Participantă la maratonul de la Austin, în Texas (SUA), Hyvon Ngetich s-a aflat în frunte până la kilometrul 37. În vârstă de 29 de ani, atleta din Kenya, o specialistă a probei, a simțit apoi cum o lasă picioarele.
Ea a refuzat să abandoneze și a continuat cursa. Cu 200 de metri înainte de sosire, Hyvon s-a prăbușit, însă a continuat de-a bușilea… Un membru al corpului medical s-a îndreptat spre ea cu un scaun cu rotile, însă sportiva, deși epuizată, a refuzat să se așeze pe el, implicit să abandoneze. Cu ultimele putere, a trecut linia de sosire târându-se. Hyvon Ngetich a terminat pe locul 3, în trei ore, patru minute și două secunde.
În 1908, Pietri a fost descalificat
O întâmplare asemănătoare, dar cu un deznodământ diferit, s-a petrecut la maratonul olimpic de la Londra, din 1908. Ajuns primul pe stadion, Dorando Pietri (Italia) a fost descalificat pentru că, aflați pe margine, câțiva oficiali, printre care se afla și Sir Arthur Conan Doyle, autorul romanelor cu Sherlock Holmes, l-au sprijinit pe brațe până la sosire – pe ultimii metri, atletul se prăbușise de câteva ori, epuizat. Impresionată de drama lui Pietri, Alexandra a Danemarcei, soția Regelui Ediard al VII-lea, i-a oferit italianului o cupă de argint.