Gabi Szabo: «Nu vreau să vând iluzii!»
Campioană olimpică, mondială şi europeană, bistriţeanca Gabi Szabo (37 de ani) consideră că prioritatea FRA o reprezintă investiţia în sportivi. “Ei aduc performanţele, iar rezultatele deosebite atrag sponsorii, cei care pot investi în atletism”.
Libertatea: Ce v-a determinat să candidaţi la şefia Federaţiei Române de Atletism (FRA) în aceste vremuri deloc simple?
Gabriela Szabo: Decizia am luat- o în contextul în care domnul Sorin Matei n-a mai dorit să candideze la funcţia de preşedinte. Am avut performanţe deosebite la competiţiile la care am concurat şi consider că am o datorie de a da ceva înapoi atletismului, sport care m-a făcut ceea ce sunt astăzi.
Credeţi că vă vor vota oamenii atletismului?
La start toţi suntem egali. Vom vedea ce va fi la linia de sosire. Acum, şi în România funcţiile acestea de preşedinte de federaţie au devenit politice. Cine vinde mai bine. Eu, Gabi Szabo, nu vreau să vând iluzii! Gabi Szabo a crescut în acest sport. Mie chiar îmi pasă de atletism. Credeţi că mie îmi este uşor să merg la competiţiile internaţionale, unde am luat medalii, şi să văd că sportivii noştri nu pot să performeze? Noi trebuie să vorbim cu sportivii, să-i întrebăm ce probleme au, cum putem să-i ajutăm.
Şi până acum v-am văzut vorbind cu sportivii, cu antrenorii…
Da, însă de pe un alt palier. Treaba mea la federaţie n-a fost să vorbesc cu sportivii. Eu coordonam partea de “Internaţional”, de exemplu, prin prezenţa mea la evenimente în afara ţării. Mai ales că am fost aleasă în forurile atletice internaţionale. M-am ocupat de relaţia cu media, de atragerea de fonduri către federaţie. Eu nu am fost factor de decizie. Eu nu puteam să comentez dacă aceasta e bună sau nu.
Atletismul nostru suferă încă din punctul de vedere al bazei materiale. Ce se poate face?
Este adevărat că suferim, însă nu numai atletismul suferă la nivel de infrastructură sportivă. În sport nu se cheltuie, ci se investeşte. Pentru a avea performanţe la cel mai înalt nivel. Până când nu vom înţelege lucrurile acestea, vom avea de suferit. Iar o federaţie care va promite că va face un stadion… Vă spun sincer că nu se poate! Ce companie privată din lumea asta îţi dă bani să faci o pistă de atletism? Sau un stadion? Poate că îţi dă o anumită sumă, însă niciodată nu o să-ţi ofere întreaga sumă.
De ce credeţi că anul trecut atleţii noştri nu au mai luat medalii la competiţiile internaţionale importante?
Ca în orice domeniu, şi în atletism ai suişuri şi coborâşuri. Noi nu mai avem sport şcolar şi sport universitar, care în perioada trecută au dat mulţi performeri. Strategia mea, dacă voi fi aleasă, este pe termen lung. Pe mine mă interesează şi viitorul. La noi se face o mare greşeală în multe domenii că se modifică strategia în funcţie de schimbarea de leadersheep. Aceasta este mai păguboasă decât o strategie greşită. Îmi doresc să continui ceea ce s-a început bine la federaţie. Şi să consolidez o strategie pe cel puţin zece ani.
Sandu Ion: «Aduc 500.000 € din afacerile mele»
Arădeanul Sandu Ion (52 de ani) e printre afaceriştii de succes din ţara noastră şi susţine că îşi va investi o parte din averea de 20 de milioane de euro pentru a readuce atletismul românesc în prima linie a competiţiilor mondiale.
Libertatea: Pe ce vă bazaţi la aceste alegeri?
Sandu Ion: Am un proiect viabil, la a cărui finalizare voi contribui direct. Astfel, mă angajez ca într-un timp foarte scurt, adică anul acesta, să renovez baza de la Tineretului, unde se află şi sediul federaţiei. Iar pe plan sportiv, sper ca rezultatele muncii mele să se vadă deja la Olimpiada de la Rio de Janeiro, din Brazilia.
Aveţi timp, în trei ani, să găsiţi sportivi capabili să urce pe podium la competiţii majore?
Da, pentru că paşii se pot face destul de rapid, astfel încât la Jocurile Olimpice să avem măcar 6 sportivi calificaţi în finale, şi măcar doi dintre ei să aducă medalii. Atât ne trebuie: disciplină şi infuzie de capital, pe fondul unui management competent.
Îi avem deja? De ce nu realizăm şi acum aceste performanţe?
Pentru că nu sunt incluşi într-un program de viitor, cu bătaie lungă. Am identificat deja aceşti sportivi cu potenţial, iar soluţia e simplă. Vom crea un lot de minimum 12 atleţi, care să stea permanent în pregătire centralizată, cu toate condiţiile. De asemenea, vom lucra şi la alt nivel, creând loturi de juniori care să atace competiţiile majore de peste 6-7 ani. Dar până atunci, trebuie să îi rodăm în concursuriinternaţionale puternice! În plus, pe viitor, sper să organizăm în România un concurs de Grand Prix!
Avem bani pentru astfel de proiecte?
Banii sunt de la bugetul statului, iar eu voi suplimenta anual cu o sumă consistentă, din profitul obţinut de companiile mele. În plus, sper să atrag şi alţi sponsori, astfel că nu fondurile reprezintă problema. Deocamdată sunt mai mulţi bani decât atleţi care pot să beneficieze de condiţiile respective. Numai eu promit să aduc anual la federaţie câte 500.000 de euro, aport propriu, din afacerile pe care le derulez.
Aveţi experienţa necesară pentru a conduce Federaţia de Atletism?
Nu am dubii! Am fost sponsorul principal al CS Municipal Arad în cea mai glorioasă perioadă a clubului, când atleţi precum Ionela Tîrlea, Marian Oprea sau Maria Cioncan urcau pe podiumurile internaţionale. Am demonstrat deja ce era de demonstrat!