge, dar merg eu cu băieții. Preotul are ba o înmormântare, ba o nuntă, un botez”,  spune Anghel.

Primarul: „S-a micșorat numărul de injurături pe teren de când e părintele antrenor. Acum are probleme cu mijlocul, joacă mai puțin”

Alexandru Mosescu, primarul comunei Mircea Vodă, președintele clubului, consideră că tehnicianul face o muncă misionară, încercând să aducă credința în Dumnezeu și pe terenul de fotbal. Rezultatele au apărut imediat cum preotul a preluat lotul, fotbaliștii și suporterii abținându-se de la înjurături sau semne obscene.

„Preotul) a zis cî Biserica trebuie să facă și alte lucruri și s-a implicat in fotbal. Să știți că s-a mai micșorat numărul de injuraturi pe teren de când e părintele. Mai juca și el fotbal, dar acum are probleme cu mijlocul și nu prea mai bate mingea. El faca ceva misionar aici, dar sunt zile când are câte un parastas și îi ține locul secundul sau mai merg si eu cu echipa”, a declarat edilul pentru Infobraila.

Preotul Balaban: „Dumnezeu e oriunde! Mai injură câte unul, o mai scapă, dar mă văd pe mine și se abțin. Eu îi antrenez, ei vin la slujbă”

„Dumnezeu este oriunde, este în toate”, spune, cu o voce calda, părintele Nicolae Balaban, făcând trimitere la invățături din Biblie. Preotul mărturisește că îmbină utilul cu plăcutul, pasiunea pentru fotbal contopindu-se cu misiunea de a îi aduce pe oameni către Bisericaă

„Eu îi antrenez, ei vin la Biserică, vin la slujbă. Toți trebuie să cunoască credința în Dumnezeu, iar prin fotbal eu îi apropii. Încerc să fac cât mai bine lucrurile, să se vada și rezultatele. Îi ținem antrenați, căci trebuie să fie învingatori”, a precizat părintele.

Balaban recunoaște că sunt momente în care dragostea pentru sportul rege este învinsă de chemarea Bisericii, iar în aceste situații inlocuiește rapid echipamentul de fotbal cu patrafirul și il lasă pe secundul său sa se ocupe de echipă.

„Când apare un parastas, o înmormantare sau o nunta, las fotbalul și mă întorc la ale mele. Mă intorc la echipă când termin cu slujirea. Pe teren e frumos, să știți că nu mai injura nimeni, se abțin. Mai scapă câte unul, dar mă văd pe mine și se opres. Ăsta e rolul meu! Am și un pact cu ei: eu îi antrenez, ei vin la slujbî”, a mai adaugat preotul.

Presedintele Asociației Județene: „Am fost și eu la un meci și chiar venea de la o înmormântare!”

Liga a IV-a Braila, competiția în care joacă echipa antrenata de părintele Balaban, este organizată de Asociatia Județeană de Fotbal (AJF), condusă de fostul arbitru Laurențiu Vărgatu. Președintele AJF Brăilaștie situația de la AS Avântul Mircea Vodă, unde preotul satului este și antrenorul echipei de fotbal.

„Stiți cum e, la Liga a IV-a, fotbalul este mai mult pentru comunitate, pentru tinerii din sat, nu neapărat pentru performanță. Acum, toți oamenii sunt egali și sunt liberi să faca ce vor. Le imbină și parintele pe toate”, a precizat Vărgatu.

De asemenea, șeful AJF  a fost prezent la un meci al echipei AS Avântul Mircea Vodă și, chiar atunci, „antrenorul venea de la o înmormântare”.

După trei etape, AS Avântul Mircea Vodă e pe locul 10, din 13, cu o victorie și două înfrângeri (0-4 la Victoria Traian, liderul seriei, 1-16 la Viitorul Însurăței și 6-2 cu Voința Găiseanca.

Din lotul echipei, fac parte doi jucători cu numele de Stareț, Lică și Marius, Pintea, Lalu, Graur, Fuior, Cuconu sau Beliciu.

 
 

Urmărește-ne pe Google News