Fostul uriaș fotbalist italian Paolo Rossi (58 de ani) s-a aflat pentru două zile în România, unde joi seară a fost premiat cu trofeul ”Maestrelli”, pentru întreaga carieră. După momentul festiv, campionul mondial din 1982 a stat de vorbă cu ”SportNews.ro”.
SportNews.ro: Domnule Rossi, cum ați primit acest trofeu?
Paolo Rossi: Cu multă bucurie. Maestrelli a fost un fost mare antrenor italian. Ca o ironie, eu nu mi-am dorit niciodată să fiu antrenor! N-am vrut.
În schimb, antrenorii italieni au dat năvală la noi. De ce vin în Liga I?
Fiindcă piața e dură în Italia. Și sunt prea mulți antrenori și prea puține locuri de muncă! E greu să răzbați acolo! În plus, trebuie să ai semnate contracte cu anumiți impresari, ca să ți se ofere posturi la anumite formații. Și în Italia, agenții sunt foarte influenți.
Cu ce vă ocupați, dacă nu cu antrenoratul?
Am o afacere în Toscana, cu vinuri și cu uleiuri.
„Televiziunile dau tonul în fotbal!”
Campionatul României îl urmăriți?
Nu, nu îl urmăresc. Nu îl pot vedea, fiindcă nu se transmite în Italia…
Să știți că nici în România nu se prea vede (aflat lângă Paolo Rossi în prima parte a interviului, șeful LPF Gino Iorgulescu, cel care a atribuit dreptul TV către Look, nu a gustat deloc remarca)…
A, da? Nu știam! În ziua de astăzi, televiziunile dau tonul în fotbal.
Walter Zenga se străduiește să prindă banca la Inter Milano, dar mereu este sărit din „schemă”. De ce credeți că este evitat?
Fiindcă nu este în circulație. Deși este un idol, el nu este văzut în Italia. A avut rezultate mai mult în afara Italiei, ultima oară a fost la arabi. În Serie A a antrenat doar la Catania și la Palermo.
De ce s-a prăbușit fotbalul italian?
Nu se mai investesc bani. Berlusconi n-o mai face, Moratti nu mai este la Inter… Acum, banii vin de la ruși, de la arabi… Iar aceștia ocolesc, deocamdată, Italia. Caută Anglia, Spania, Germania, Franța…
„A lucrat cinci ani la mine. Îi dădeam 800-900 de euro pe lună!”
Cum mai sunt văzuți cetățenii români în Italia? Sunt aceleași discuții interminabile despre problemele țiganilor?
Lucrurile se schimbă. Ce problemă să am eu cu românii, dacă fosta mea femeie în casă a fost româncă? A lucrat cinci ani ca menajeră la mine. O cheamă Liliana, iar pe soțul ei – Robert. De câteva luni s-au întors în România, fiindcă vor ca fiul lor să se nască aici.
Mai țineți legătura cu fost dumneavoastră menajeră?
Sigur că da, mai intru pe Skype și vorbesc cu ea. Și Liliana, dar și soțul ei au lucrat pentru mine. Oameni deosebiți, muncitori, onești, n-am avut nicio problemă cu ei.
O plăteați bine?
Îi dădeam câte 800-900 de euro pe lună, pentru ceea ce lucra. Cam așa se plătește, de regulă, în Italia. Acum, îi spun să cumpere ziarul ”Libertatea”, să se uite că scrie despre ea (râde cu poftă).
Constestat de toată lumea, a rupt norii în 1982!
Paolo Rossi este o legendă în Italia. Pe când juca la Perugia, Rossi a fost implicat în celebru scandal ”Totonero”, al blaturilor la pariuri. A susținut că este victima unei nedreptăți, dar a fost tras pe bară pentru trei ani. Suspendarea i-a fost redusă la doi ani, astfel că a revenit la timp, pentru a prinde lotul pentru Cupa Mondială din Spania. Contestat de jurnaliști și de suporteri, care nu-l vedeau a fi în formă, Rossi a fost susținut necondiționat de către selecționerul Enzo Bearzot. Iar răsplata a fost pe măsură: atacantul a marcat șase goluri la turneul final și a adus titlul în Cizmă. A fost desemnat de FIFA, în 2004, printre cei mai importanți 125 de fotbaliști aflați în viață.
Alte detalii despre vizita lui Paolo Rossi la Bucureşti, AICI.