Nicolae Stanciu (23 de ani, foto mic) este cel mai recent caz de fotbalist român cedat de Steaua, cu surle și trâmbițe, la o echipă celebră sau într-un campionat puternic al Europei. Despre el s-a spus și s-a scris că reprezintă deja un record în privința sumei de transfer (9,8 milioane de euro), chiar dacă recordul va fi stabilit doar dacă mijlocașul va juca 50% din partidele pe care le va disputa Anderlecht în următoarele două sezoane. Cine crede că amintita condiție este ușor de îndeplinit, să parcurgă rândurile de mai jos. Libertatea a trecut în revistă cazurile jucătorilor români vânduți de Steaua în campionate cu pretenții din Europa în ultimii 13 ani, de când echipa îi aparține oficial lui Gigi Becali. Concluzia e mai degrabă tristă. Plecați de la Steaua cu mare tam-tam, prea puțini au reușit să strălucească la formațiile care i-au cumpărat. 

Claudiu Răducanu (2004, Espanyol, 1,5 milioane €) – țeapă

Claudiu Răducanu, în tricoul lui Espanyol Barcelona. (FOTO: EPA)

Atacantul poreclit ”Blocnotes” a fost vândut de Steaua la Espanyol în 2003, din postura de golgheter al campionatului României (21 de reușite, în sezonul 2002-2003). Transferul i-a costat pe spanioli 1,5 milioane de euro, dar Claudiu Răducanu a dezamăgit în Primera Division, reușind doar 3 goluri în 11 meciuri, înainte de a fi cedat de iberici la Arminia Bielefeld. 

George Ogăraru (2006, Ajax, 3,3 milioane ) – bunicel

George Ogăraru (prim-plan), în tricoul lui Ajax Amsterdam. (FOTO: EPA)

Fundașul dreapta a fost cumpărat de Ajax de la Steaua în 2006, contra sumei de 3 milioane de euro. George Ogăraru a devenit rapid unul dintre oamenii de bază ai ”lăncierilor” în sezonul 2006-2007. A doua stagiune în tricoul lui Ajax nu a mai fost la fel de reușită: Ogă a jucat în campionat doar jumătate din numărul partidelor disputate cu un an mai devreme, sfârșind împrumutat la Steaua. 

Nicolae Dică (2008, Catania, 2,5 milioane ) – țeapă

Nicolae Dică (stânga), în timpul unui meci pentru Catania. (FOTO: EPA)

Steaua și-a cedat ”creierul” la Catania, în 2008, contra sumei de 2,5 milioane de euro. Nicolae Dică nu a reușit însă să se adapteze la modesta formație din campionatul Italiei. A jucat doar 6 partide în stagiunea 2008-2009, marcând un singur gol și oferind coechipierilor o singură pasă decisivă, ceea ce i-a determinat pe sicilieni să-i facă vânt, sub formă de împrumut la diferite echipe.

Mihai Neșu (2008, FC Utrecht, 1,2 milioane ) – confirmare

Mihai Neșu (stânga) a fost titular indiscutabil la FC Utrecht. (FOTO: EPA)

“Bichonul” s-a despărțit de Steaua în 2008 și a semnat cu FC Utrecht, care a plătit în schimbul lui 1,2 milioane de euro. Până la teribila accidentare suferită la antrenament pe 10 mai 2011, din cauza căreia a rămas imobilizat într-un scaun rulant, Mihai Neșu a fost titular indiscutabil la formația olandeză, pentru care a disputat 103 meciuri în trei stagiuni ca fundaș stânga. 

Dorin Goian (2009, Palermo, 2 milioane ) – bunicel

Dorin Goian, bucurându-se pentru un gol marcat în tricoul lui Palermo. (FOTO: EPA)

Fundașul central a fost cumpărat de Palermo de la Steaua în 2009, contra sumei de 2 milioane de euro. În cele două stagiuni petrecute în Italia, Dorin Goian a disputat 37 de partide, reușind să marcheze un gol și să ofere coechipierilor o pasă decisivă. Probabil că românul ar fi putut juca mai mult pentru Palermo, dacă nu ar fi fost chinuit de accidentări.

Bogdan Stancu (2011, Galatasaray, 5 milioane ) – țeapă

Bogdan Stancu a jucat foarte puțin pentru Galatasaray.

