Claudiu Ionescu (31 de ani) este ultimul ”noul Hagi” pe care l-a avut Steaua. Micuțul mijlocaș i-a furat ochii lui Gigi Becali și a ajuns la Steaua după ce a dat un gol cu Gloria Bistrița. Juca la Gloria Buzău, socotită pe atunci ”satelitul” campioanei. ”E Hagi!”, a exlamat Gigi Becali, și l-a luat pe sus din Crâng, fără să-l mai întrebe pe prietenul Costel Bucur.
SportNews.ro: Care este situația ta contractuală în acest moment? Nu crezi că ai fi putut juca la un nivel mai înalt, având în vedere că ai doar 31 de ani?
Claudiu Ionescu: În momentul de față am revenit acasă, la Buzău, și sunt sub contract cu echipa Olimpia Ramnicu Sărat , o formație de tradiție care activează în liga a IV-a. Aici sunt profesioniști cum puțini sunt și la liga a II-a. Într-adevăr, puteam juca mai sus fără nicio problemă, tinând cont că în campionatul precedent, în tur, am revenit din străinătate la Concordia, apoi am continuat în retur la CF Brăila. Nu am mai vrut să activez în liga a II-a, pentru că salariile sunt foarte-foarte mici, de 2.500-3.500 lei, sau, în cazul altor echipe, de 5.000 de lei, dar pe care nu-i vezi niciodată sau într-un caz fericit o dată la 3 luni. Avand familie, am considerat ca cel mai bine este să revin acasă, fiindcă nu mai am 20 de ani, să mă complac în asemenea situații jenante.
Povestește-mi aventura din Iran. Este acolo un fotbal mai dezvoltat decât al nostru, sunt mai bani mai mulți, cum sunt condițiile? Dar situația politică și socială?
Acolo am evoluat un an, la Foolad Khouzestan, unde am terminat pe locul 2. Este un campionat mai puternic fizic decât cel al nostru, însă mult mai puțin tacticizat, se aleargă foarte mult, uneori chiar dezorganizat. Financiar, contractele sunt de-a dreptul încântătoare, poți câștiga cu ușurință cel puțin 200.000 de dolari anual. Condițiile de pregătire sunt peste jumătate din echipele care activează în prima ligă valorica de la noi. Spre exemplu, la Foolad aveam un campus de pregătire dotat cu 7 terenuri de fotbal cu gazon natural,plus două săli cu teren artificial, fiind foarte cald, multe antrenamente le făceam în sală sau noaptea târziu, în nocturnă, două centre Spa, două saăi de forță, hotel de cantonament cu restaurant, iar la fiecare 3 meciuri tot echipamentul de joc devenea al tău. Din pacate, nu ajungeai cu el pânî acasă, căci suporterii știau de acest lucru și pur și simplu, în momentul când ieșeai, te dezbrăcau ori trăgeau de rucsacul tău, ca să le lași lor un șort, un tricou. Acolo, situația politică este una aparte. Sunt politicieni și mai puternici ca ei, sunt liderii spirituali, dac, aceia nu mai vor fotbal pentru o săptămână sau chiar un an, nu se mai face, se oprește tot, se trage oblonul și se pleacă acasă. Liderii spirituali conduc cu adevărat țara, însă acolo trebuie să le respecti religia și obiceiurile. Altfel, nu poț rezista în Iran.
De ce nu ai reușit să te impui la Steaua în 2008? Marius Lăcătuș a renunțat la tine după doar două luni de pregătire….
Aș fi rezistat, valoare aveam, eram într-o bună condiție fizică, psihică și cu un ritm de joc foarte bun, însă nu am fost dorit de Marius Lăcătuș, antrenorul echipei, iar acest lucru s-a văzut ulterior. cu toate că am avut evoluții apreciate în meciurile amicale disputate în cele două cantonamente. Puteam rămâne, căci deja semnasem contractul, însă nu mi-a plăcut niciodată să rămân acolo unde nu-s dorit cu adevărat.
Este adevărat că nu te-a plăcut Mirel Rădoi, fiindcă erai considerat mai tupeist de felul tău?
Tupeist (râde)… În fotbal, și în sport mai ales, trebuie să ai un gram de nebunie, fără personalitate și orgoliu nu poți rezista. Dacă pe alții îi deranjează, aceia ar trebui să se analizeze mai bine si sa inteleaga ca nu toti le pot fi prieteni si sa rada la glume doar de dragul de-a le intra in gratii.
Cum era atmosfera la Steaua în acea perioadă? Cine era șeful grupului, care era cel mai glumeț din lot?
Atmosfera era profesionistă, doar e Steaua. Fiecare își vedea de treabă și încerca să fie cât mai bun. pentru a-și câstiga un loc de titular. Glumeț nu cred că era cineva!!!
Ți s-a reproșat ”cazul Bunică”. Erai la Gloria, apoi ai trecut la Steaua. Cum a fost când ai intrat în vestiarul Stelei?
