Naţionala de fotbal a României va juca vineri, la Bucureşti, împotriva Irlandei de Nord, în etapa a 4-a din Grupa F de calificare la Campionatul European din 2016. Adversara tricolorilor este liderul surprinzător al clasamentului, având maximum de puncte după ce au învins Ungaria, Insulele Feroe şi Grecia şi nu le provoacă românilor amintiri plăcute.
Pe 16 octombrie 1985, Irlanda de Nord a câştigat cu 1-0 partida disputată la Bucureşti cu România, iar acest rezultat i-a barat reprezentativei pregătite la acea vreme de Mircea Lucescu drumul spre Campionatul Mondial desfăşurat un an mai târziu în Mexic. Cele două echipe au mai avut de disputat apoi câte un meci în preliminarii, dar victoria, scor 3-1, obţinută de tricolori în Turcia n-a mai contat, deoarece, pe celebra arenă londoneză Wembley, Anglia şi Irlanda de Nord au dat-o la pace, partida terminându-se la egalitate, 0-0, iar cele două reprezentative mergând la braţ la Mondialul mexican.
”Nu credeam că marea Anglie n-are fair-play”
Printre jucătorii care au evoluat la Bucureşti împotriva nord-irlandezilor s-a aflat şi fostul atacant Marcel Coraş (55 de ani). ”A fost eşecul carierei mele”, a mărturisit fostul internaţional, pentru Libertatea. ”Totul ne-a mers prost la acel meci. Am avut bară, nu ştiu câte situaţii clare de gol, şuturi, cornere, am avut un penalty neacordat, ne-au lipsit în acel meci doi jucători de bază, Costică Ştefănescu şi Rodion Cămătaru… Ce mai, a fost un ghinon teribil. Ţin minte că, la acea partidă, Mircea Lucescu i-a dat banderola de căpitan lui Gică Hagi, iar asta parcă l-a marcat foarte mult. Gică avea atunci o vârstă fragedă, iar presiunea l-a copleşit”, ne-a povestit Coraş.
”Mai speram însă în calificarea la Mondial chiar şi după acel eşec. Nu credeam că marea Anglie nu are fair-play şi nu va juca corect ultimul meci din preliminarii, cel cu Irlanda de Nord. Din păcate, m-am înşelat! Păcat, şi acum am regretul că n-am jucat la Campionatul Mondial din 1986. Ar fi fost o mare realizare, după ce, cu doi ani înainte, participasem la Euro”, ne-a mai spus arădeanul, care vede naţionala României favorită în confruntarea de vineri: ”Chiar dacă a câştigat toate meciurile de până acum, actuala echipă a Irlandei de Nord nu mi se pare extraordinară. Parcă avea jucători mai buni în 1985. Nord-irlandezii se apără însă bine şi sunt periculoşi pe contraatac. De altfel, aşa au şi câştigat în faţa Ungariei şi a Greciei”.
”Lucescu ar fi fost cea mai bună soluţie”
Marcel Coraş regretă că Mircea Lucescu n-a putut fi adus ca selecţioner în locul lui Victor Piţurcă. ”Lucescu ar fi fost cea mai bună soluţie pentru naţionala României! Ne-ar fi dus la Euro şi ar fi format o echipă valoroasă. Ce dorinţă de revanşă ar fi avut nea Mircea în meciul cu Irlanda de Nord!
Din punctul meu de vedere, Mircea Lucescu ar fi fost în momentul de faţă cea mai bună soluţie pentru naţională, iar în viitor aş miza pe antrenorii din noul val, precum Laurenţiu Reghecampf sau Cosmin Contra”, ne-a spus fostul internaţional.
A marcat la Euro 1984 şi a fost dorit de Fenerbahce
Născut pe 14 mai 1959, la Arad, fostul atacant Marcel Coraş a jucat la UTA (1977-1979, 1981-1983 şi 1994-1995), Poli Iaşi (1979-1981), Sportul Studenţesc (1983-1988, 1990 şi 1991-1992), Victoria Bucureşti (1988-1990), Panionios (1990-1991), Aurillac (1992-1993) şi „U” Cluj (1993-1994). În 1984, celebra grupare turcă Fenerbahce Istanbul a dorit să-l transfere: „Preşedintele şi managerul lor au venit să discute cu Mac Popescu (n.r. – preşedintele de atunci al clubului Sportul Studenţesc). Clubul primea 100.000 de dolari, iar mie îmi dădeau 50.000 de dolari. Nu m-a lăsat însă Nicu Ceaşuşescu să plec”.
Are 36 de selecţii şi 6 goluri pentru echipa naţională a României, al cărei tricou l-a îmbrăcat în perioada 1982-1988). A jucat cu tricolorii la Euro 1984, unde a marcat un gol în partida pierdută de România, scor 1-2, în faţa fostei RFG. Coraş, desemnat de „Onze Mondial” vedeta tricolorilor, şi-a amintit că a rămas de la acel turneu cu o diurnă de 1.000 de dolari.
Marcel Coraş a cucerit, în sezonul 1988-1989, Gheata de Argint a Europei, marcând 36 de goluri, şi este în prezent consilier tehnic la clubul Gloria Arad (liga a patra).
Cine i-a dat porecla „Dulapul”
În vremea în care juca fotbal, Marcel Coraş era poreclit „Dulapul”. „Mi-a zis aşa scriitorul Eugen Barbu. Eram supraponderal şi în vremurile bune, aveam 1,83 metri şi 88 de kilograme. Şi Mircea Lucescu, şi Florin Halagian, la Victoria, mă cântăreau în fiecare zi”, a povestit fostul atacant.