Kehinde Fatai (24 de ani) se pregăteşte intens pentru a obţine cetăţenia română şi, implicit, să devină primul fotbalist naturalizat din istoria echipei naţionale. Prezenţa selecţionerului Victor Piţurcă la Giurgiu, pentru partida Astra – Slovan Liberec, din turul III preliminar al Ligii Europa, a întărit şi mai mult această idee, dar a şi alimentat curiozitatea suporterilor ”tricolororilor”. SportNews.ro vă oferă posibilitatea de a-l cunoaşte mai bine pe jucătorul african.
Pe numele său întreg Kehinde Abdul Feyi Fatai, atacantul Astrei s-a născut la 19 februarie 1990, la Abuja, oraş care a devenit capitala Nigeriei din 1991, în locul oraşului Lagos. În 2007 a venit în România, de la JUTH FC , unde a jucat la juniorii Farului Constanţa. Un an mai târziu a debutat la prima echipă a ”marinarilor”.
Sosirea în România a fost posibilă graţie lui Ion Marin. Tehnicianul l-a descoperit la un trial desfăşurat în oraşul Jos (176 de kilometri de capitala Abuja), la care au participat 450 de puşti sub 17 ani. ”Săpăligă” i-a devenit tutore oficial până când a împlinit vârsta de 18 ani.
Împreună cu Fatai, Ion Marin i-a mai adus la Farul pe Uhce Okoro (atacant), pe Mansour Abdul Razak (mijlocaş stânga) şi pe Chinonso Henry Ihelewere (mijlocaş central). Ultimul a decedat în 2012, în timpul unui amical disputat cu Delta Tulcea, din cauza unui stop cardiac.
Transferul în fotbalul românesc l-a propulsat pe Fatai la echipa naţională U20 a Nigeriei, pentru care a marcat un gol în trei partide disputate. Apoi, atacantul a ajuns şi la U23, unde a înscris de patru ori în cele şapte selecţii strânse.
În 2010 a făcut cu adevărat pasul spre marea performanţă, graţie transferului la Astra. În sezonul trecut, a fost împrumutat la FC Bruges, însă nu a impresionat în Belgia. Fatai a reuşit să marcheze un singur gol pentru echipa de pe Jan Breydel Stadion. Din acest sezon a revenit la formaţia giurgiuveană.
Are o familie bogată
Deşi vine din Nigeria, ţară confruntată cu probleme grave economice, Fatai nu are de ce să se plângă. Atacantul provine dintr-o familie înstărită, care locuieşte într-o vilă din oraşul Jos. Tatăl său are afaceri prospere în domeniul construcţiilor şi deţine mai multe blocuri în Nigeria.
Kehinde Fatai este musulman şi aparţine de tribul Yoruba, unde se vorbeşte dialectul cu acelaşi nume.
De asemenea, jucătorul supercampioanei României are un frate geamăn, Taofik, care este şi el fotbalist. Fratele lui Fatai evoluează pe postul de mijlocaş la închidere şi a jucat până acum la Conpet Ploieşti, CSM Câmpina şi Progresul Cernica, toate din Liga a III-a. În această vară, Taofik a dat probe la Fortuna Câmpina.
Kehinde Fatai mai are încă patru fraţi în Nigeria: Jide, Idowu, Olamide şi Yunus. Dar şi o soră, Deola Fatai.
Cumnata îi este ”profesoară”
Fratele lui Fatai este căsătorit cu o româncă, Raluca Fatai (22 de ani). Taofik este imaginea companiei Zen Sport, din Boldeşti-Scăeni, deţinută de socrul său.
Kehinde Fatai vorbeşte fluent limba română şi se laudă că a învăţat deja imnul ţării. Acest lucru i se datorează Ralucăi, care l-a ajutat să deprindă graiul lui Eminescu.
De asemenea, acum, în febra obţinerii cetăţeniei române, Fatai îi cere sfaturi cumnatei sale. Ori de câte ori are vreo problemă cu câte un cuvânt, jucătorul este scos din încurcătură de Raluca.
În plus, vârful Astrei are un băieţel cu o româncă, însă despre aceasta nu se ştiu prea multe lucruri. Fatai a frecventat des bibliotecile pentru a învăţa istoria şi geografia României, materii necesare la examenul pentru obţinerea cetăţeniei române.
VIDEO / FATAI, LA BIBLIOTECĂ
Nigeria, terorizată de antentate cu bombă
Capitala Abuja este așezată în mijlocul Nigeriei. Este un oraș „planificat”, fiind construit în mare parte în anii 1980, devenind pe data de 12 decembrie 1991 capitala oficială a țării. Populația orașului este estimată la 405.000 de locuitori, regiunea metropolitană cuprinde însă 1.400.000 de locuitori.
Orașul este împărțit în 5 districte: Districul Central, Districtul Garki, Districtul Wuse, Districtul Maitama, și Districtul Asokoro. Deasemenea există și 5 districte suburbane: Nyanya, Karu, Gwagwalada, Kubwa, și Jukwoyi.
Abuja este, de obicei, un oraş linistit, dar străzile sunt pline de forţe de securitate, din cauza că aici se află sediile tuturor misiunilor diplomatice, companiilor petroliere, multinaţionalelor şi organizaţiilor non-profit din Nigeria.
Populaţia capitalei este însă ţinută sub teroare de atentatele organizaţiei islamiste Boko Haram. Nici oraşul Jos, acolo unde locuieşte familia lui Fatai, nu este mai sigur.