Din păcate, da! Îmi tot ziceau că au pierdut campionatul din cauza noastră, cineva era foarte dezamăgit, pentru că în acel meci a dat gol un jucător care nu dpduse până în acel moment niciun gol în cariera lui în Liga I, și nici după aia.
”Am fost privit cu răceală de colegi!”
Consideri că ți-a făcut bine rău sau bine comparația cu Hagi pe care a făcut-o Gigi Becali? De ce crezi că te-ai ratat, în sensul că n-ai confirmat în Ghencea?
Comparația cu Gheorghe Hagi n-a fost de bun augur pentru mine, am fost privit cu răceala de colegi, plus că s-a pus o presiune suplimentară pe mine. Plecarea mea din Ghencea nu pot spune că a fost un lucru foarte rău, am revenit la Gloria Buzău, după care am plecat la Timișoara și, sub conducerea unuia dintre cei mai buni antrenori care m-au pregătit în activitatea mea fotbalistică, Ioan Sabău, am realizat cea mai frumoasă perioadă a mea de fotbalist, preliminarii Champiosn League, unde am eliminat-o pe Șahtior Donețk, care era campioana Europa Lueagu en-titre și am fost eliminati de Stuttgart, evoluand apoi în Liga Europa și terminând în campionat pe locul secund. Înseamnă ca puteam face ușor față la Steaua, echip care a terminat in urma noastră la o distanță de câteva puncte.
Cum ai reacționat când ai aflat că Gigi Becali a fost arestat?
Sincer, mi-a părut foarte rău, nu cred ca este un om care să fie închis, însă Justiția Română este aceea care decide. Îmi pare rău, totuși, căci, cu acel gol marcat de Bunică, l-a urmărit până la Dosarul Valiza, poate dacă reușeau să câștige cu Gloria, nu se mai ajungea la un dosar în plus.
Ce echipă îți place acum din Liga I, dar din străinătate? Care e fotbalistul tău preferat? Ce te vezi făcând după retragerea din fotbal?
Îmi place Steaua, cu toate că sunt rapidist, are o viteză în plus față de campionatul României, însă, din pacate, nu pot face față în Liga Campionilor, unde spațiile de joc sunt mai reduse. iar viteza de joc este mult mai mare. Messi esteun jucător cu o calitate și sclipire fenomenale, foarte rar întalnite. Mă vad tot în fotbal, momentan sunt în anul doi la Școala de Antrenori “Ioan Kunst Ghermanescu”, unde deslușesc tainele antrenoratului, ceea ce mă definește ca persoană și ca temperament. În Buzau, în cel mai scurt timp, îmi voi deschide Școala de Fotbal “Claudiu Ionescu”. Sper să le insuflu copiilor dorința de a juca fotbal și să-i țin cât mai departe de sedentarism, jocul pe tabletă, calculator, iar mai ales fotbalul să le fie un antidot împotriva viciilor de orice natură, să înțeleaga că fără un organism sănătos pi puternic nu poate exista fotbal de performanță. În ultima perioada m-am ocupat și de impresariat. Am dus jucatori în Cipru (Marian Neagu, ex Concordia-Othellos Athienou, Bogdan Panait la Aris Limassol), Ucraina (Alexandru Tudose, la Hoverla Ujgorod) și la Rapid (Ioan Mera). Ca să-mi fac reclamă, sunt un agent modern, care pune jucătorul în fața interesului personal, sper să rămân același si cu trecerea anilor.
De ce ți se spune Generalul? Ce pasiuni ai?
Un fost antrenor de la grupele copiilor Gloriei Buzău, Nicolae Anton, care mi-a spus așa după ce am reușit să câștigam cu grupa noastra singurul trofeu național din istoria Gloriei Buzau, Cupa Sperantelor la copii în sală. Cred că s-a inspirit de la tata, Ionescu Dan, care este locotenent-cololen în MAPN și a contribuit la această formă de alint. Pasiunea mea este fotbalul, trăiesc, respir și sunt dedicat fotbalului 100%, nu-mi văd viața fără fotbal.
”Eu sunt Claudiu Ionescu!”
Comparat cu Hagi de Becali, Ionescu n-a făcut pe modestul, când a venit în Ghencea. „Apreciez faptul că am fost comparat cu marele Gică Hagi, cel mai mare fotbalist român din toate timpurile. Sper să pot evolua la măcar 80% din cât a făcut-o el”, a mai spus mijlocașul stelist. După Janos Szekely şi Bogdan Stancu, gruparea din Ghencea l-a achiziţionat şi pe atacantul Gloriei Buzău, Claudiu Ionescu . “Voia cineva să-i plătească clauza de reziliere de 250.000 de euro şi atunci l-am luat la Steaua”, a declarat finanţatorul Stelei, Gigi Becali. Tehnicul mijlocaş buzoian nu are modele de jucători şi preferă să copieze alţi fotbalişti în ceea ce priveşte stilul de joc. „Nu ştiu dacă îi pot lua locul lui Dică la echipă, fiindcă eu sunt Claudiu Ionescu şi nu pot imita pe nimeni”, a adăugat Claudiu Ionescu. De asemenea, Claudiu Ionescu joacă la Minifotbal.