În ianuarie 2011, Galatsaray a plătit 5 milioane de euro Stelei pentru transferul “Motanului”. Bogdan Stancu nu a dat satisfacție în tricoul formației din Istanbul, pentru care a bifat doar două goluri și două pase decisive în 14 partide în returul sezonului 2010-2011. În consecință, “ienicerii” au decis să-l împrumute la Orduspor, o formație mică din Turcia, mai apropiată de valoarea lui. 

Bănel Nicoliță (2011, St.-Étienne, 0,7 milioane ) – modest

Bănel Nicoliță (stânga) a avut două sezoane total diferite la Saint-Etienne. (FOTO: EPA)

Calitățile extremei din Făurei i-au convins pe francezii de la AS Saint-Étienne să achite Stelei 700 de mii de euro în vara lui 2011. Bănel Nicoliță a avut un prim sezon bun în Ligue 1 (19 partide, 3 goluri și 6 pase decisive), urmat de unul catastrofal (3 meciuri jucate și o accidentare de lungă durată), la sfârșitul căruia a fost împrumutat la Nantes. 

Vlad Chiricheș (2013, Tottenham, 9,5 milioane ) – slăbuț

Vlad Chiricheș (stânga) nu a reușit să se impună la Tottenham. (FOTO: EPA)

Transferul lui Vlad Chircheș de la Steaua a costat-o pe Tottenham 9,5 milioane de euro, sumă record pentru fotbalul românesc. În primul sezon în Anglia, tricolorul a bifat 25 de meciuri, marcând și un gol în Premier League, dar în al doilea a fost mai mai mult rezervă, determinându-i pe londonezi să-l vândă la Napoli, pentru 7 milioane de euro. 

Raul Rusescu (2013, FC Sevilla, 2,2 milioane ) – țeapă

Raul Rusescu, în momentul prezentării la FC Sevilla. (FOTO: EPA)

Raul Rusescu a fost primul golgheter al României pe care l-a dat Steaua (2012-2013, 21 de reușite), după Claudiu Răducanu. Asemenea lui ”Blocnotes”, Rusescu a fost transferat în Spania. Nu la Espanyol, ci la FC Sevilla, care a plătit 2,2 milioane de euro în schimbul lui. Românul a jucat însă extrem de puțin (7 partide, 3 goluri), andaluzii preferând să-l împrumute în Portugalia după numai jumătate de an. 

Alex Bourceanu (2014, Trabzon, 1,3 milioane ) – slab

Alexandru Bourceanu (stânga) a jucat cu Trabzonspor contra lui Juventus, în cupele europene. (FOTO: EPA)

Mijlocașul Alexandru Bourceanu a fost vândut de Steaua la Trazonspor în februarie 2014, contra sumei de 1,3 milioane de euro. Jumătatea de sezon care a urmat a fost promițătoare, românul bifând 14 partide pentru noua lui echipă. Ulterior, problemele medicale i-au făcut pe turci să renunțe la Bourceanu, care s-a întors la Steaua. 

Florin Gardoș (2014, Southampton, 6,8 milioane ) – țeapă

Florin Gardoș (prim-plan) a început bine la Southampton, dar ulterior s-a accidentat grav. (FOTO: EPA)

Southampton l-a cumpărat pe Florin Gardoș de la Steaua cu 6,8 milioane de euro, în 2014, dar englezii nu au apucat să beneficieze de serviciile internaționalului român. În stagiunea 2014-2015, Gardoș a bifat 19 partide pentru echipa engleză, dar a ratat complet a doua stagiune, din cauza unei accidentări la genunchi suferite într-un amical. 

Alex Chipciu (2016, Anderlecht, 3 milioane ) – promițător

Alexandru Chicpiu (în alb) s-a integrat repede în echipa lui Anderlecht. (FOTO: HEPTA)

Contra sumei de 3 milioane de euro, Steaua l-a cedat pe Alexandru Chipciu la Anderlecht la mijlocul lunii trecute. Chiar dacă e mult prea devreme pentru a trage o concluzie în ceea ce privește cariera lui noua echipă, trebuie spus că mijlocașul a devenit imediat titular la trupa belgiană, pentru care a apucat să joace 9 partide, cu următorul bilanț: gol și trei pase decisive. 

77 milioane de euro

a încasat Steaua din vânzarea jucătorilor în ultimii 13 ani

69 milioane de euro

a cheltuit Steaua pentru achiziționarea de fotbaliști în ultimii 13 ani

Urmărește-ne pe Google News