Reprezentativa Elvetiei a produs cele mai mari surprize in turneul olimpic de hochei pe gheata, invingand ultimele doua campioane olimpice. 2-0 contra Canadei si 3-2 cu Cehia! In “sferturi”, ei au pierdut la Suedia (2-6), dar performantele raman. Principalii “vinovati” de succesele helvetilor sunt antrenorul Ralph Krüger, programul coerent de dezvoltare a hocheiului, dar si politica de sponsorizare in sport.

Elvetia este antrenata de 10 ani de acelasi tehnician. Ralph Krüger are 48 de ani si nu a pregatit niciodata vreo formatie din tara sa de adoptie. De adoptie, pentru ca Mister Ralph s-a nascut in Canada si are tripla cetatenie: canadiana, germana si elvetiana.

Krüger a fost coleg de echipa in anii ‘80 cu un mare hocheist roman. La Düsseldorf, actualul tehnician helvet a jucat in aceeasi linie cu Traian Cazacu, unul dintre cei mai valorosi hocheisti romani ai anilor ‘80.

Ralph Krüger a preluat nationala elvetiana dupa ani de zile de rezultate modeste. A fost numit in functie intr-un moment de colaps al primei reprezentative helvete dupa ce tocmai castigase Cupa Continentala cu formatia austriaca Feldkirch.

A naturalizat un singur hocheist, pe Paul DiPetro, canadian de 36 de ani, casatorit cu o elvetianca. Di Pietro, castigator al Cupei Stanley in urma cu mai bine de un deceniu, nu rupe decat doua-trei cuvinte in franceza, germana sau italiana, limbi oficiale in Elvetia. DiPietro a marcat ambele goluri ale victoriei contra Canadei, prima din istorie impotriva nord-americanilor.

“Presa l-a luat la inceput peste picior. Insa e un antrenor de mare valoare, principalul artizan al acestor mari succese. Cand face selectia, se ghideaza numai dupa forma si caracterul jucatorilor. La el conteaza doar munca, personalitatea, profesionalismul… Nu de alta, dar de locuieste in Davos, insa nu a luat nici un hocheist de acolo, desi formatia respectiva a fost ultima campioana a Elvetiei”, povesteste antrenorul nationalei Romaniei, Daniel Herlea.

Krüger a urmarit un program coerent de dezvoltare a hocheiului, punand mare accent pe esaloanele de copii si juniori, de unde a promovat la nationala numeroase talente. De altfel, “secundul” sau, Jakob Kölliker, pregateste si nationala U20. Astazi, Krüger are un salariu de 1.000.000 de franci elvetieni, casa si masina la scara. Daca lua vreo medalie la Olimpiada, incasa un cec egal cu contractul sau anual!

Anul trecut, Herlea (foto) a antrenat la Davos, fiind coordonatorul centrului de copii si juniori al unui club cu buget de 12.000.000 euro. “L-am antrenat acolo pe unul dintre fiii lui.  Va fi un hocheist de mare valoare, insa nu a pus niciodata vreo vorba ca el sa fie „proptit” la nationala”, spune Herlea, care a stat pe aceeasi scara de bloc in orasul helvet: “Langa noi statea si Von Arx, unul dintre cei mai buni jucatori elvetieni din istorie. La Olimpiada de la Salt Lake City, l-a prins beat in cantonament. De atunci, adio! Nici nu se mai saluta”. Von Arx si Rieseni, vinovatii de aventuri bahice la JO din 2002, nu au mai fost convocati la lot de atunci. Si nu a mai avut loc nici vreo impacare telenovelistica…

Victor Stancescu: „Vreau la Mondiale”

Victor Stancescu (foto) joaca in nationala Elvetiei. A ratat Olimpiada, dar vrea la Grupa Mondiala, in martie.

“Am vazut meciurile acasa. Am fost incantat. Inca de la nationala de juniori, un elvetian isi doreste sa bata Canada. Nici macar la tineret nu au reusit sa le luam o victorie. Acum, visul a devenit realitate!”. spune Stancescu, care va implini 21 de ani la 10 martie. Jucatorul de la Kloten Flyers s-a aflat in contingentul largit de 30 de jucatori al nationalei Elvetiei, insa a iesit din calcule din cauza unei accidentari la adductori. “Nu-i nimic. Am ratat Olimpiada, dar poate prind Mondialul din aprilie”, zice Victor.

Hocheistul nascut la Bucuresti il respecta in mod deosebit pe antrenorul Krüger: “A creat echipa perfecta. El cauta un tip de jucator care sa se potriveasca perfect tacticii lui de joc. Nu-i trebuie mari marcatori din campionat, ci jucatori puternici fizic si disciplinati tactic”.

Alte „miracole”

Victoria studentilor americani impotriva reprezentativei URSS in semifinalele JO de la Lake Placid, din 1980. La “Sbornaia” jucau Krutov, Makarov, Tretiak sau Fetisov. A fost un adevarat razboi. Intr-un amical pre-olimpic, URSS batuse SUA cu 10-3. In semifinala olimpica, yankeii regretatului Herb Brooks au detonat bomba: 4-3, cu gol decisiv al lui Eruzione, cu zece minute inainte de final! In finala, SUA au trecut de Finlanda cu 4-2.

Victoria Belarusului, o tara cu doar 2.000 de hocheisti legitimati, impotriva Suediei, 4-3 la Jocurile Olimpice de la Salt Lake City, din 2002, in sferturile de finala ale competitiei. Golul victoriei Rusilor albi a fost de fapt un autogol al portarului Tommy Salo!

In 1977, “tricolorii”  (foto) au invins profesionistii americani in grupa de elita a Mondialului cu  5-4 (goluri Pisaru, Tureanu 2, Varga si Gal). “Nimeni nu a avut la acel moment ideea sa-i povesteasca lui Ceausescu despre performantele  noastre. Poate ca daca l-ar fi „prelucrat” bine cineva – ce romani ii mai batusera pe americani?!, hocheiul nostru ar fi fost azi departe. Eu zic ca daca dictatorul era convins, construia multe patinoare si azi eram departe, poate la nivelul Elvetiei”, spune Eduard Pana, secretarul general al FRHG.

 
 

Urmărește-ne pe Google News