Libertatea: Mai sunt 43 de zile până la startul Euro. Există riscul ca meciurile să se joace fără spectatori?
Răzvan Burleanu: Oficial nu s-a comunicat niciodată așa ceva din partea UEFA. Am discutat cu CEO al federației franceze, Victoriano Melero, care mi-a spus că toate autoritățile sunt foarte implicate, astfel încât să nu existe nici un risc. Statul francez garantează că va face tot ceea ce este necesar pentru a ne proteja. Oficiali, fotbaliști, suporteri…

Care este situația fan-zone-urilor?
Pe deoparte, vor fi și fan zone-urile organizate de UEFA. Din ultimele prezentări la care am și asistat, chiar săptămâna trecută, pentru că sunt și membru în Comisia de Marketing de la UEFA, va fi organizat un mare fan zone, unde va concerta și David Guetta. Acesta va realiza coloana sonoră pentru Euro. Se vor pune în distribuție chiar bilete, dar cu valoare zero. Doar 80.000 de oameni pot intra.

DJ-ul francez David Guetta

În același timp, vor mai fi spații create de UEFA, pentru fiecare țară. Dar cele mai multe dintre surprize le vom realiza împreună cu Ambasada României la Paris. Beneficiem de un castel extraordinar, impunător, și chiar ne gândim să-i ducem acolo pe jucători să-l viziteze. Este un spațiu care te încarcă de mândrie, de determinare. Împreună cu Ambasada, cu Institutul Cultural Român, dar și cu Primăria Parisului vom face câteva proiecte în comun pe toată perioada turneului final.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Ce stare ați avut când ați ajuns la Paris, la evenimentul organizat zilele trecute la Ambasada României?
Nu am avut o stare de insecuritate, așa cum am simțit-o, de exemplu, imediat după atentate, când am fost la tragerea la sorți. Viața a intrat în normalitate la Paris.

Mesaj pentru fani: ”Să fie în Franța, alături de tricolori”

Mesajul pentru suporteri care ar fi?
Să fie în Franța, la Paris și la Lyon, alături de tricolori! Atât cei din țară, cât și cei din Franța. Vorbim de 200.000-300.000 de români care trăiesc în Franța. Îmi doresc ca fanii să transfere către națională emoția și determinarea lor. La meciul cu Franța vor fi între 15.000 și 17.000 de români, 10.000 – 12.000 cu Elveția și sub 10.000 cu Albania. FRF va oferi românilor aflați pe teritoriul Franței toate informațiile necesare despre Euro 2016 printr-o aplicație pe telefonul mobil.

Cât de bine păzită va fi echipa?
Delegațiile vor beneficia de o securitate maximă. Există inclusiv e o procedură standard prin care camerele jucătorilor sunt verificate înaintea intrării echipei în cantonament. Noi ocupăm 50-60 la sută din hotel. Ar fi de dorit să existe o comunicare între statul francez cu celelalte state participante, astfel încât să te asiguri că toate echipele vor fi în deplină siguranță. Până acum s-a decis să existe o celulă pentru controlul suporterilor. Dar poate e nevoie de mai mult decât atât. Spre exemplu la Euro 2012, Ucraina a solicitat sprijin din partea danezilor. Suntem îngrijorați față de criza globală, de lupta pe care trebuie să ne-o asumăm împotriva terorismului. Dar azi nu ești mai în siguranță la București față de Paris sau viceversa. Am primit garanții, de la gazde, de la UEFA, că împreună cu toate autoritățile statului francez vor face tot ce e posibil și ce trebuie făcut pentru a preîntâmpina orice eveniment neplăcut.

Revenind în iarbă, veți stabili cu jucătorii inclusiv prime pentru câștigarea trofeului?
Sigur, de ce nu? N-o să fim prinși descoperiți! (n.r. dacă Germania a anunțat că oferă 300.000 de euro de jucător pentru câștogarea trofeului, tricolorii ar putea avea câte 100.000 de euro în cazul unei asemenea performanțe colosală).

