”Domnul colonel nu-mi spune nimic, nu-l cunosc. Asta-i carte,
? Dacă scria despre strategii militare sau despre chestiuni de genul ăsta era altceva. Domnia sa nu a reuşit să pătrundă problema în fondul ei. Noi, foştii sportivi care avem grade în armată, am adus servicii acestei ţări! Sunt oameni din sport, cu grade militare, care au făcut numele României cunoscut, care au adus glorie ţării, poate mai mult decât cei care au stat în tranşee”, a declarat, în exclusivitate pentru sportnews.ro, Cornel Oţelea.
Fostul mare handbalist şi şef al Clubului Sportiv al Armatei Steaua a precizat că nu doreşte să intre în conflict cu oamenii armatei, însă a afirmat că Macovei a greşit când s-a legat de foştii sportivi:
”Domnul colonel, cu tot respectul pe care i-l port, a avut un moment mai delicat în a aprecia în mod corect felul în care se acordă distincţii sau grade militare. Cu toate acestea, consider că îşi poate corecta acest derapaj. Părerea mea e că, în majoritatea cazurilor, gradele acordate oamenilor din sport sunt justificate. Sunt foarte mulţi militari care nu au tras niciun cartuş în viaţa lor, chiar şi în lupte internaţionale, dar au adus glorie şi onoare ţării. Nu e cazul ca domnul Macovei să aprecieze ce au făcut ceilalţi”.
REPLICA LUI REMUS MACOVEI NU S-A LĂSAT AȘTEPTATĂ
Generalii din sport vis-a-vis de militarii din tranşee
Domnule Oţelea, aprecierea dumneavoastră conform căreia “sunt oameni din sport care au făcut mai multe decăt cei care au stat în tranşee”este cel puţin nefericită. Din umilele mele cunoştinţe, în tranşee s-au aflat peste un million de militari români, în primul şi cel de al doilea război mondial. În continuare mă voi referi doar la cei din cel de al doilea război mondial.
Niciun sportiv nu şi-a riscat viaţa pentru România.Sportivi români, oricât de faimoşi ar fi, nu au cunoscut suferinţele celor care pe parcursul a mai multor ani au luptat pe front. Oamenii aceia simpli, în marea lor majoritate plugari, nu au mers la război pentru faima personală.Când conducerea politică a statului le-a cerut să lupte pentru ţară ei au făcut-o fără nicio ezitare.Ei nu au adus faimă României, ei au asigurat existenţa statului român, domnule general Oţelea! Deosebit de important pentru dumneavoastră domnule general ar mai fi să reţineţi că niciunul dintre soldaţii simpli nu a solicitat să fie avansat general! Bunul simţ al ţăranului nu ia permis acest lucru!
Odată reveniţi acasă aceşti aomeni au cunoscut alte umilinţe provocate de regimul comunist şi mai nou de originalul regim democratic instaurat după 1989. Marea majoritate a veteranilor de război trăiesc astăzi la limita subzistenţei.
Dumneavoastră aţi cunoscut gloria sportivă, fiind răsplătiţi cu titluri, ordine şi medalii importante ale statului român. După terminarea carierei sportive v-aţi implicat în alte activităţi în domeniul sportiv, în mediul de afaceri sau în politică. Unii dintre dumneavoastră, fără simţul măsuri, aţi simţit nevoia să deveniţi generali, cu toate că nu îndeplineaţi niciunul din criteriile care permiteau o avansare normală pentru militarii de carieră. Din păcate, după 1989, conducătorii militari fără demnitate , încălcând toată legislaţia specifică, v-au satisfăcut acest moft.
Nicunul din veterani nu a fost implicat în cazuri de corupţie. Dumneavoastră domnule general, aţi fost în vizorul organelor de anchetă o bună perioadă de timp.Eu,un simplu colonel de care nu aţ auzit, dar care am avut tupeul să scriu despre corupţia din armată, îmi permit să redau câteva aspecte, relatate de presa din perioada 1996-1999.
Aş încheia cu o întrebarea adresată dumneavoastră şi colegilor dumneavoastră, generali proveniţi pe filiera sportivă.. Are curaj vreunul din dumneavoastră să se compare din punct de vedere material cu veteranii de război? Nu cred !
În aceste condiţii vă rog respectuos domnule general să îngenuncheaţi şi să vă cereţi scuze celor din tranşee!
Col.(r) Remus Macovei