“Sunt foarte mândru de mine și foarte bucuros. Sunt conștient că mă așteaptă un drum foarte lung și greu, dar sunt pregătit să fac față”, a declarat Drăgușin, în studioul DigiSport, televiziune care a găsit de cuviință să titreze pe burtieră, comparând mere cu pere, că “Drăgușin ajunge în Serie A în același an cu Ronaldo!”.
Optimismul puștiului care poartă și banderola de căpitan al naționalei U16 a României este de înțeles și de apreciat. Problema e că, înaintea lui, mulți tineri fotbaliști români considerați mari speranțe au părăsit țara încrezători în forțele proprii, dar n-au confirmat așteptările, odată ajunși dincolo, după cum reiese din exemplele de mai jos. Să sperăm că Radu Dragușin va pune punct acestei tradiții nefaste.
Vlad Dragomir: victima propriilor teribilisme
Mijlocaș de creație, Vlad Dragomir a fost cumpărat de Arsenal de la ACS Poli Timișoara în 2015, când avea 16 ani. Fotbalistul a impresionat în primele luni petrecute printre “tunari”, care l-au recompensat în aprilie 2016, oferindu-i un contract de profesionist. Lucrurile au continuat la fel de promițător și în al doilea sezon, când românul a prins chiar și lotul echipei de seniori pentru un meci în deplasare cu BATE Borisov, în Liga Europa. “Vlad Dragomir e un număr 10 care seamănă ca stil cu Wilshere. Este un stângaci creativ”, l-a lăudat antrenorul Arsene Wenger cu acea ocazie. În cele din urmă, însă, teribilismele de pe site-urile de socializare (fotografii cu femei dezbrăcate aproape complet și sticle de băutură) l-au costat cariera la Arsenal, se pare, deoarece clubul nu i-a prelungit contractul care a expirat în această vară.
Ianis Hagi: “giuvaierul Regelui”, lucrat de italieni
Fiul “Regelui” Gheorghe Hagi a fost vândut de Viitorul la Fiorentina în 2016, când încă nu împlinise 18 ani. În prima perioadă de pregătire cu formația italiană, toate au fost bune și frumoase, Ianis remarcându-se la antrenamente și în amicale pe postul de mijlocaș ofensiv. Cinci goluri în 13 partide oficiale pentru echipa de tineret a toscanilor și două meciuri pentru seniori păreau să prefațeze un viitor promițător în Serie A, dar în stagiunea următoarea lucrurile s-au înrăutățit. Hagi jr. n-a prins nici măcar un minut la prima echipă a Fiorentinei, ceea ce l-a scos din sărite pe “Rege”, care l-a repatriat și a acuzat conducerea grupării italiene că i-a dezavantajat odrasla. “Fiorentina nu i-a dat şanse să joace. Un jucător progresează doar dacă joacă. Sunt dezamăgit de ce s-a întâmplat în acest an şi jumătate pentru că el trebuia să joace, trebuia să aibă oportunitatea lui”, a afirmat Gheorghe Hagi.
Cristian Manea: liga belgiană, prea puternică pentru el
Cristian Manea a fost protagonistul unui transfer controversat de la Viitorul la Mouscron, via Apollon Limassol, în 2015, la vârsta de 18 ani. Manea, considerat la vremea respectivă viitorul titular al postului de fundaș dreapta în naționala României, nu a reușit să se impună în campionatul Belgiei, al cărui nivel nu este cu mult mai ridicat decât cel al României, bifând doar 18 partide oficiale în doi ani. În cele din urmă, românul a sfârșit întorcându-se în Liga 1, la CFR Cluj, unde a îndulcit gustul amar al experienței din străinătate cu ajutorul titlului de campion.
Nicolae Cârnaț: alungat de “lupi” tocmai în Danemarca
Fotbalistul care se simte cel mai bine ca extremă dreapta a fost cedat gratuit de Academia Hagi la Wolverhampton în 2016, când avea 16 ani. După aparții sporadice în echipele de junior ale clubului englez, Nicolae Cârnaț a fost împrumutat la Esjberg, în liga a doua daneză, pentru a căpăta experiență într-o echipă de profesioniști. “Am considerat că e o opțiune bună pentru actualul moment al carierei mele. E o bună oportunitate de a juca într-un campionat interesant cum este 1st Division, precum și ocazia de a evolua pentru un club ce urmărește un obiectiv important, promovarea”, declara la vremea respectivă Nicolae Cârnaț, pentru ziaruldesport.ro. Dar experiența nordică nu l-a ajutat pe Cârnaț, care în această vară a fost pus pe liber de Wolverhampton.
Poate te interesează și România a cucerit încă trei medalii la Campionatele Mondiale de Canotaj pentru tineret