Federaţia bulgară de haltere (BWF) a făcut apel la foştii campioni pentru a strânge banii necesari achitării amenzii de 250.00 de dolari, dictată de Federaţia Internaţională (IWF), pentru un număr ridicat de cazuri de dopaj, relatează Reuters.
În decembrie, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne a înjumătăţit amendat de 500.000 de dolari dictată de IWF, după depistarea pozitivă a 11 halterofili bulgari la steroidul anabolizant stanozolol în 2015, dar forul de la Sofia, care are termen până pe 18 iunie, nu are banii necesari.
”Le cerem actualilor şi foştilor campioni europeni, mondiali şi olimpic şi tuturor medaliaţilor, antrenorilor lor, conducătorilor de cluburi, familiilor şi prietenilor lor, tuturor cetăţenilor ţării să ajute halterele din Bulgaria în acest moment critic”, se arată într-un comunicat al forului naţional.
Bulgaria a fost mult timp o federaţie de top în haltere, cucerind 37 de medalii olimpice, inclusiv 12 de aur. Sportivii săi au câştigat 224 de medalii, inclusiv 79 de aur, la campionatele mondiale, precum şi 167 de titluri la europene.
BWF a cerut sprijin financiar de la guvernul bulgar, dar ministrul sporturilor a refuzat acest lucru, susţinând că ”nu există o bază legală pentru a achita amenda”.
Bulgaria a fost limitată la doar doi sportivi şi două sportive pentru JO 2020 de la Tokyo, din cauza încălcărilor regulamentului antidoping între 2008 şi 2020. Federaţia bulgară şi-ar putea pierde licenţa pe 18 iunie şi astfel va rata participarea la toate competiţiile internaţionale dacă nu va achita amenda de 250.000 de dolari.
Preşedintele BWF, Nedelcio Kolev, a declarat pentru Reuters că a cerut preşedintelui IWF, ungurul Tamas Ajan, o prelungire a termenului limită, dar acesta a refuzat.
Federația de Haltere din Bulgaria: ”Este un moment crucial”
”Este un moment crucial pentru halterele din Bulgaria, viitorul acestui sport este în cumpănă”, a afirmat Kolev, care a câştigat două titluri mondiale şi două europene, precum şi o medalie de bronz la JO 1980, de la Moscova.
Halterofilii bulgari au lipsit în urmă cu doi ani de la Jocurile de la Rio, din cauza numărului mare de cazuri de dopaj, iar federaţiei naţionale i-a fost retrasă temporar licenţa în 2009, notează Agerpres.
Bulgaria şi-a retras echipa de haltere înaintea Jocurilor Olimpice de la Beijing, din 2008, după ce 11 sportivi au fost depistaţi pozitivi.La JO 2000 de la Sydney, Bulgaria a pierdut trei medalii de aur şi echipa a fost trimisă acasă din cauza testelor pozitive.
CITEȘTE ȘI: Gesturile de milioane pe care Giani Kiriță le-a făcut pentru consătenii lui