Fosta mare atletă Gabriela Szabo, directorul general al clubului, a refuzat dialogul telefonic pe acest subiect, rugându-ne să-i adresăm întrebările pe mail. Răspunsurile au sosit astăzi, după două zile în care “pe fir” a intrat și Ana-Maria Pascaru, marketing manager în departamentul Marketing și comunicare al CSM București. Lămurirea anumitor aspecte privind salariul Cristinei Neagu, plătit măcar în parte din bani publici, ni s-a părut importantă și pentru că handbalista a mărturisit recent că este impresionată de soarta și de numărul mare de oameni ai străzii din România, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care a decis să se implice în proiecte extrasportive.
Libertatea: A apărut în spațiul public (mai exact, pe blogul jurnalistului Cătălin Tolontan) fluturașul cu salariul net câștigat de Cristina Neagu la CSM București. Este 22.0000 de euro suma corectă? Dacă nu, care este suma oficială, mai ales că vorbim despre bani publici?
Gabriela Szabo: Probabil faceți referire la o captură după factura emisă de sportivă pentru luna decembrie 2017, deoarece clubul nu eliberează fluturași. Tocmai pentru că vorbim de o factură, aceasta cuprinde toate elementele specifice, respectiv un venit brut la care se adaugă TVA – dacă este cazul. De aceea, este util de precizat faptul că 22.000 de euro este suma brută. În realitate, Cristina Neagu primește un salariu din care aproximativ o treime se întoarce la stat, sub formă de taxe și impozite, rezultând suma de 17.366 de euro ca fiind salariul negociat și aprobat în momentul transferului. Dacă vorbim în lei, suma include TVA și cum spuneam, toate taxele. Ea se adresează unui PFI iar plata taxelor reveine acesteia. Ca atare, ar fi corect să vorbim despre ceea ce aminteam mai sus, respectiv 78.150 lei.
Cristina Neagu a fost adusă la CSM București de la Buducnost, unde încasa un salariu de 12.000 de euro pe lună. Pe ce considerent Primăria i-a oferit aproape dublarea vechiului salariu?
În primul rând vreau să fac o precizare importantă: sportivii CSM București negociază cu clubul, nu cu Primăria Capitalei. Contractele sunt semnate de directorul general, în urma aprobării obținute din partea Consiliului de Administrație. În ceea ce privește salariul de la Buducnost, noi nu știm cu exactitate suma, dar în cadrul negocierilor ni s-a confirmat că valoarea era în zona celei pe care o primește acum Cristina. Și nu este vorba de o “dublare a salariului” pentru că, acceptând valoarea de 12.000 ca fiind reală, avem doar o diferență de 5.366 lei. În ambele cazuri se vorbește de sume nete deoarece sportivii își negociază contractele ca venituri nete, la care ulterior sunt aplicabile taxele. De aceea, corect este să folosim peste tot aceeași “unitate” de referință: fie suma brută, fie suma netă. Mai mult de atât, Cristina este singura handbalistă din lume care a primit de trei ori titlul de „cel mai bun handbalist al anului – IHF” și reprezintă în mod cert un exemplu demn de urmat, fiind în acest moment una dintre cele mai cunoscute sportive din România. De aceea, noi considerăm că handbalista Cristina Neagu este plătită de către CSM București la nivelul valorii sale sportive.
Sportiva ar fi refuzat să vină la CSM București pe un salariu, să zicem, de 15.000 de euro pe lună?
Discuțiile unui transfer au o procedură standard, dar asta nu presupune că s-ar concretiza vorbind strict doar despre salariu. Rezumând, am putea spune și acest lucru dar cred că doar Cristina Neagu știe dacă ar fi refuzat sau nu. Dacă a acceptat actualul salariu, aproape că avem și răspunsul. Oricum, așa cum precizăm mai sus, cred că este bine să vorbim despre sume brute și sume nete, ca orice persoană care plătește impozite în această țară.
Handbalista, neinteresată de proveniența banilor
Cine a negociat, în numele Primăriei Capitalei, contractul cu sportiva?
Cum spuneam mai devreme, Primăria Capitalei nu negociază contractele de la CSM București. Noi, clubul, facem aceste negocieri. Și asta urmând un protocol general valabil la nivel de club, respectiv antrenorii formulează cererile, team managerii se ocupă efectiv operațional de proceduri, le prezintă comisiei de negociere și apoi sunt supuse validării Consiliului de Administrație. De aceea, este corect să eliminați din întrebare total cuvântul Primărie.
Cristina Neagu știa, la momentul semnării contractului, că va fi plătită din bani publici?
Ca orice sportiv de talia Cristinei, care este singura handbalistă din lume care a primit de trei ori titlul de „cel mai bun handbalist al anului – IHF” și reprezintă în mod cert un exemplu demn de urmat, fiind în acest moment una dintre cele mai cunoscute sportive din România, preocuparea sa este aceea de a performa la nivel sportiv și handbalistic. Aspectele de organizare si funcționare ale clubului, finanțarea acestuia și tot ceea ce există în spatele bunului mers al lucrului, nu o interesează și e normal să fie așa. Ea trebuie să se concentreze pe ce știe mai bine să facă. Oricum, răspunzând oarecum și întrebării dumneavoastră, precizăm că CSM București este un club finanțat atât din bani publici, de la Primăria Capitalei, dar și din surse proprii și sponsorizări. Este o informație publică.
Primele de performanță ale handbalistei sunt pe măsura salariului?
Contractele sportivelor de la handbal feminin sunt negociate și semnate de așa natură încât să acopere toate cerințele clubului, iar valoarea lor sa fie acoperită de un venit lunar. Obiectivele de performanță sunt ca o sarcină de serviciu și considerăm că nu mai este necesar să le premiem. Contractul Cristinei Neagu face parte din aceeași categorie.
Ce le răspunde Primăria acelor bucureșteni care consideră că salariul Cristinei este prea mare pentru un oraș care se confruntă cu o grămadă de probleme (lipsă infrastructură etc)?
Eu pot să vă răspund în numele clubului pe care îl conduc. CSM București promovează sportul și performanța și încurajează copiii și tinerii să facă mișcare. Acesta este scopul nostru. Avem peste 1.700 de copii și juniori la Centrul de Copii și Juniori, din care aproximativ 570 înscriși și practicanți de handbal. Ne dorim ca, prin sport, să promovăm o viață sănătoasă în rândul bucureștenilor. Ne dorim, de asemenea, ca sportivii noștri să fie niște modele pentru copii și tineri. Iar sănătatea populației ar trebui să fie o prioritate pentru noi toți.