Cafeneaua Griensteidl, Michaelestor numarul 2, Viena. La doi pasi de Domul Sfantul Stefan si de apartamentele imperiale ale lui Franz Josef, nume celebru din dinastia Habsburgilor. Acesta este decorul in care se afla locul de intalnire stabilit cu Christian Schmolzer (39 de ani), directorul pentru Austria al turneului final Euro 2008. Fara conveniente, fara birouri. Doar istorie, cativa fulgi razleti, trasuri serpuind prin centrul vechi, batrana cafenea, stil si fotbal. Fotbal pe saturate. O discutie sincera cu responsabilul numarul 1 pentru competitie in ‘Osterreich’.


Libertatea: Domnule Schmolzer, ce inseamna exact sa fii directorul unui astfel de turneu?
Christian Schmolzer:
E o functie-cheie, manageriala. Ma ocup de orice implica bunul mers al turneului de anul viitor, incepand de la relatia cu autoritatea politica, organizarea competitiei, transport, promovare turistica, distribuirea biletelor si pana la masurile de securitate.

Cat de greu e sa organizezi un turneu final in doua tari?
E foarte dificil, dar noi speram ca totul va fi OK. In urma cu doi ani si jumatate, am inceput alaturi de Elvetia o munca titanica, iar in acest moment totul este aproape gata. Stadioane, infrastructura? Aici nu se va intampla precum in Germania, cand au fost probleme cu arena din Frankfurt cu cateva zile inainte de Mondialul din 2006. Nu sunt nici macar cu o secunda in urma programului nostru. Nu exista cuvantul criza pentru Austria si Elvetia!

V-ati sfatuit cu colegii din Belgia si Olanda, care au experienta Euro 2000?
Nu, pentru ca statele pomenite de dv. si tarile noastre au particularitati total diferite. Sunt cu totul alte realitati, nu avem nevoie de consultanti.


150.000.000 € investiti pana acum

Cat a investit Austria in acest Euro?
Deocamdata nu exista inca o suma finala. Sunt 150.000.000 de euro cheltuiti, majoritatea din bani publici. La inceput, toti au sustinut candidatura noastra, pana la ultimul cetatean. In ultimul timp, din cauza rezultatelor modeste ale nationalei, nu mai e entuziasm, au aparut critici in presa si in diferite medii. Dar, per total, organizarea unui astfel de turneu a fost si va fi un demers bine primit.

Ce castiga tara dv. in urma unui astfel de eveniment?
In primul rand, si noi, si elvetienii avem de trecut o proba de foc: organizarea celui mai important eveniment sportiv din istorie! Vrem sa aratam tuturor ca am profitat de sansa de a fi gazdele unei astfel de competitii si vrem ca totul sa fie la superlativ.

Ar putea fi un European fara Anglia. E o usurare pentru organizatori?
Dupa parerea mea, nu! Probabil va referiti la fenomenul hooligans, insa acesta se manifesta mai mult la nivelul echipelor de club. Nationalele sunt sustinute de oameni pasnici, entuziasti, care vor sa traiasca emotia fotbalului, a intrecerii, impreuna cu ceilalti in stadion, dar si in afara lui. ?sta e si sloganul nostru: ‘Expect emotions’. Nu neg existenta problemelor cu suporterii britanici, politia e avertizata, dar Euro nu e Euro fara englezi!


1.000.000 de bilete vandute, peste 3.000.000 de turisti

Cum stati cu biletele?
O situatie mai exacta vom avea dupa ce vom cunoaste echipele calificate si vom afla rezultatul tragerii la sorti din 2 decembrie. Momentan, au fost solicitate in varianta on-line circa 1.000.000 de bilete, inclusiv din state precum Aruba, Djibouti ori Uganda. Au fost puse in vanzare 25% din tichete la meciurile din grupe, restul urmand a se distribui dupa ce se va stabili tintarul.

Cati oaspeti asteptati in Austria in 2008?
Dupa calculele noastre, vor fi 3.000.000-3.500.000 de turisti aici pe perioada Euro. Poate si mai mult, in functie de formatiile care se vor califica.




