- Numele echipei CS Balotești (Liga 2) apare în toate meciurile care au declanșat alarma Betradar, iar partidele, patru de campionat și una din Cupă, s-au disputat în sezonul 2017-2018.
- Pe baza referatului de la Integritate, reprezentanții clubului ilfovean au fost citați la Comisia de Disciplină și Etică a FRF, dar nu s-au prezentat ieri, la primul termen. Următoarea înfățișare e pe 3 decembrie.
- Jocurile raportate s-au desfășurat împotriva a doua echipe care au promovat în Liga 1 la finalul stagiunii trecute.
ACTUALIZARE 18 februarie. FRF a respins toate excepțiile ridicate de cei de la CS Balotești.
- Respinge excepţia lipsei calității de reprezentant al FRF, ca fiind neîntemeiată.
- Respinge lipsa calității procesuale pasive a clubului CS Balotești, ca fiind neîntemeiată.
- Respinge excepția nulității absolute a răspunsului la întâmpinare formulat de FRF, ca fiind neîntemeiată.
- Acordă termen la data de 4 martie 2019 pentru continuarea procedurii, termen la care vor fi citate părțile.
ACTUALIZARE 12 februarie. După ședința de luni, 12 februarie, ”Dosarul Balotești” – blaturi pentru pariuri a rămas în pronunțare.
Până acum, avocatul ilfovenilor a invocat tot felul de vicii de procedură. Între altele, că secretarul general Radu Vișan, cel care a semnat referatul trimis către CS Balotești, nu e validat de Tribunal sau că juristul Adrian Stângaciu nu poate fi și juristul FRF, și secretar al Comisiei de Integritate. Când cazul va ajunge pe fond, vor fi citate peste 100 de persoane: toți jucătorii CS Balotești, antrenorii și staff-ul, jucători ai adversarelor, arbitri, cei care au întocmit referatul etc.
ACTUALIZARE 28 ianuarie. Comisia de Disciplină și Etică reunită azi a acordat încă un termen pentru 4 februarie.
UEFA și compania Sportradar operează un sistem de detectare a fraudei la pariuri (BFDS), care monitorizează și analizează activitățile de pariuri la aproximativ 32.000 de evenimente din Europa în fiecare an, cuprinzând competițiile UEFA și primele două divizii interne, plus meciurile de cupă organizate de asociațiile membre. Sistemul e pe deplin operațional începând cu iulie 2009. BFDS evidențiază mișcările neregulate la pariuri, atât înainte de partide, cât și în timpul jocurilor (live), pe toate piețele principale de pariuri (handicap asiatic, total goluri, 1X2) de la toate casele de pariuri importante din Europa și Asia.
Cinci partide sunt sub lupă, dintre care patru din sezonul precedent din L2, plus un meci din Cupa României.
- 8 noiembrie 2017, etapa a 16-a: Chindia – CS Balotești 4-1
În minutul 17, gazdele aveau deja 3-0: Cherchez (2), Ciobotariu (10), Honciu (17-pen). Nica (45+1) a făcut 3-1. Neguț a stabilit scorul final după pauză.
- 3 decembrie 2017, etapa a 20-a: CS Balotești – FC Hermannstadt 0-3
Meciul s-a jucat la Buftea, în baza FRF. Scorul a fost deschis de Bogdan Rusu, în prelungirile primei reprize. Golgeterul echipei sibiene a reluat în plasă, cu capul, din centrarea lui Tătar. Tot el a făcut 2-0 în minutul 63, când a fructificat serviciul lui Hergheligiu. Rezultatul final a fost stabilit de Petrișor Petrescu, în minutul 84.
FC Hermannstadt avea 47 de puncte, iar Dunărea Călărași, următoarea clasată, cu unul în minus. Distanța dintre ocupatele primelor două locuri, cele de pe care se promova direct, și Chindia, echipa de pe 3, creștea, târgoviștenii pierzând la Șiria, cu UTA (1-2).
- 28 martie 2018, etapa a 23-a (reprogramată): CS Balotești – Dunărea Călărași 1-2
Valentin Munteanu i-a pierdut pe drum pe greoii fundaşi adverşi, l-a culcat la pământ şi pe portarul Iordan şi s-a făcut 0-1 (min. 18). Apoi, același Munteanu l-a întors pe toate părţile pe Marciuc, a scăpat şi de Flămânzeanu şi a marcat cu calm (30, 0-2). În partea a doua, Dedu a prins un voleu, de la 30 de metri, iar balonul l-a păcălit pe Cezar Lungu (53). Meciul s-a disputat, de asemenea, pe sinteticul de la Buftea, proprietatea FRF, închiriat clubului din Balotești.
Dunărea ajungea la 62 de puncte, trei puncte avans faţă de FC Hermannstadt şi la şapte de Chindia Târgovişte.
