În istoria ambelor ţări au existat sau există detalii mai mult sau mai puţin comparabile. Este cazul “monştrilor” Josef Fritzl şi Ion Râmaru, ale căror fărădelegi au îngrozit opinia publică din cele două state. Austriecii au intrat în stare de şoc anul trecut, după ce s-a aflat că Josef Fritzl (73 de ani) şi-a sechestrat propria fiică în subsolul locuinţei timp de 24 de ani, perioadă în care a maltratat-o şi a violat-o de nenumărate ori, relaţie incestuoasă din care s-au născut şapte copii.

Sunt criminali notorii

“Monstrul” din Amstetten, aşa cum l-a denumit presa, a fost condamnat recent la închisoare pe viaţă, după ce şi-a recunoscut faptele. O pedeapsă şi mai grea a primit Ion Râmaru, considerat chiar şi astăzi cel mai sadic criminal în serie din România.

În perioada 1970-1971, acesta a comis trei omoruri deosebit de grave, un omor calificat, şase tentative de omor, cinci violuri, o tentativă de viol, o tâlhărie şi trei furturi. Cele mai multe dintre victimele sale au fost femei, pe care le lovea cu un ciocan sau cu o toporişcă. Supranumit “vampirul din Bucureşti”, Râmaru a fost în cele din urmă prins, judecat şi condamnat la moarte, fiind executat prin împuşcare pe 23 octombrie 1971, la 25 de ani.

Mozart vs «Micul Mozart»

Celebrul compozitor austriac din secolulul al optsprezecelea, Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), autorul operelor “Flautul fermecat” şi “Nunta lui Figaro”, are de câţiva ani un corespondent în ţara noastră.

Marius Moga (27 de ani, foto sus) este unul dintre cei mai în vogă cântăreţi şi compozitori, component al trupei Morandi. Datorită succesului de care s-au bucurat foarte multe dintre piesele sale, Moga a fost poreclit “micul Mozart”.

Vals vs maneanoi

Pentru români, probabil cea mai cunoscută personalitate din Austria, stat denumit şi “ţara Valsului”, e Johann Strauss fiul, care a compus peste 140 de capodopere ale acestui gen muzical, dintre care cea mai cunoscută e, fără discuţie, “Dunărea albastră”.

În schimb, în România acestor vremuri e la putere maneaua, reprezentată de Adi Minune (foto sus), Florin Salam ori Vali Vijelie. Inclusiv cantonamentul tricolorilor răsună, în clipele de răgaz, de această muzică orientală, cu influenţe autohtone. În plus, la orice trofeu intern câştigat, echipele noastre fac chef pe ritmuri de manele.

 
 

Urmărește-ne pe Google News