Schmolzer (stanga), Martin Kallen, seful Euro 2008 SA, si Christian Mutschler, directorul pentru Elvetia, cu mascotele competitiei, Trix si Flix




Reporterul ziarului Libertatea (stanga), discutand cu persoana numarul 1 in ceea ce privesc problemele organizatorice pentru Euro 2008 Austria


‘1. Olanda, 2. Portugalia, 3. Italia, 4. Romania’


Vorbind despre echipele nationale, Christian Schmolzer spune ca Romania poate fi una dintre protagonistele turneului final de anul viitor.


Libertatea: Ce stiti despre fotbalul romanesc?
Christian Schmolzer:
Stiu de Hagi, Popescu si Dorinel Munteanu. Stiu ca v-ati calificat deja la Euro, dupa 8 ani, si ca aveti o echipa excelenta, cu jucatori precum Mutu, Chivu sau Lobont. Formati o nationala apreciata la nivel international. Sunteti tehnici si ambitiosi. In opinia mea, si putin subestimati. Romania se va califica din grupe indiferent de componenta acesteia! Mai departe, orice e posibil!

Cine ar castiga un meci Romania – Austria?
Acum? Hm? Sunteti favoriti clar! Pentru noi, turneul final vine prea devreme. Abia-abia se construieste echipa. Am avut un an ingrozitor, cu o serie de 10-11 partide amicale fara victorie. Dar nu se stie niciodata. Antrenorul da mereu exemplul Greciei, care a luat titlul la ea acasa, desi nu avea mari valori. Sa joci acasa e un atu. Sa speram ca vom profita de el! Oricum, daca prindem ‘sferturile’ ar fi o mare performanta.

Kuljici, Gercaliu, Sariyar? Nu prea sunt nume locale in nationala?
Sunt nascuti aici. Albanezi, sarbi, turci, bosniaci? Si asta e un semn ca suntem deschisi imigrantilor, ca Europa e unita?

Suporterii romani ar vrea sa vina in Austria. Viata e mai ieftina decat in Elvetia?
Asa este! Preturile sunt mai mari acolo, insa aici e ceva mai bine din punctul asta de vedere. Dar am vazut ca fanii vostri vin peste tot dupa nationala, deci nu cred ca ar fi vreo problema tara-gazda!


„Cristiano Ronaldo e unic”

Care sunt favoritele dv. pentru turneul final?
Olanda, pentru fotbalul ofensiv, Portugalia ? pentru Cristiano Ronaldo, Italia ? daca se califica, si Romania. V-am zis, nu prea sunteti luati in calcule, dar puteti produce surpriza cu aceasta generatie.

Ce jucator va impresiona la Euro 2008?
Apreciez jocul unor fotbalisti italieni, dar imi place mult Cristiano Ronaldo. E un jucator unic.


A fost portar, dar un accident de masina i-a schimbat cariera


Interesat daca Stelea mai joaca, deoarece isi amintea de el de la World Cup 1994. Fan al lui Lobont din perioada Ajax. De ce?


Christian Schmolzer  (39 de ani) a fost portar! A debutat la FC Kaernten, insa un accident de masina i-a naruit, practic, cariera. Avea 20 de ani cand si-a rupt mana dreapta din umar: ‘Am stat doi ani pe bara! Intr-un fel a fost bine, deoarece m-am concentrat pe facultate, pe studiile de management, si uite ca asta fac acum!’. A revenit totusi pe teren, a evoluat doi ani in ligi inferioare, apoi inca trei ani la Austria Viena. Tot aici, a continuat ca antrenor de portari. Intr-un final, s-a orientat pe munca de manager, lucrand in federatie din 2004. A jucat o singura data in Romania, cu Austria Viena, contra Petrolului, la Ploiesti, in Cupa Intertoto.


Au primit lista cu hoteluri in ianuarie 2006

Schmolzer a precizat ca fiecare nationala cu pretentii la calificare a primit inca de anul trecut, din ianuarie, o lista cu posibile locatii de cazare in Austria inaintea si in timpul turneului. Dupa tragerea la sorti a celor patru grupe ale Euro 2008, federatiile vor trebui sa aleaga doua locatii de pe lista initiala.


