Şi în această campanie, decarul a fost mai mult de formă. Cristi Tănase şi Alex Maxim şi-au împărţit tricoul de la care se aşteaptă acea sclipire de geniu, dar niciunul nu a rupt gura târgului.
Aproape jumătate din campanie am jucat fără decar. Tănase şi Maxim au fost de doar șase ori titulari când au purtat 10 pe spate şi au jucat 550 de minute din totalul de 900, cât au însumat cele 10 meciuri din preliminarii.
În timp ce în dreptul ex-stelistului Tănase apare un zero barat la realizări, niciun gol, nicio pasă de gol, Maxim s-a „scos”, cât de cât, cu reușita din ultimul meci cu Feroe (3-0) și cu pasa deșteaptă din finalul dramatic cu Finlanda, la faza din care a egalat Hoban.
Alex Maxim se poate mândri cu faptul că este peste decarii Spaniei și ai Germaniei, Cesc Fabregas, respectiv Lukas Podolski, care n-au marcat niciun gol în preliminarii. Dar și peste portughezul Danny (doar un assist în 7 meciuri – 443 de minute). Maxim nu este departe, ca realizări, nici de olandezul Wesley Sneijder (10 meciuri – 846 minute – 1 gol – 3 assist-uri).
VIDEO / GOL HOBAN, ROMÂNIA – FINLANDA 1-1
Mijlocaşul echipei VfB Stuttgart a mai fost creditat de UEFA cu o pasă de gol, în meciul tur cu Feroe, 1-0, când minge şutată de el din lovitura liberă a ricoșat din bară la Keşeru, care, pe fază, a marcat. Maxim purta însă atunci numărul 20, iar decarul Tănase era pe bancă.
”Numărul 10 nu poate fi purtat de un fotbalist care joacă un minut. A fost o greşeală, eu joc cu trei decari în echipă, vreau fantezie, creaţie, dribling. România avea Rădicioiu, Hagi, Ilie Dumitrescu, care erau susţinuţi de alţii. Nu ne trebuie jucători care aleargă, şi calul aleargă. Atunci când are mingea, fotbalistul trebuie să aibă cinci soluţii în cap, lângă el, el trebuie să gândească înainte să joace. E nevoie de o selecţie cu competenţă şi apoi promovare cu curaj”, a răbufnit Gică Hagi, cel mai mare decar din istoria naționalei.
”Numărul 10 este liderul, ăla schimbă tot. Ca planificare nu este bine, pentru că de aici pleacă problemele de fond. Nu este bine. Cine îşi asumă acest rol, de lider? Numărul 10 este liderul echipei, el face diferenţa, nu mai putem merge doar cu cărăuşi care aleargă. În ultimii 30 de metri ai nevoie de astfel de jucători. Trebuie găsit. De vreo şapte ani tot se caută. Păi, găsiţi-l frate!”, a mai spus Hagi.
Adrian Mutu, 36 de ani, se autopropune din India, dar selecționerul Anghel Iordănescu se face că nu-l aude. ”Nu mă uit după un număr 10, mă uit după jucători tineri. Până la Campionatul European trebuie să apară câţiva jucători tineri. Trebuie să ne uităm mai atent la echipa naţională de tineret, dar şi la campionatul intern. Mă gândesc la
Cifrele decarilor României în preliminariile Euro 2016
Alexandru Maxim, 25 de ani: 7 meciuri – 335 de minute – 1 gol – 1 assist
Grecia – România 0-1 (titular, a jucat 68 minute)
Irlanda de Nord – România 0-0 (titular, a fost schimbat în minutul 90)
România – Feroe 1-0 (titular, a jucat 90 de minute, 1 assist)
Ungaria – România 0-0 (rezervă, a jucat 1 minut)
România – Grecia 0-0 (titular, a jucat 64 de minute)
România – Finlanda 1-1 (rezervă, a jucat 30 de minute).
Feroe – România 0-3 (rezervă, a jucat 12 minute, 1 gol)
Cristi Tănase, 28 de ani: 4 meciuri – 195 de minute – 0 goluri – 0 assisturi
România – Ungaria 1-1 (rezervă, a jucat 23 de minute)
Finlanda – România 0-2 (titular, a jucat 84 de minute)
România – Irlanda de Nord 2-0 (titular, a jucat 58 de minute)
România – Feroe 1-0 (rezervă, a jucat 30 de minute)
Albania n-a contat pe 10
Nu doar naționala României nu se mai face în jurul numărului 10, ca altă dată. Se întâmplă și la case mai mari. Italia și Germania, spre exemplu, a avut decari fără mari realizări. Squadra-azzurra i-a rotit pe Sebastian Giovinco (patru meciuri, 71 de minute, toate ca rezervă), Marco Verratti (de cinci ori titular – 1 assist) și Franco Vázquez (rezervă neutilizată), iar campioana mondială îl are ca decar pe Lukas Podolski, mai mult rezervă. Dar cam atât.
Albania, calificată în premieră la Euro, este singura națională care nu a folosit decarul niciun meci ca titular în preliminarii. Cu toate astea, decarul Armando Sadiku (două meciuri – 57 de minute) a marcat un gol în meciul decisiv cu Armenia, 3-0.
Gibraltar are decar integralist
Singurul decar integralist din preliminarii este Liam Walker, play-maker-ul naționalei din Gibraltar. Chiar dacă a jucat 900 de minute, mijlocașul de la Lincoln are cifre la fel de slabe ca și Cristian Tănase. Zero goluri, zero pase de gol. Urmează olandezul Wesley Sneijder (10 meciuri – 846 minute – 1 gol – 3 assist-uri), austriacul Zlatko Junuzovic (10 meciuri – 839 minute – 2 goluri – 2 assist-uri) și estonianul Sergei Zenjov (10 meciuri – 786 minute – 2 goluri – 1 assist).
Cei mai eficienți decari din preliminarii
Zlatan Ibrahimović, atacant, căpitan – Suedia, căpitan (8 meciuri – 642 meciuri – 8 goluri – 1 assist)
Wayne Rooney, atacant, căpitan – Anglia (8 meciuri – 669 minute – 7 goluri – 1 assist)
Kyle Lafferty, atacant – Irlanda (9 meciuri – 752 minute – 7 goluri – 1 assist)
Gylfi Sigurdsson, mijlocaș – Islanda (9 meciuri – 889 minute – 6 goluri – 3 assist-uri)
Robbie Keane, atacant, căpitan – Irlanda, căpitan (9 meciuri – 472 minute – 5 goluri – 2 assist-uri)
Eden Hazard, mijlocaș – Belgia (9 meciuri – 751 minute – 5 goluri – 1 assist)
Valērijs Šabala, atacant – Letonia (9 meciuri – 688 minute – 3 goluri)
Arda Turan, mijlocaș – Turcia, căpitan (9 meciuri – 773 minute – 2 goluri – 3 assist-uri)
Zlatko Junuzovic, mijlocaş – Austria (10 meciuri – 839 minute – 2 goluri – 2 assist-uri)
Luka Modrić, mijlocaș – Croaţia (8 meciuri – 565 minute – 2 goluri – 2 assist-uri)