Bandi a început fotbalul la 14 ani, la Motru, fără ştirea părinţilor. La 18 ani a ajuns la Rapid, prilej cu care a acordat primul său interviu, în Pro Sport, în care spunea: “Eu nu vreau să supăr pe nimeni, nici măcar pe adversarii mei”. Ajuns apoi în Republica Moldova, la Sheriff Tiraspol, unde avea un salariu bun şi perspective de a se transfera într-un campionat tare, fundaşul dreapta a uimit când a decis să se călugărească. A plecat la Mănăstirea Gura Motrului (Mehedinți) şi şi-a luat numele de Pahomie.

“Mă-sa i-a băgat chestii religioase în cap. Una peste alta, nu cred că e sănătoasă la cap. Despre mine spunea că sunt diavolul în persoană”, spunea tatăl fotbalistului.

Eduard Bandi, fost fotbalist român, a devenit călugăr la Muntele Athos. A fost şoferul starețului Melchisedec Velnic

Fostul rapidist, cu selecții la loturile naționale de juniori și tineret, a fost mutat la Mănăstirea Putna, unde e şi şoferul starețului. “Nu a dorit să vorbească despre viața lui cu ziariştii, trebuie să-i respectăm dorința. Se spune că tăcerea e cea mai de preț calitate a unui călugăr. E un om de nădejde, credincios şi cu frică de Dumnezeu, iar de câțiva ani e şoferul meu. Nu puteam să dau o astfel de misiune decât unui om în care am mare încredere. La noi la mănăstire nu e nici televizor şi nici radio. Eduard a fost scârbit de ce era în jurul lui, de faptul că nu putea să fie pe propriile picioare. Știți dumneavoastră cum e mai bine decât mine, s-au băgat impresarii, patronii…”, ne mărturisea atunci starețul Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic.

Eduard Bandi, devenit Părintele Pahomie, a hotărât acum câţiva ani să plece la Muntele Athos, unde a ajuns unul dintre cei mai bine văzuţi călugări români.

Acest fapt a fost descoperit, întâmplător, de alt fotbalist. Philippe Magdalinis, care în prezent evoluează pentru Rapid, în liga a cincea, dar a dat probe pentru o echipă din zona Salonic a Greciei.

”Vorbeam cu cei de acolo, m-au întrebat de unde sunt. Le-am spus că din România. Atunci mi-au spus că este şi la muntele Athos un călugăr român, care a jucat fotbal. Iniţial am crezut că este o glumă. Dar apoi mi-au zis că este vorba despre Edi Bandi. Am rămas uimit. E adevărat, nu am vorbit cu el, însă mi-au spus cei de acolo câteva detalii. Ştiu că nu a jucat foarte mult la Rapid, însă mi s-a părut o lucrare a destinului”,  Philippe Magdalinis

Eduard Bandi, fost fotbalist român, a devenit călugăr la Muntele Athos. Iulian Raicea e preot în Thailanda

Bandi nu e singurul fost sportiv care a ales calea Domnului. Medaliat cu bronz la Olimpiada de la Sydney în proba de pistol-viteză, tiristul Iulian Raicea (44 de ani) a devenit preot în Thailanda, la Bangkok.

Atras de religie încă de pe vremea când era component al lotului olimpic de tir al României, Iulian Raicea şi-a încredinţat viaţa lui Dumnezeu. Decizia a luat-o după Beijing 2008, când a plecat în Thailanda.

În patru ani, Raicea a urcat treaptă cu treaptă, ajungând un personaj important în cadrul Bisericii Ortodoxe din Bangkok, care aparţine de Patriarhia Moscovei. Iniţial, Raicea a fost tuns în monahism (a devenit călugăr), dar între timp a fost hirotonit preot.

Acum, fostul medaliat cu bronz de la Olimpiada de la Sydney 2000 în proba de pistol viteză este cunoscut sub numele de ieromonah Serafim. “Este preot-călugăr. Din rândul acestei categorii se aleg arhimandriţii sau episcopii”, explică un reprezentant al clerului din România.

Pe site-ul Bisericii Creştine din Thailanda, Raicea este prezentat ca preşedinte al consiliului parohiei “Adormirea Maicii Domnului” din provincia Rachatburi, aflată la 100 de kilometri de Bangkok.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News