Dacă le vezi meciurile, nimic nu le trădează suferinţa. Aleargă şi driblează pe teren, se simt fotbalişti adevăraţi. Sacrificiile, însă, sunt imense. Mai ales că boala i-a lovit tocmai când începuseră să viseze, în copilărie.
Dar asta nu i-a împiedicat să ajungă fotbalişti! Aceşti tricolori speciali de la echipa “DIA România” sunt un model pentru naţionala lui Victor Piţurcă. Formată din şapte tineri cu vârste între 20 şi 24 de ani, naţionala a participat pentru prima dată la “DIAEURO”, o competiţie internaţională de minifotbal dedicată persoanelor cu diabet care nu fac sport de performanţă, organizată în Zadar (Croaţia). Băieţii s-au comportat onorabil, iar la final s-au clasat pe poziţia a şasea.
Se consideră modele de urmat
Această echipă cu suflet mare s-a luptat la Europene cu 11 naţionale, Ucraina, Belgia, Polonia, Italia, Slovacia, Portugalia, Serbia, Uzbekistan, Ungaria, Bulgaria şi Croaţia.Ungaria a câştigat turneul, podiumul fiind completat de Portugalia şi Croaţia.
“Suntem bolnavi şi jucăm, suntem un exemplu. Boala mi-a schimbat viaţa în bine, am şansa să joc fotbal! Altfel, eram doar un inginer”, declară, emoţionat, jucătorul Paul Berendi.
“Sperăm să inspirăm şi să motivăm cât mai multe persoane cu diabet să facă mişcare”, spune şi liderul Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România, Maria Meszaros.
7 tineri insulinodependenţi
- Rafael Ratmayer (căpitan, Timişoara)
- Florin Chivu (Timişoara)
- Paul Berendi (Cluj-Napoca)
- Sorin Toma (Bucureşti)
- Ciprian Danci (Maramureş),
- Mircea Şerban (Reghin)
- Adrian Muntean (Braşov)
- Antrenor: Sorin Mocan (Cluj-Napoca)
- Medic: Daniel Cosma
Fac pauză dacă le scade glicemia
Fotbaliştilor le e greu să îşi ţină glicemia sub control pe teren.
“Dacă le scade, este o problemă. Trebuie să facem pauză”, explică antrenorul Sorin Mocan, pentru citynews.ro.
Medicul Daniel Cosma trebuie să fie atent în privinţa dozelor de insulină: “Trebuie să îşi facă patru doze pe zi. Doza e diferită, în funcţie de postul jucătorului!”.
Diabetul afectează pe glob circa 366.000.000 de oameni. În România sunt 700.000 de diabetici, 10% pe tratament cu insulină. Diabetul este o afecţiune în care corpul nu asimilează alimentele.
Acestea sunt transformate în glucoză, ce ajunge în sânge şi e transportată la celule. Pentru a ajunge în interiorul lor e nevoie de insulină.
Foto: citynews.ro