Helmuth Duckadam, președintele de imagine al roș-albaștrilor, a declarat: ”Toate greșelile într-o singură direcție. Mi s-ar părea normal ca organele ale legii să intervină în astfel de meciuri, pentru că e clar că ceva nu e în regulă. Eu m-aș mira să fie schimbată CCA. Acest campionat începuse bine, dar nu a ținut decât trei etape și au început iar aceste greșeli fragrante, fără explicație logică. Nu credeam că o să spun vreodată că Istvan Kovacs a arbitrat bine la Târgu Mureș, față de Colțescu în acest meci”.
ACTUALIZARE. Dolce Sport a aflat că Sebastian Colțescu (38 de ani) trebuia să fie arbitrul de rezervă al brigăzii conduse de Ovidiu Hațegan la meciul de săptămâna viitoare din play-off-ul Europa League, Zilina – Bilbao, însă Kyros Vassaras, șeful grec al CCA, a decis să-l înlocuiască, după erorile de de la Astra – Steaua 2-0. Astfel, rezerva lui Ovidiu Hațegan va fi Alexandru Tudor.
–
FC Steaua a solicitat, joi, Federaţiei Române de Fotbal, prin intermediul LPF, introducerea unui punct pe ordinea de zi a Comitetului Executiv, în care să se supună la vot demiterea membrilor Comisiei Centrale a Arbitrilor şi scoaterea din arbitraj a brigăzii de la partida cu Astra Giurgiu, informează mediafax.ro.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al FC Steaua, Valeriu Argăseală, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că nu există precedent ca o echipă să marcheze trei goluri valaibile şi arbitrul să le anuleze pe toate, aşa cum s-a întâmplat miercuri seară, în partida pierdută de formaţia pregătită de Mirel Rădoi, cu 0-2, în faţa formaţiei Astra Giurgiu.
„În statistica fotbalului nu am întâlnit ca într-un meci oficial o echipă să marcheze în mod valabil de trei ori, să-i fie anulate toate şi să piardă acel meci cu 2-0. Este foarte greu să găseşti o explicaţie pentru acest lucru, este imposibil de căutat vreo explicaţie. Cred că trebuie să luăm poziţie, pentru a nu mai avea de-a face cu aşa ceva. Ca atare, în aceatsă dimineaţă am înaintat Federaţiei Române de Fotbal, prin intermediul Ligii Profesioniste de Fotbal, solicitarea clubului Steaua Bucureşti de a se include pe ordinea de zi a Comitetului Executiv de săptămâna viitoare un punct prin care cerem explicit demisia Comisiei Centrale a Arbitrilor şi excluderea din arbitraj a celor trei arbitri”, a declarat Argăseală. Șefii Comisiei Centrale sunt grecul Kyros Vassaras și Alexandru Deaconu.
Oficialul stelist a precizat că a discutat pe marginiea solicitării formulate de gruparea pe care o reprezintă cu preşedinţii LPF şi FRF: „Mergând mai departe cu sancţionarea arbitrilor, cu această lipsă de transparenţă, prin care un arbitru este sancţionat, dar arbitrează pe la alte ligi, nu cred că cineva va înţelege care este mesajul unei greşeli pe care uneori o bagatelizăm. Am avut o discuţie cu preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, cu preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, cu secretarul general adjunct al FRF, Gabriel Bodescu, pentru că aseară s-a întâmplat acest lucru nemaiîntâlnit în fotbalul românesc. Ei trebuie să dea tonul unor măsuri prin care să arate că se vrea instaurarea unui sistem corect în fotbalul românesc. Am făcut acest demers cu gândul că săptămâna viitoare în Comitetul Executiv vom avea posibilitatea să discutăm în mod concret, şi cu argumente, aceste solicitări ale noastre. Asta în contextul în care mai mulţi colegi din Comitetul Executiv m-au sunat aseară indignaţi de ceea ce au văzut”.
Valeriu Argăseală a menţionat faptul că a trimis către FRF şi LPF opt adrese prin care semnala greşelile de arbitraj. „Am făcut acest demers deşi am informat Liga Profesionistă de Fotbal şi Federaţia Română de Fotbal prin opt adrese, care se referă la meciuri din campionatul trecut şi din acest campionat. Am informat despre modul de arbitraj şi greşelile majore. Nu suntem nici vânători de greşeli, trebuie însă să spunem stop la ceea ce noi semnalăm de un an de zile. Ceea ce semnalăm de un an de zile ar fi trebuit să însemne măsuri pentru a-i sancţiona pe cei vinovaţi şi nu am mai fi ajuns în situaţia de aseară”, a mai spus Argăseală.
„Dacă are probleme psihice, atunci el chiar trebuie să meargă la un tratament. Dar până la a constata că are probleme, trebuia să vadă asta cine l-a delegat sau Comisia Centrală de Arbitri. Cred că de acum încolo o să apară şi această analiză psihologică la arbitri. Nu ştiu dacă se face acum, sincer nu ştiu. Eu ştiu că în cadrul controlului medical, care se face o dată la şase luni, se face şi un control psihologic, dar ăsta este un control sumar. Probabil că ar trebui făcut un control mult mai amănunţit”, a spus Argăseală despre Sebastian Colţescu, pe care Steaua îl consideră vinovat de înfrângerea din meciul cu Astra Giurgiu”, a mai spus Argăseală.
Echipa Steaua Bucureşti a fost învinsă, miercuri, în deplasare, cu scorul de 2-0 (0-0), de formaţia Astra Giurgiu, într-un meci din etapa a VI-a, acesta fiind primul eşec al „roş-albaştrilor” în actualul sezon al Ligii I.
Golurile învingătorilor au fost marcate de Alibec ’51 şi Budescu ’61 din penalti.
Arbitrul Sebastian Colţescu a anulat trei goluri marcate de Steaua, două în prima repriză şi unul în partea secundă. La primul gol, reuşit de Papp, centralul a dictat fault în atac la fundaşul stelist asupra lui Junior Morais, la reuşita lui Popa a dictat poziţie de ofsaid la Hamroun, iar la golul înscris de Tade a fluierat din nou ofsaid.
Ce a mai spus Argăseală
„De multe ori, în luările de cuvânt, în declaraţiile pe care le fac unii conducători sau antrenori în presă, clubul Steaua Bucureşti este numit FCSB. Fac un apel ca acest club să fie respectat, pentru că acest club se numeşte Fotbal Club Steaua Bucureşti şi că el este, a fost şi va fi purtătorul performanţelor clubului Steaua Bucureşti. De aceea vreau să fie pronunţat corect Fotbal Club Steaua Bucureşti sau Steaua Bucureşti, pentru că aceasta este denumirea pe care clubul o are”.
Clubul finanţat de Gigi Becali se află de mai mult timp în conflict cu CSA Steaua Bucureşti după ce gruparea Armatei a cerut în instanţă, în 2011, anularea mărcii înregistrate de echipa din Liga I. Tribunalul Bucureşti a respins această cerere, în 17 aprilie 2012, decizie menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, în 20 decembrie 2013, însă ICCJ a dat dreptate clubului sportiv.
La 1 iulie, preşedintele CSA Steaua, George Boroi, a afirmat că brandul protejat în urma hotărârii ICCJ este „Steaua Bucureşti” şi poate fi folosit doar de clubul sportiv.