- 27 mai 2018, etapa a 37-a: CS Balotești – Academica Clinceni 1-4
În minutul 24, Pațurcă a combinat cu Blejdea, iar acesta a trimis de la 25 de metri mingea sub transversală. Apoi Barbu l-a lansat pe Blejdea, acesta a întors mingea și Pațurcă, de la 16 metri, a șutat plasat la colțul lung (0-2, 45). În debutul reprizei secunde, Valentin Andrei a redus din diferență (49). Același Barbu a executat o lovitură de la colțul terenului, mingea i-a revenit și. din a doua încercare, i-a așezat mingea pe cap fundașului central Gaină și scorul a devenit 3-1 în favoarea oaspeților (52). Peste alte 5 minute faza s-a repetat. De această dată, Barbu l-a servit direct din corner pe Găină și fundașul a stabilit scorul final în minutul 57.
Foto: Florin Alboiu/ photosport.ro
De la Balotești, în 2018, doar campioana Dunărea Călărași a plecat cu toate punctele. UTA și Chindia au mai obținut câte un punct. Academica își asigura locul 6 în clasamentul Ligii a 2-a, cu o etapă înainte de finalul sezonului.
Comisia de Integritate a făcut un dosar, înaintat deja la Comisia de Disciplină a FRF.
CS Balotești a terminat sezonul trecut pe locul 13, din 20, cu 47 de puncte. Dunărea Călărași, 93 de puncte, și FC Hermnannstadt, 91 de punte, au promovat direct în Liga 1. Chindia, 75 de puncte, a susținut barajul de promovare/ retrogradare, pierzând în fața lui FC Voluntari.
Antrenată de câteva etape de Ștefan Nofitovici, CS Balotești traversează acum o perioadă ceva mai bună în acest sezon. Duminică seară, echipa ilfoveană a remizat la U Cluj, 0-0. După 18 etape din actualul sezon, formația e pe 18, din 20, cu 15 puncte.
”Nu știm nimic de vreun dosar, nu am primit nimic! Noi abia ne-am întors de la Cluj-Napoca”, a fost prima reacție, luni, a lui Liviu Gulie, președinte la Balotești.
”Nu pot nici să vă confirm, nici să vă infirm informațiile”, a comentat Virgil Pascu, ofițer de integritate FRF.
Pe de altă parte, Departamentul Juridic al Federației Române de Fotbal, ne-a informat: ”Ca urmare a solicitării dumneavoastră, confirmăm că există un caz pe rol la Comisia de Disciplină. Totuși, având în vedere că solicitarea dumneavoastră se referă la o spetă aflată pe rolul Comisiei de Disciplină și Etică a FRF nu putem oferi momentan detalii suplimentare și nu putem comenta în niciun fel acest subiect”.
CS Balotești s-a fondat în 2006, iar promovarea în eșalonul secund a obținut-o la finalul sezonului 2013-2014. A terminat pe 7 (din 12, seria 1), 9 (din 13, seria I) și de două ori pe 13 (18).
Cazul Pisano
În 2015, CS Balotești a avut în curte un antrenor, pe italianul Giovani Pisano, suspendat în 2016 pentru 9 luni din cauză că a încercat să blătuiască, pe când activa la FC Caransebeșe, meciul din deplasare cu Unirea Tărlungeni! ”Noi ne-am făcut treaba cu el, și-a văzut de treabă la noi, am avut 14 rezultate pozitive la rând, dar poți ști în ce anturaj a intrat la Caransebeș… Profesional, nu avem ce să-i reproșăm, și-a făcut treaba la noi. N-am mai ținut legătura cu el, fiindcă distanța de la Balotești la Caransebeș este mare”.
Cazul Gloria Buzău
În 2016, la şapte luni după ce se făcea publică informaţia că Gloria Buzău e subiectul principal al unei anchete a Comisiei de Integritate a Federaţiei Române de Fotbal în cazul unui dosar cu zece meciuri disputate în precedentul sezon liga secundă care ar fi fost aranjate de conducerea clubului pentru a obţine bani din pariuri, Comisia de Disciplină şi Etică a FRF a hotărât, pe 25 mai 2016, să dea un verdict: 14 ani şi 6 luni (174 luni) în total de interzicere a oricărei activităţi legate de fotbal şi la amenzi ce însumează suma de 960.000 lei (aproximativ 213.000 mii de euro) pentru trei antrenori și 16 jucători . Cel mai sancţionat a fost antrenorul Viorel Ion (48 ani), fost jucător la Gloria Buzău, Oţelul, Steaua, Bochum, Rapid sau la naţionala. ”Vioară” a primit o suspendare de doi ani din partea FRF şi o amendă de 200.000 de lei, aceeaşi sancţiune fiind încasată şi de secunzii săi, Romică Bunică şi Marian Roşu. Au fost pedepsiţi Iulian Dăniţă (40 ani), Georgian Marcu (27 ani) – ambii cu câte 12 luni de suspendare şi 50.000 lei penalitate, Claudiu Dumitrescu (36 ani), Cătălin Vlaicu (31 ani), Clement Pălimaru (30 ani) – toţi trei cu câte 10 luni suspendare şi 40.000 lei amendă, Cristian Stoicescu (36 ani) – 8 luni şi 30.000 lei amendă, Dan Sîrbu (26 ani), Sebastian Agache (28 ani), George Ghiţă (32 ani), Gabriel Bobe (22 ani), Mugurel Dedu (31 ani), Dorin Burlacu (23 ani) – câte 6 luni de suspendare şi 15.000 lei amendă. Nini Popescu (22 ani) şi Alin Iordache (20 ani) au primit 2 luni de suspendare şi 10.000 lei amendă.