Intalnire finala in martie

Toti sefii si toti oficialii federatiilor tarilor calificate, inclusiv Mircea Sandu, au fost invitati la intalnirea finala a Euro 2008, un workshop programat in martie 2008, cand se vor pune la punct ultimele detalii. ‘Inclusiv ce vizite si la ce obiective turistice vor sa ajunga nationalele’, afirma Schmolzer.


Si totusi, au probleme cu huliganii

Desi Christian Schmolzer a minimalizat pericolul manifestarilor huliganice pe arenele locale, au existat incidente grave chiar la un meci din campionat, derby-ul Austria Viena ? Rapid Viena, 2-1, duminica trecuta. Chiar daca ordinea a fost asigurata de un numar record de forte de ordine ? 300 de politisti, 180 de jandarmi, masini cu apa si patrule calare, dupa meci, fanii s-au batut cu bate de baseball si lanturi, pe care le introdusesera in stadion, si au vandalizat masinile si magazinele din zona! In iuresul de dupa joc, un politist a fost ranit, iar 50 de persoane au fost arestate.


 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Orașul „fără reguli” din Europa. Oamenilor le este frică să iasă afară ca să nu fie omorâți. „Nu aș ieși niciodată noaptea”
Știrileprotv.ro
Orașul „fără reguli” din Europa. Oamenilor le este frică să iasă afară ca să nu fie omorâți. „Nu aș ieși niciodată noaptea”
Poză de colecție! Cum arăta Loredana Groza înainte să devină celebră! Wow!
Viva.ro
Poză de colecție! Cum arăta Loredana Groza înainte să devină celebră! Wow!
Carmen Brumă și Mircea Badea au făcut accident în Grecia, în vacanța cu fiul lor. Imagini și declarații: "Se putea termina groaznic"
Libertateapentrufemei.ro
Carmen Brumă și Mircea Badea au făcut accident în Grecia, în vacanța cu fiul lor. Imagini și declarații: "Se putea termina groaznic"
Leguma care conține o cantitate foarte mare de vitamina A și protejează vederea. Este delicioasă și are multe beneficii pentru sănătate
FANATIK.RO
Leguma care conține o cantitate foarte mare de vitamina A și protejează vederea. Este delicioasă și are multe beneficii pentru sănătate
Bellu și Bitang, revenire istorică? » „Avem nevoie de ei. Degeaba ajută din umbră”
GSP.RO
Bellu și Bitang, revenire istorică? » „Avem nevoie de ei. Degeaba ajută din umbră”
Cele patru zodii binecuvântate de astre după 10 septembrie. Împăcări, reușite mari, dar și noroc la bani pentru ele
FANATIK.RO
Cele patru zodii binecuvântate de astre după 10 septembrie. Împăcări, reușite mari, dar și noroc la bani pentru ele
Rochia de mireasă a unei românce a devenit virală pe TikTok! 30.000 de oameni au reacționat când au văzut-o! FOTO
Unica.ro
Rochia de mireasă a unei românce a devenit virală pe TikTok! 30.000 de oameni au reacționat când au văzut-o! FOTO
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Orangesport.ro
Leonard Doroftei s-a întors definitiv în România. Ce ocupaţie va avea odată revenit: "Nu, restaurant nu vreau. Asta vreau să fac"
Dispozitivul care va putea stabili vinovatul în cazul unui accident rutier. Poliţiştii vor face reconstituirea cu ajutorul lui
Observatornews.ro
Dispozitivul care va putea stabili vinovatul în cazul unui accident rutier. Poliţiştii vor face reconstituirea cu ajutorul lui
Horoscop 9 septembrie 2024. Scorpionii au parte de sfaturi de mare valoare, care vin de la persoane apropiate, pe care nu le apreciază întotdeauna
HOROSCOP
Horoscop 9 septembrie 2024. Scorpionii au parte de sfaturi de mare valoare, care vin de la persoane apropiate, pe care nu le apreciază întotdeauna

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI