A fost băgat pe gât cluburilor
Cum a tras Angelescu sforile pentru înscăunarea lui Sandu: “Într-o joi, Angelescu i-a luat la telefon pe toţi şefii de club, să-i facă să-l voteze pe Sandu la alegerile de sâmbătă! Mulţumesc, eu nu particip la vot! Nu vreau să fiu condus de comunişti!», am zis. Mediocrul Sandu a învins, l-a adus şi pe Kassai, fost şef de sală la «Dorobanţi »! A fost ales şi a rămas 24 de ani fără să facă nimic! La CM 1990, calificarea au reuşit-o Ienei şi Pascu! El şi Kassai şi-au făcut avere, vile… Nu poţi face fără învârteli! Te mânjeşti, faci avere!”, decretează Matei, care stă într-un apartament cu două camere în Bucureşti.
Aceeaşi schemă cu Popescu
Matei face o paralelă 1990-2014: “Angelescu a rămas preşedinte onorific, cum va rămâne Sandu, după ce îi predă puterea lui Popescu. Ca în 1990! În 1994, când eram la Rapid, Angelescu regreta: «Da, pălăria e prea mare pentru Sandu! ». A nenorocit Craiova şi Timişoara! N-avea voie! Timişoara nu-i Iancu, este Chinezul, care a dat Stelei un 7-0 de plângea lumea pe «23 August »! Eu m-am îmbolnăvit din cauza fotbalului, în 2001 am fost operat pe inimă”.
Indulgent cu Gicu Dobrin, la cererea lui Angelo Niculescu
Matei a condus şi comisia care dădea licenţele de antrenori. “În comisie erau Teaşcă, Cernăianu, Stănculescu… I-am dat licenţă şi lui Gicu Dobrin, graţie lui Angelo Niculescu: «Tovarăşu, ştii, Dobrin a fost fotbalist de nota 14, dar cu capul stă prost! Fii blând la examen»!”. Niculescu l-a pedepsit pe “Gâscan” la CM 1970, dar aici a arătat că ţine la el.
Niculescu, Mitică Dragomir şi Dobrin (de la stânga), la o masă festivă
Cum făcea delegările arbitrilor
La FRF, Matei desemna “fluieraşii” la Divizia A: “Trăgeam la sorţi arbitrii, în prezenţa conducătorilor! Chiar ei alegeau biletele! Unii erau refuzaţi, se ştia cine era corect. Cum gazdele umblau cu mişmaşuri. Ilie Ceauşescu, fratele lui Nicolae, cerea cei mai drastici observatori la meciurile Stelei din deplasare. Ilie nu accepta să i se spună Ceauşescu, ci tovarăşul Ilie. Ceauşescu era doar unul!”.
Dan Matei (stânga, în picioare), delegând arbitrii, cu preşedinţii trăgând biletele cu numele celor care urmau să oficieze la meciurile lor. Nea Nicu veghea atent de pe perete
Miza era la derby-uri: “De la Dinamo, veneau generalul Diaconescu şi Ianul, de la Steaua – Dănilescu. Le dădeam FIFA: Crăciunescu, Porumboiu, Salomir… Nu-l dorea nimeni pe Rainea. Am fost observator la Steaua – Dinamo, scandalul din Cupă. I-am dat 7,5 lui Dan Petrescu. Salomir a condus un Corvinul – Steaua 2-1. Presiune, 25.000 de oameni, pe stâlpi, în plopi. L-a eliminat pe portarul Alexa, pentru lovirea lui Bölöni, care lua mingea din poartă, după un gol. L-am felicitat că a avut curajul ăsta! Angelescu mai schimba arbitri, favoriza echipele din Bucureşti şi Scorniceştiul”.
Crăciunescu a condus finala Ligii Campionilor din 1995, Ajax – Milan 1-0
Îl preferă pe «Baci», dar l-ar fi numit pe Hagi
Matei îl preferă pe «Baciul» Popescu la FRF. “Dintre toţi, e cel mai răsărit! Nu-mi plac Avram sau Puşcaş. Pe Hagi l-aş fi pus, are inimă pentru juniori. Dacă nu sădeşti, nu ai ce culege! Cât despre Piţurcă, nu e sculă. N-a citit în viaţa lui nimic, se vede pe faţa lui! Eu le dădeam lucrări antrenorilor despre ultima lucrare citită: numele cărţii şi autorul. La început a fost dezastru, în timp au apărut rezultatele”.
Angelescu (stânga), la taclale cu Gică Hagi, “regele” fotbalului românesc
De ce s-a ascuns la Revoluţie
Revoluţia a prins FRF în plin haos. “Federaţia a făcut o scrisoare către comandamentul de la televiziune în care îşi exprima disponibilitatea să pună la dispoziţie fonduri şi oameni. Eu am depus scrisoarea la poarta TVR, cu proces de predare-primire! M-a luat cu maşina Mircea Sandu. Până să ajungem, zice: «Auziţi, eu am nevastă şi copil, mi-e frică!». M-am dus singur, pe jos. Angelescu spunea: «Mai staţi niţel, nu vă grăbiţi! ». Voia să vadă cum bate vântul! Iliescu şi Băsescu i-au dat medalie pentru merite deosebite!”, oftează fostul angajat al FRF.
În 2008, preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe Angelescu cu ordinul Meritul Sportiv clasa I
- Citiţi mâine cum s-a născut «Luceafărul», ce a însemnat pentru fotbalul românesc şi de ce s-a desfiinţat