Cu punga de aurolac pe teren
„La început am avut ceva bătăi de cap, pentru că băieţii veneau la preselecţii sau la antrenamente cu punga de aurolac după ei. Le-am explicat că n-au nici o şansă să facă parte din echipă dacă nu renunţă la obiceiul ăsta şi au înţeles”, ne-a povestit Mihai Rosus (31 de ani), el însuşi un fost copil al străzii, în prezent angajat al fundaţiei Metanoia, care a sprijinit ideea creării unei „naţionale” a oamenilor străzii. „Sperăm să strângem din sponsorizări cam 13.000 de euro, pentru că atât ne costă participarea la Cupa Mondială, şi să rezolvăm cât mai repede problemele legate de formalităţi, deoarece mulţi dintre jucători n-au acte şi ne este greu să le facem rost de paşapoarte”, a mai spus Rosus, care îndeplineşte funcţia de director sportiv al naţionalei oamenilor fără
adăpost.
Mai talentaţi decât Borcea!
Florin Bătrânu îşi laudă jucătorii, considerând că cei şapte componenţi ai lotului naţionalei oamenilor fără adăpost din România se descurcă mai bine cu mingea decât Cristi Borcea, directorul executiv al lui Dinamo. „Băieţii sunt destul de buni. Oricum, sunt mai talentaţi decât Borcea, că pe ei nu i-am văzut dându-şi cu mingea în nas, ca dinamovistul”, a spus Florin.
Cum se desfăşoară turneul
– ediţia de la Melbourne (1-7 decembrie) e a şasea din istoria turneului;
– România este debutantă la Cupa Mondială a Oamenilor fără adăpost;
– vârsta minimă de participare este de 16 ani;
– participanţii trebuie să fie oameni fără adăpost sau vânzători ambulanţi de ziare;
– lotul fiecărei echipe este alcătuit din 8 fotbalişti;
– pe teren intră un portar şi 3 jucători de câmp;
– durata unei partide este de două reprize a câte 7 minute;
– dimensiunile terenului de joc: 22 metri (lungime) şi 16 metri (lăţime).
Din lotul naoeionalei copiilor străzii din România fac parte şi doi băieoei care au avut Probleme cu legea în trecut. „Doi jucători au fost condamnaoei pentru tâlhării comise cu violenţă. Unul este din Baia Mare, celălalt din Timişoara, se numeşte Radu Muntean, are 28 de ani şi a stat la închisoare 3 ani, înainte de a fi eliberat anticipat pentru bună purtare. Între timp s-au cuminţit şi acum participă cu echipa noastră la meciuri demonstrative în puşcării”, a spus Mihai Rosus.
Recunoscuţi de federaţia de fotbal!
Mihai Rosus, cel care a avut ideea alcătuirii unei echipe a copiilor străzii din România, cu care să participe la Mondialul Oamenilor fără adăpost, spune că iniţiativa sa a fost apreciată de oficialii Federaţiei Române de Fotbal. „Am discutat acum două săptămâni cu Florin Prunea (n.r. – directorul Departamentului de Relaţii Internaţionale al FRF) şi cu Daniel Prodan (n.r. – directorul sportiv al FRF) şi ne-au recunoscut drept echipa naţională oficială a oamenilor fără adăpost din România. Ne-au urat baftă în Australia şi ne-au dat chiar şi echipamente de joc ca ale echipei naţionale, numai că sunt măsuri prea mari şi acum trebuie să le schimbăm”, a spus Rosus.
Vor primi bani ca să nu fure prin Australia
Antrenorul Florin Bătrânu vrea să le dea bani de buzunar jucătorilor, pentru ca aceştia să nu fie tentaoei să fure în Australia. „Trebuie să le dăm şi jucătorilor câte 100 de dolari sau euro, că, Doamne fereşte!, nu vreau să se apuce de furat pe-acolo şi să ne facem de râs”, a declarat Bătrânu, care va fi cazat, alături de restul delegaoeiei, într-un campus studenoeesc din Melbourne.