Când ajungi lângă farfuria zburătoare din Saint-Denis începe să te ia cu fiori. Atententele din 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morți și 80 de răniți, au lăsat urme adândci. În timpul amicalului Franța – Germania, aici, la Stade de France, au avut loc trei explozii în urma cărora au decedat cinci persoane.

Prima explozie a fost detonată la ora 22:16, la poarta J a stadionului, ucigând trei suporteri. Președintele Franței, Francois Hollande, prezent la meci, a fost evacuat la pauza meciului, iar suporterii au fost ținuți pe teren până au putut fi scoși în siguranță. Trei teroriști kamikaze au murit în deflagrație.

Autoritățile franceze sunt de șase luni în alertă maximă, securitatea a devenit o preocupare majoră la Euro 2016. În drum spre Saint-Denis, localitate cu peste 100.000 de locuitori, majoritatea imigranți, am întâlnit câțiva români care pescuiau în Sena, sub podul de lângă Stade de France. ”Ne relaxăm și noi, după o zi de muncă. Lucrăm în construcții”, ne explică băieții noștri, care se răcoresc cu bere românească.

Au scăpat de bombe și pescuiesc pe Sena

Inevitabil, discuția alunecă spre noaptea de coșmar din 13 noiembrie. ”Nu o să ne credeți, dar este adevărat ce vă spunem. Noi stăm puțin mai încolo, la 7-8 minute de mers pe jos, iar în seara aceea am trecut pe lângă Stade de France. Veneam de la un prieten. Când am ajuns acasă și am deschis calculatorul am rămas șocat. Pe drum am auzit o bubuitură, dar am zis că e vreo petardă. La a doua, am zis că eclar o bombă! Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am scăpat cu viață”, a povestit Liviu Stoenoiu, un tânăr trecut prin multe, din Drobeta Turnu-Severin.

Sergiu Botar, plecat din Roșia Montana, în căutarea unui trai mai bun în Franța, s-a oferit să ne fie ghid prin Saint-Denis. ”Eu stau exact pe Rue de la Republique, în apropierea blocului unde s-a dat asaltul asupra teroriștilor. Cât a durat operațiunea, nu ne-au lăsat de ieșim din casă”. Încă se mai văd urmele atacului, iar blocul este închis.

Reporterul Libertatea, Viorel Tudorache, a fost pe Rue de la Republique din Saint-Denis

Imagine din timpul operațiunii trupele antitero desfășurate în dimineața zilei de 14 noiembrie 2015 pe Rue de la Republique

Ajunși la fața locului, teama cu care am plecat de acasă s-a accentuat și mai mult. Suntem la doi pași de Stade de France, iar din câte mi-am dat seama pericolul chiar ne pâdește la tot pasul. ”Aici, la cel mult două săptămâni explodează câte o bombă, sau se trag rafale cu Kalașnikov. Magrebienii se luptă între ei pentru teritorii, influență, droguri. Poliția a descoperit zilele trecut o sută de kilograme de explozibil în zona Stade de France, dar țin sub tăcere aceste lucruri pentru că este Euro 2016 și nu vor să sperie fanii. Pierd milioane de euro dacă nu vin suporterii”, ne-a mai explicat Sergiu.

Întâmpinați de un incendiu

Primul impact cu zona este șocant. O stradă este blocată de poliție, pe o porțiune de câteva sute de metri. Mașini cu girofare, salvări. Perimetrul este marcat cu benzi de restricționare. ”A fost un incendiu. Nu vă faceți griji, nu au fost mitraliere Kalașnikov!”, a încercat să ne liniștească un polițist. ”Nu aveți voie să faceți fotografii. Incidentul nu are legătură cu fotbalul”, ne-a luat tare, la intimidare, șeful echipei de intervenție, neimpresionat de acreditarea UEFA pe care o aveam la gât. 

Poliția franceză a blocat marți o stradă din Saint-Denis din cauza unui incendiu

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 13

Ramadan, lângă Stade de France

Arabii din Saint-Denis și-au deschis un cort uriaș, chiar lângă restaurantul Mc Donalds, în care a explodat una dintre bombele de la Stade de France. Musulmanii sărbătoresc Ramadanul, care durează 29 sau 30 de zile. Este luna postului, fiind sărbătoarea musulmană cea mai importantă.

Ramadanul este considerată luna pocăinței și sacrificiului, care celebrează perioada în care profetul Mahomed a primit revelația coranică. Timp de aproximativ 30 de zile, musulmanii adulți trebuie să postească din zori până după apusul soarelui.

”Menținem fan-zone-urile”

Lângă Stade de France vor fi amenajate și fan-zone-uri. Directorul Comitetului de organizare a turneului final din Franța, Jacques Lambert, asigură că situația este sub control și afirmă fără ezitare: ”Da, cred că ar trebui să menține fan-zone-urile.”

Euro 2016: « Oui, je pense quil fallait… par leparisien

Doi români au fost uciși la Paris

În atentatele din Paris au murit nevinovați și doi cetățeni români, Lăcrămioara Pop și Ciprian Calciu. Aceștia se aflau la o terasă în capitala Franței și au fost împușcați dintr-o mașină în care se aflau teroriști. De asemenea, doi cetățeni români au fost răniți.

Desfășurarea atentatelor de la Saint-Denis și Paris

13 noiembrie:

  • 22:16 – Prima exploxie lângă stadionul Stade de France, provocată de un sinucigaș cu bombă.
  • 22:20 – Împușcături pe strada Bichat.
  • 22:30 – A doua exploxie lângă stadionul Stade de France, provocată de un sinucigaș cu bombă.
  • 22:45 – Patru indivizi armați intră în teatrul Bataclan și încep să tragă.
  • 22:50 – Împușcături pe strada de Charonne.
  • 22:53 – A treia explozie lângă stadionul Stade de France, provocată de un sinucigaș cu bombă.
  • 23:00 – Luare de ostatici la teatrul Bataclan.

 

14 noiembrie:

  • 01:58 – Poliția franceză pune capăt asediului de la teatrul Bataclan, unde 60–100 de persoane au fost luate ostatice.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 13

Tricolorii fac joi antrenamentul oficial

Tricolorii vor joi, un prim contact cu Saint-Denis. Echipa națională a României va susține antrenamentul oficial pe Stade de France la ora 16:30 (17:30, în România). Primele 15 minute vor fi deschise reprezentanților presei. Mai devreme, începând cu ora 15:45, la stadion va avea loc conferința de presă a selecționerului Anghel Iordănescu, însoțit de doi dintre jucători.

În aceeași zi, la ora locală 17:45, va avea loc conferința de presă a Franței, urmată, de la ora 18:30, de ședința de pregătire care va fi deschisă primul sfert de oră.

Pe 7 iunie, în apropierea arenei a avut loc un exercițiu antitero înfiorător. Sperăm să nu vedem astfel de imagini și în realitate!

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 13

Urmărește-ne pe Google News