Cazul Șumudică
În februarie 2016, Marius Șumudică, antrenorul de atunci al Astrei (campioană la finele sezonului), a fost suspendat sase luni din fotbal de Comisia de Disciplină. Tehnicianul a fost găsit vinovat în dosarul în care a fost cercetat pentru pariuri sportive. În plus, ”Șumibet” a fost amendat cu 100.000 de lei. Ulterior, pedeapsa a fost micșorată la două luni și amenda redusă la 50.000 de lei. Șumudică ar fi fost monitorizat din aprilie-decembrie 2015, pe baza unui denunț. ”A mizat doar pe patru meciuri din Liga I, Dinamo – CSMS Iași (0-0, 3 decembrie 2015, etapa a 20-a), Pandurii – FC Botoșani (0-3, 5 decembrie, etapa 21-a), ambele ‘bombe’, Pandurii – Chajna (2-0, 27 noiembrie, etapa a 19-a) și Viitorul – FC Botoșani (2-1, 26 octombrie, etapa a 15-a). În rest, partide multe din Liga II, 27 la număr, din liga a doua engleză (Chapionship), din eșaloanele inferioare din Scoția și din Belgia, din ligi secunde din Emirate și din Arabia Saudită, din Cupele Europene, zeci de dispute de tenis, etc, au explicat surse din lumea pariurilor online.
Cazul Mihai Costea
Pe vremea când juca la FC Voluntari, în decembrie 2015, Mihai Costea a fost prins la o casă de pariuri terestră, chiar în timp ce punea biletul la o agenție din Ilfov. Cazul lui a fost ulterior clasat, însă clubul l-a dat afară.
- Conform art. 60 din Regulamentul Disciplinar, cei implicați în fotbal nu au voie să parieze pe disciplina pe care o practică. Alineatul 5 prevede că ”fapta persoanei care participă direct sau indirect la pariuri sau alte activități similare care privesc jocurile din competițiile organizate sub egida FIFA / UEFA / FRF / LPF / AJF sau care are un interes financiar direct sau indirect în astfel de activități se sancționează cu interzicerea oricărei activităti legate de fotbal pentru 2 ani și cu o penalitate sportivă de 300.000 de lei”.
Cazul Epaminonda
În mai 2017, Comisia de Disciplină a FRF l-a suspendat trei luni pe Epaminonda Nicu (37 de ani) pentru trucare de meciuri. Fotbalistul, fost campion al României cu Unirea Urziceni, în sezonul 2008-2009, a fost implicat în aranjarea meciului dintre Unirea Tărlungeni și CS Balotești, scor 1-3, din acest sezon. În afara suspendării, Nicu a trebuit să plătească și o amendă de 25.000 de lei. Antrenorul Laurențiu Tudor a fost suspendat 8 luni și amendat cu 90.000 de lei, în timp ce vicepreședintele Cristi Mătărău a primit cea mai dură sancțiune: 10 luni suspendare și amendă în valoare de 120.000 de lei.
Cazul Dragomir
Alexandru Dragomir, fost vicepreședinte la Academica Clinceni, a fost suspendat, pe 19 martie 2017, de FRF pentru 3 luni și amendat cu 25.000 de lei, după ce i-a propus portarului Andrei Marinescu să trucheze meciul cu Bucovina Pojorâta, din L2, și pentru pentru tentativa de trucare a unor partide amicale desfăşurate într-un cantonament din Austria.
Cazul Pădurariu
Comisiile FRF au fost tolerante cu ultimul caz din fotbalul românesc. Cristian Pădurariu (21 de ani), mijlocaşul dat afară de la ACS Poli Timişoara după ce a fost filmat într-o casă de pariuri din Timişoara jucând inclusiv împotriva echipei sale, a fost sancționat destul de blând de Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal: interzicerea oricăror activități legate de fotbal pentru 3 luni și o penalitate sportivă în cuantum de 5.000 lei.