Pasiunea pentru aviaţie şi pentru fotografie a dat naştere unui nou “sport”, spottingul. Înarmaţi cu aparate de fotografiat, spotterii se plasează în perimetrul sau în incinta câte unui aeroport şi încearcă să surprindă imagini care mai de care mai interesante.
Ei au devenit o prezenţă uzuală şi absolut normală pe aeroporturile lumii. Mai puţin în România însă, unde între spotteri şi responsabilii cu paza s-au declanşat adevărate conflicte. Totul până când Libertatea a iniţiat, zilele trecute, o întâlnire cu ambele tabere, finalizată cu un “parteneriat” între conducerile aeroporturilor Capitalei şi comunitatea de spotteri de la noi din ţară.
De câte ori nu aţi văzut un aparat de zbor şi v-aţi dorit să-l fotografiaţi? În România, în perimetrul sau interiorul aeroporturilor, acest lucru a reprezentat întotdeauna o problemă. Până de curând. În toată lumea există persoane care au combinat pasiunea pentru aviaţie şi fotografie, dând naştere unui sport numit „aircraft-spotting”. Prezenţe normale pe aeroporturile lumii, spotterii, „înarmaţi” cu aparate foto, urmăresc aeronavele care fie decolează sau aterizează, sau pur şi simplu sunt staţionate la sol, fotografiindu-le. În România, însă, ei au fost de cele mai multe ori goniţi sau alergaţi de angajaţii responsabili cu securitatea, în condiţiile în care aeroporturile sunt plasate în zone extrem de tranzitate de oameni obişnuiţi, apariţia unui avion putând fi observată în detaliu de oricine.
Radu e unul dintre puţinii spotteri români din afara ţării. “Mă bucur că atunci când voi ajunge acasă nu vor mai fi probleme cu fotografiatul la Otopeni. La Bruxelles am reuşit să reali- zez poze reuşite, tocmai pentru că se permite fotografiatul în incinta aeroportului. E bine că s-a rezolvat problema şi în România”, ne-a spus Radu.
Horaţiu Goanţă, 21 de ani,student
Horaţiu este un adevărat artist, fotografiile sale având de cele mai multe ori nuanţe pict
Bogdan Pop, 25 de ani, webdesigner
“Prin ceea ce fac încerc să surprind cât mai multe senzaţii şi să le împărtăşesc celorlalţi”, ne-a explicat Bogdan pasiunea sa.
Mureşan Vasile Alexandru(Valavia), 26 de ani, analist telecomunicaţii
Vali practică spottingul de patru ani de zile. Pasiunea sa pentru aviaţie se trage din familie, tatăl tânărului lucrând în domeniu.
Pasiunea pentru spotting a apărut acum 3 ani în urma numeroaselor zboruri şi călatorii din Europa şi America.
“Într-un timp atât de scurt comunitatea noastră a ajuns foarte cunoscută şi respectată în rândul pasionaţilor de aviaţie din România, o realizare de care sunt foarte mândru” afirmă cel care în 2007 a pus bazele comunităţii de spotteri din România.