Serios, ce obiectiv v-ați impus la Euro?
Obiectivul primar pe care l-am și comunicat e calificarea din faza grupelor. Ce ne dorim, eu și selecționerul, e să putem să impunem, la toate naționalele, inclusiv la juniori, mentalitatea de învingător, ambiția de a aborda fiecare meci la victorie.

Pe 1 iulie…
Dacă pe 1 iulie naționala ar fi încă la Euro, ar fi cea mai frumoasă aniversare din viața mea! Pe 1 fac 32 de ani, ar fi superb ca România să fi ajuns în ”sferturi” atunci! (n.r. într-o altă declarație, Burleanu a mărturisit că va urca pe Tour Eiffel dacă tricolorii vor cuceri trofeul)

”I-am văzut pe unii mai plângăreți, pe la colțuri. Dar vor lua primele de calificare”

Cei din staff-ul auxiliar și-au primit banii pentru calificare?
În primul rând, am plătit primele pentru jucători și staff-ul tehnic, cu vreo două luni mai devreme. Acest lucru s-a întâmplat înaintea dublei amicale cu Lituania și cu Spania. Bineînțeles, și ceilalți vor intra în posesia primelor. I-am văzut pe unii puțin mai plângăreți, pe la colțuri. Am discutat cu ei, atât eu, cât și domnul Iordănescu. N-ar fi trebuit să se plângă atât de mult. Mai degrabă, să pună în balanță ce au oferit naționalei și care sunt pretențiile lor. Într-adevăr, unii au avut pretenții mai mari decât implicarea. Toate contractele se respectă. Unii sunt deja liniștiți, alții se vor mai liniști în zilele următoare.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

”Fără calificare ne-ar fi fost greu să continuăm toate proiectele”

Dacă nu ne calificam la Euro, ar fi fost o problemă financiară pentru FRF?
Pentru situația financiară a federației nu era un impact. Fără prima de calificare de la UEFA (n.r 8.000.000 de euro), reușim să terminăm 2015 aproape de 0. Doar prin contracte de sponsorizare și un management adecvat. Prima de calificare o raportăm în anul financiar 2016. Impactul ar fi fost însă pe dezvoltarea fotbalului. Fără această calificare, ne-ar fi fost foarte greu să ne continuăm toate proiectele. De ce? Fiindcă ne referim în primul rând la jucătorii tineri, care sunt în căutare permanentă de modele, iar modelele le ai astăzi la nivel de națională, pe fondul unei lipse de performanțe la nivelul echipelor de club. Nu ne-am mai calificat într-o primăvară europeană de câțiva ani.

Obiectiv: accederea la următoarele trei turnee finale

Cine este azi locomotiva fotbalului românesc?
Naționala, fără dubiu! Asta e realitatea. Din punctul meu de vedere, așa vor și continua lucrurile în următorii cinci ani. De aici, practic, și obiectivul nostru de a ne califica la următoarele trei turnee finale, CM 2018, Euro 2020 și CM 2022. Fiindcă atât timp cât în ultimii 15 ani prima reprezentativă s-a calificat la un singur turneu final, da, nu mai puteai să ai naționala care să-ți tracteze fotbalul, dar azi doar națională are această capacitate. Și toată strategia noastră merge în direcția asta. Fotbalul de azi nu mai este la fel ca fotbalul de acum 10-20 de ani. S-a perfecționat și profesionalizat la cel mai înalt nivel în Vestul Europei. Și suntem departe.

Cât de departe suntem?
Nu întâmplător vorbim de un decalaj între Est și Vest. Echipele din Vest își doresc să joace într-un sistem închis, să nu mai joace într-un sistem de grupe de Champions League cu 32 de echipe, vor doar 16. Dacă ne uităm la cifre de afaceri, noi avem, la nivelul Ligii 1, 5.000.000 de euro, iar dacă ne ducem în Premier League, vedem 240-250.000.000 de euro. Iar în grupele Champions League sunt cluburi cu bugete de 500.000.000 de euro, categorie în care intră Real, Barcelona, Man. City, Man. United, Bayern. Și atunci, când tu ai cifra de afaceri 5.000.000 sau, să spunem, Steaua, care are un buget de 8-10.000.000 de euro, e dificil să concurezi de la egal la egal.

