Vulturi, elefanti si toate felurile de lei. Fiecare echipa nationala participanta la Cupa Africii pe natiuni la fotbal, care se desfasoara in aceste zile in Egipt, competitie a carei mascota este “Croconil”, are un supranume legat de fauna africana.

Evident, leul nu putea sa nu-si taie partea, regele junglei fiind prezent la mai multe formatii. Mandri, inspirand respect, leii africani sunt fie “neimblanziti”, precum in Camerun, fie teranga (“ospitalieri”, in limba wolof) la Senegal, fie din Atlas, ca la marocani. Fotbalistii Republicii Democratice Congo sunt “simba”, adica lei in limba swahili, ei lasand acasa in preliminarii leoparzii din Zair. Dupa regele junglei, urmeaza regele vazduhului, vulturul: “super-eagles” (nigerieni) si “vulturii din Cartagina” (tunisieni) vor sa se remarce si la acest turneu final. Tot o pasare de prada, eretele, a fost adoptata de Togo. Elefantul nu putea lipsi, reprezentand emblema Coastei de Fildes si a Guineei, la care insa numele este luat in limbile locului, syli. Angolezii, in schimb, au optat pentru suplete “palanca negra” (antilopa neagra), fiind preferata lor.

Din pacate, in urma indelungatului razboi civil din Angola, specia este pe cale de disparitie. În fine, alte reprezentative s-au inspirat din razboaie, fotbalistii din Zimbabwe fiind “brave warriors”, iar cei din Zambia “chipolopolo”, adica “gloantele”, aluzie la atacurile mitraliate ale formatiei. Mai pasnici, jucatorii din Africa de Sud joaca in “bafana-bafana”, echipa “baietilor” (fotbalul feminin are drept reprezentativa banyana-banyana – “fetele”). Evident, gazdele, egiptenii, nu puteau sa se numeasca altfel decat “faraonii” (foto).

 
 

Urmărește-ne pe Google News