Cainii din Atena vor
avea cipuri in ureche
Altfel, tot la Atena, edilii au luat deja o hotarare importanta: toti locuitorii capitalei Greciei sunt obligati ca pana la inceperea JO sa-si inregistreze cainii. Masura e inclusa intr-o campanie mai ampla, destinata combaterii animalelor fara stapan de pe strazile Atenei. Astfel, proprietarii vor fi nevoiti sa le puna patrupedelor lor cate un cip electronic, al carui cost este de 45- 50 de euro. Cainii trebuie sa poarte zgarzi in culori distinctive – albastre pentru masculi si rosii pentru femele – iar proprietarii vor fi nevoiti sa declare pierderea sau disparitia cainelui in termen de zece zile. Cainii fara stapan vor fi adunati de pe strazi de autoritatile competente si vor fi vaccinati, sterilizati, tratati si propusi spre adoptie.
Din culisele JO de vara
Cazarea va fi una din problemele cel mai dificil de rezolvat pe perioada Jocurilor Olimpice. In timpul Olimpiadei, la Atena sunt asteptati aproape 15 milioane de turisti, iar oferta de cazare este destul de redusa. Astfel, in zona Atenei, exista aproximativ 27.000 de camere, cu aproape 57.000 de paturi. Acestora li se adauga alte 2.000 de camere, special construite pentru JO. De asemenea, 17.000 de camere sunt rezervate pentru Familia Olimpica. Pentru a suplimenta numarul locurilor de cazare, se va apela inclusiv la vapoare, 11 vase ancorate in portul Pireu urmand sa fie utilizate ca hoteluri, intre care si nava de lux Queen Mary II (5 stele). Acestea au in total 3.300 de cabine.
In ceea ce priveste securitatea, aceasta va fi asigurata de 10.000 de soldati din armata greaca, dar si de zeci de mii de membri ai trupelor speciale, ofiteri de politie, garda de coasta, pompieri sau voluntari. Operatiunile de securitate a JO includ 67 de sisteme, intre care centre de comanda, retea de radio si tv, controlul accesului si localizarea automata a automobilelor prin sistem GPS. Pentru realizarea acestor obiective, este asigurat un buget de 650 de milioane de euro, dublu fata de cel alocat Olimpiadelor de la Sydney (2000) si Salt Lake City (2002).
Bugetul total al organizarii Jocurilor Olimpice este de 1.962 miliarde euro, 88% din aceasta suma fiind obtinuta din drepturi de televizare, sponsorizari, licente sau vanzari de bilete. Restul, de 12%, este dat de guvernul Greciei. De asemenea, un buget separat, de 4,64 miliarde de euro, a fost alocat pentru investitii in proiecte de infrastructura, autostrazi, facilitati portuare sau alte constructii.