Și ce este de făcut?
Avem nevoie de strategii coerente la nivelul cluburilor. Ca să nu mai spunem că cluburile noastre sunt pe minus. Asta e realitatea.

Ce ar însemna să dispară și Steaua din fotbalul românesc?
De ce credeți asta?

”Cluburile să nu mai fie dependente de patroni!”

Din mesajele apocaliptice ale patronului. Avertizează că bagă clubul în insolvență dacă Steaua nu ajunge la masa bogaților.
Fotbalul românesc a fost foarte mulți ani dependent de patroni, au reprezentat sursa de venit. Cluburile noastre trebuie să se transforme, să se poată susține singure. Să intre într-o zonă de eficientizare a cheltuielilor, să dezvolte atent zone adiacente, marketing, comunicare, comercial, ticketing. Asta în zona admnistrativă. Pe latura sportivă, un departament de scouting foarte eficient, o academie, un centru de copii și juniori, astfel încât să poți avea un circuit al performanței și permanent să promovezi jucători din propria pepinieră. Dinamo e un model, Viitorul a început cu mult timp în urmă, dar a luat-o invers. Craiova, la fel. Doar astfel putem avea o sustenabilitate pe termen mediu și lung. Altfel doar vom încerca să supraviețuim de pe o zi pe alta.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Problemele din organizarea Euro 2020

Organizarea celor patru meciuri de la Euro 2020 mai este de actualitate?
Am avut o întâlnire, acum două săptămâni, cu vicepremierul Vasile Dâncu și am discutat despre acest subiect. Am decis ca în perioada imediat următoare să creăm un grup de lucru și să ne întâlnim periodic, să stăm cu ochii pe fiecare proiect. Referitor la linia de metrou, care nu va fi gata până în 2020, există o soluție alternativă, de a lega aeroportul Otopeni de București prin intermediul unei căi ferate și a unei linii de autobuz. Îngrijorarea cea mai mare e alta.

Care?
Cei 150 de kilometri de autostradă Pitești – Sibiu. E o îngrijorare națională. Ne chinuim de atâția ani să legăm Bucureștiul de Vest. Și vorbim de 150 de kilometri, adică…nu vorbim de mii. Euro 2020 trebuie să fie important nu doar prin organizarea meciurilor în București. Anul viitor vom avea un proiect major de infrastructură, fiindcă ai nevoie și de celelalte patru stadioane moderne de antrenament. În același timp și în țară să poți să beneficiezi de dezvoltarea infrastructurii fotbalistice, iar FRF va investi 3.000.000 de euro în terenuri de fotbal, dintr-un fond creat cu UEFA și cu sponsorii. E o premieră.

În ce fază mai sunteți cu procesele?
Am moștenit multe litigii. Ar trebui să facem distincție între procesele Federației și cele în care sunt eu implicat, adică cele de calomnie. Am și câștigat procesul cu Daniel Prodan. Cu Prunea, speța trebuie împărțită în două. Perioada în care a fost dat afară, 2009 până în 2015, și 2015-2016. Instanța a reținut prima perioadă, nu și 2015-2016. În 2015, când instanța ne-a cerut să-l repunem în drepturi, noi l-am invitat să vină să lucreze la FRF. Nu a vrut, pentru că a dorit să-și continue contractul cu Iașiul.

Florin Prunea

Care mai este situația cu renta lui Mircea Sandu?
Ne judecăm. Nu avem încă o decizie, suntem încă la prima instanță.

Naturalizările mai sunt de actualitate pentru echipa națională?
Noi ca federație am făcut ceea ce trebuia. Adică, azi, în România avem un cadru legal prin care sportivii de performanță își pot dobândi cetățenia mult mai ușor. Acum depinde de fiecare sportiv în parte să aplice să-și ia cetățenia română. Următorul pas e ca staff-ul tehnic să-i convoace. Știu că ne-am implicat în cazul lui De Amorim, de la Astra.

”Mi-ar părea rău de orice jucător care va rata turneul final”

Sunteți prieten cu jucătorii naționalei, sunteți apropiat de vârstă cu ei. V-ar părea rău dacă vreunul ar rata prezența la Euro?
Am o relație foarte apropiată cu jucătorii, dar e o relație axată în primul rând pe profesionalism. Mi-aș dori să am mai mult timp liber, să mă pot întâlni cu ei mai mult, dar am o agendă încărcată. Dacă e să vorbim de un prieten în adevăratul sens al cuvântului, înseamnă să te vezi cu el, să te vizitezi, să ieși la bere. Mi-ar părea foarte rău de orice jucător care ar rata Euro și nu din cauza accidentării. De ce? Pentru că avem deja un bazin foarte redus de selecție. Nu suntem în situația Franței, astfel încât te poți lipsi de Benzema și să nu ai nici o problemă.

S-a lăsat de arbitraj din cauza ”vicierii procesului de promovare”

Dacă ați fi continuat activitatea de arbitru, ați fi fost azi un Balaj, un Tudor, un Hațegan?
Am fost arbitru de la 14 la 19 ani, la nivelul județului Bacău. Chiar unul dintre cei mai buni. În schimb, am fost neplăcut surprins de unele lucruri din arbitrajul de la vremea respectivă, și, la fel ca mulți alți colegi de-ai mei, am decis să mă las din cauza vicierii procesului de promovare. Nu știu până unde aș fi ajuns, dar pot să vă spun că sunt o persoană dedicată, și indiferent ce fac, vreau să fac foarte bine. Nu-mi place să fac lucruri cu jumătăți de măsură. Ăsta e și motivul pentru care am renunțat la fotbal la 19 ani, pentru că nu am considerat că pot ajunge un jucător de Liga Campionilor, în același timp continuându-mi și cariera educațională, academică.

Dembrovschi, Van Praag, Ferran Soriano

Ați avut vreun tricou de fotbalist când erați puști?
Da. Avem tricoul tatălui meu acasă și cele de la toate echipele cu care FCM Bacău juca. Werder Bremen, de exemplu. Cel mai mult mi-a marcat copilăria Emerich Dembrovschi, pe care nu l-am prins jucând, dar despre care am auzit lucruri foarte frumoase. Eram junior, iar toți colegii tatălui meu de la echipa de seniori vorbeau despre ”Dembo”. Am foarte fericit când l-am întâlnit, acum un an.

Ce model de manager aveți?
Michael van Praag, fost președinte la Ajax , actualul președinte al Federației Olandeze, și vicepreședintele UEFA. La nivel de cluburi, Ferran Soriano, actualul director general la Manchester City, cu toată experiența și background-ul de la Barcelona, unde ocupa funcția de vicepreședinte.

Michael van Praag

Vă deranjează asocierea dumneavoastră cu serviciile secrete?
Sincer, nu am fost deranjat. Atât timp cât această etichetă nu prejudiciază fotbalului, nu mă prejudiciază nici pe mine personal. Decât să fiu părtaș la fărădelegile cuiva, e o plăcere să fi etichetat în felul acesta. V-am spus atât timp cât nu produce niciun prejudiciu fotbalului, pentru că acesta este gândul meu și obiectivul meu major. Un președinte de federație trebuie să fie un bun manager.

Citiți mâine
Răzvan Burleanu, despre
– viitorul selecționer;
– sistemul din Liga I și Liga II și păcăleala insolvenței;
– problema datei de fondare a FRF;
– viitoarea candidatură și frecușurile FRF cu Steaua și cu Dinamo;
– Șumudică, Hagi ori Deșteaptă-te, române!

 
 

Urmărește-ne pe Google News