ACTUALIZARE. Ioana Bran, ministrul Tineretului şi Sportului, i-a felicitat miercuri pe cei doi luptători de origine rusă, Zurab Kapraev şi Nikolai Okhlopkov, pentru obţinerea cetăţeniei române, cu prilejul unei ceremonii de depunere a jurământului de credinţă faţă de România, şi le-a urat celor doi sportivi să câştige medalii şi să reprezinte tricolorul cu cinste şi onoare.
Andrei Tinu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, a condus şedinţa solemnă pentru depunerea jurământului de credinţă şi acordarea cetăţeniei române pentru luptătorii Zurab Kapraev şi Nikolai Okhlopkov. Cei doi sportivi de origine rusă au jurat pe Constituţia României şi au primit certificatele de cetăţenie de la Ioana Bran, ministrul tineretului şi sportului.
”Depunerea jurământului de credinţă pentru România reprezintă ultima etapă în cadrul procedurii de acordare a cetăţeniei române. Nu de mult timp o modificare legislativă a permis ca pentru acei sportivi care pot fi eligibili pentru loturile naţionale să poate obţine cetăţenia română, cum este şi cazul celor doi tineri care sunt prezenţi aici. Îmi doresc sincer pentru ei ca să nu fie ultima oară când aud imnul României şi să fie cântat imnul şi la competiţiile la care ei vor participa şi vor reprezenta tricolorul românesc”, a precizat Andrei Tinu la sediul MTS.
”În luna iulie, anul acesta, Executivul a aprobat acordarea de cetăţenie română acestor doi sportivi ruşi, sunt doi luptători care au avut rezultate remarcabile şi tocmai de aceea FR de Lupte a optat pentru a-i aduce în România. Ţin să le mulţumesc pe această cale doamnei premier şi colegilor de la Autoritate pentru promptitudinea de care au dat dovadă în rezolvarea acestei solicitări. Dacă pentru noi a fost un moment emoţionant, cu siguranţă şi pentru cei doi sportivi. Au avut rezultate remarcabile în Rusia, cu siguranţă au un potenţial enorm şi pentru a obţine rezultate bune pentru România. În viitorul apropiat, România va găzdui două evenimente importante pentru lupte, CM de tineret de la Bucureşti şi Europenele de seniori din luna aprilie, anul următor. Le doresc mult succes şi să aducă medalii alături de ceilalţi colegi din lot, să reprezinte România cu cinste şi onoare”, a declarat doamna ministru.
Privind oportunitatea naturalizării de sportivi străini, Ioana Bran a opinat că specialiştii şi federaţiile sunt cei care au ultimul cuvânt în această materie: ”Evident că specialistul, antrenorul şi federaţia sunt cei care decid dacă este oportun şi benefic lotului şi echipei de a aduce un sportiv străin. Noi nu putem nici să-i încurajăm şi nici să-i descurajăm. Este strict opţiunea dumnealor, iar dacă aduce plusvaloare echipei României şi echipei, de ce nu?”
Ministrul tineretului şi sportului a precizat că nu ştie pentru ce jucător a fost înaintată o cerere de naturalizare din partea FR Fotbal, dar ştie că un asemenea demers a fost făcut de federaţie către Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie: ”Noi primim constant solicitări de la federaţii, dar dacă nu am lista în faţă nu aş putea să răspund la modul concret, dar din ce îmi aduc aminte a existat o solicitate direct pusă către Autoritate, nu către minister, din partea FRF”.
Despre acest subiect, Andrei Tinu a explicat că procedural o asemenea cerere trebuie să vină obligatoriu din partea MTS: ”În mod normal, procedural, cererea trebuie înaintată de către MTS. Şi dacă ar fi venit direct la noi, noi o trimiteam la MTS, pentru că noi la Autoritate nu apreciem oportunitatea dacă un sportiv merită sau nu, este eligibil sau nu pentru a juca la un lot naţional, de orice sport. Aici, antrenorul face propunerea, o înaintează federaţiei, federaţia o înaintează MTS, care practic depune în numele sportivului cererea de cetăţenie română, asta fiind o cale de excepţie pentru a obţine cetăţenia română”.
Răzvan Pîrcălabu, preşedintele FR Lupte, s-a arătat convins că sportivii originari din Rusia vor aduce medalii, aşa cum a făcut şi Albert Saritov, naturalizat înainte de JO 2016: ”Aşa cum nu m-am înşelat când l-am adus pe Albert Saritov şi am obţinut o medalie olimpică pentru luptele româneşti după o pauză de 24 ani, aşa va fi şi acum cu cei doi tineri de mare perspectivă pe care îi vom avea pentru următoarele două cicluri olimpice în România şi pentru tot restul vieţii lor. Sper să rămână, după terminarea activităţii sportive, şi să fie un exemplu viu ca tehnicieni, pentru că şcoala rusească de lupte este cea mai bună din lume la ora actuală şi noi trebuie să aducem în România un exemplu pentru tinerii noştri”.
FR de Lupte a naturalizat în total 5 sportivi, în ultimii ani: Albert Saritov (Rusia), Kateryna Sassa (Ucraina), Kateryna Zhydachevska (Ucraina), Zurab Kapraev (Rusia) şi Nikolai Okhlopkov (Rusia).
–––––-
Kapraev și Ohlopkov vor face parte din lotul olimpic de lupte libere al României.
Cei doi sportivi s-au aflat în primele trei locuri la ultima ediţie a naţionalelor Rusiei, la stilul lupte libere. Kapraev concurează la 70 de kilograme, iar Ohlopkov – la 57 de kilograme.
La eveniment vor participa Ministrul Tineretului și Sportului – Ioana Bran, Secretar de Stat MTS- Cosmin Butuza, președintele FRL – Răzvan Pîrcălabu, președintele Autorității Naționale pentru Cetățenie – Andrei Tinu, precum și alți membri din cadrul FRL și MTS.
Federaţia Română de Lupte a ajuns la cinci sportivi naturalizaţi după ce în 20 aprilie 2016 primiseră cetăţenia română Albert Saritov (Rusia), Katerina Sassa (Ucraina) şi Katerina Jîdacevska (Ucraina). Dintre aceştia, Albert Saritov a fost singurul care a reprezentat România la Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro 2016, unde a obţinut bronzul la 97 kg, prima medalie olimpică a FRL după 24 de ani.
Luptătorii ruşi Zurab Kapraev şi Nikolai Okhlopkov au primit cetățenie română