Numeroase evenimente sportive s-au disputat în ultimele 12 luni, România având reprezentanți la majoritatea acestora. Cum nu există țară ai cărei sportivi să câștige toate competițiile la care participă, nici tricolorul n-a fluturat de fiecare dată pe cele mai înalte catarge.

De fapt, uneori n-a fluturat deloc, deoarece ai noștri au ocupat poziții modeste la sfârșitul concursurilor, la mare depărtare de podiumuri. În cazul anumitor discipline, contraperformanțele au reprezentat veritabile șocuri pentru fanii sportului din țara noastră, obișnuiți să creadă că România va face legea pe vecie în sportul X sau în sportul Y. În cazul altor discipline nu a fost vorba de șocuri, ci de eșecuri oarecum așteptate, “pierderi planificate”, consecințe ale unor declinuri lente și aparent ireversibile.

Echipa feminină de gimnastică

De la Nadia Comăneci încoace, deci de circa 40 de ani, românii s-au considerat buricul Pământului în materie de gimnastică feminină. Rezultatele foarte bune obținute de practicantele acestui sport au reprezentat de fiecare dată un motiv de gâdilare a orgoliului național. Dacă la alte capitole nu ne puteam măsura cu superputeri precum SUA, Rusia și China, le dădeam lecții la bârnă, la sol, la paralele și la sărituri. Asta explică în bună măsură șocul suferit la Campionatele Mondiale, unde echipa feminină de gimnastică a României a ratat în premieră clasarea în top 8 și, deci, calificarea directă la JO din 2016! Pentru a-și asigura prezența la Rio, gimnastele tricolore vor trebui să participe la turneul preolimpic din aprilie.

Barca feminină de 8+1

Un eșec la fel de usturător ca cel suferit de echipa de gimnastică feminină a fost înregistrat și de barca feminină de 8+1, altădată nava-amiral a canotajului românesc. În componența Roxana Cogianu, Iuliana Popa, Mihaela Petrilă, Ioana Crăciun, Adelina Cojocariu, Irina Dorneanu, Mădălina Bereș, Andreea Boghian, Daniela Druncea, echipajul tricolor nu a reușit calificarea la Olimpiada de la Rio, încheind recalificările de la Campionatele Mondiale pe poziția a treia. Din cauza acestui rezultat, canotoarele se văd nevoite să ajungă la Olimpiadă prin ”ușa din dos”: turneul de calificare din luna mai.

Reprezentantele Ligii 1 în Europa

Constantin Budescu (dreapta), atacantul Astrei Giurgiu, în timpul meciului cu AZ Alkmaar, din play-off-ul Ligii Europa. (FOTO: EPA)

România a aliniat patru echipe la startul ediției 2015-2016 a cupelor europene: Steaua, ASA Tg. Mureș, Astra Giurgiu și FC Botoșani. Nici una nu a reușit calificarea în faza grupelor! Marea dezamăgire a fost Steaua, campioana României, care, eliminată din Liga Campionilor, nu a prins nici măcar tabloul principal al Ligii Europa, fiind depășită fără drept de apel de Rosenborg (0-3 și 1-0).

Alin Moldoveanu

Alin Moldoveanu, în timpul Olimpiadei din 2012. (FOTO: EPA)

Devenit celebru “peste noapte” în 2012, când a câștigat medalia olimpică de aur la Londra, în proba de pușcă cu aer comprimat 10 metri, Alin Moldoveanu poate rata prezența la Olimpiada de anul viitor. La Grand Prix-ul găzduit în august de Azerbaidjan, tiristul a ocupat abia locul 15, în condițiile în care doar primii trei clasați și-au asigurat biletele pentru Rio. Ultima șansă pentru sportivul român o reprezintă Campionatele Europene de la Gyor (22-28 februarie), la sfârșitul cărora se vor cunoaște ultimii trei calificați la JO.

Tenisul masculin, la simplu

Adrian Ungur (stânga) și Marius Copil. (FOTO: Alex Dobre)

Cel mai bine clasat tenismen român la simplu este Marius Copil: locul 165 ATP. Următorul este Adrian Ungur (locul 169). Poziții mult prea modeste, ținând cont că la feminin România se mândrește cu numărul 2 WTA (Simona Halep) și are cinci jucătoare în top 100, iar Horia Tecău a câștigat Wimbledon și Turneul Campionilor la la dublu masculin. Și comparând totul cu Ilie Năstase, recunoscut ca primul lider mondial.

 
 

Urmărește-ne pe Google News