FR Tenis, cea mai puternică federație din România, care dă numărul 1 WTA, Simona Halep, a decis excluderea a 122 de cluburi pentru culpa de a nu fi plătit la timp taxa anuală, de 300 de lei.
Fără vreo somație prealabilă, cluburile au fost excluse de un grup de cinci persoane: George Cosac, Alina Tecșor Cercel, Răzvan Itu, Adrian Marcu și Marin Stănică, cei care formează Comitetul Director al FRT. Decizia este abuzivă, susțin cei eliminați, care afirmă că președintele FR Tenis, Cosac, se bazează mult pe prietenia cu Liviu Dragnea, cu care joacă aproape zilnic tenis de câmp. Asta deși MTS a oprit finanțarea Federației Române de Tenis, pentru nereguli juridice!
Modica sumă de 300 de lei trebuia achitată până pe 30 septembrie 2017. Unii au plătit taxa pe 1 noiembrie 2017, fiind acceptați la Adunările Generale din 2 și 17 noiembrie. Au primit chitanță, pentru ca acum să se vadă scoși în decor! Printre cei excluși, Marius Vecerdea și Liviu Ursuleanu, cu tot cu cluburile lor (Pamira Sibiu, respectiv CS Livone București). Vecerdea și Ursuleanu sunt principalii rivali ai lui Cosac, acționând în instanță împotriva FR Tenis. Au decizii definitive și irevocabile pe care șefii federației refuză să le pună în aplicare.
Comitetul Director al Federației Române de Tenis a luat, pe 13 ianuarie, nu mai puțin de 44 de hotărâri, în condițiile în care tot anul 2017 a dat o mână de hotărâri. Numai că i-au scris greșit numele președintelui: Geroge Cosac, în loc de George Cosac.
Unul dintre puncte se referă la dezafilierea cluburilor respective pentru neplata taxei. Federația a luat deciziile, în condițiile în care conducerea forului nu este validată, iar ministerul i-a oprit robinetul cu bani. Și, în plus, cum de s-a făcut acum excluderea, în condițiile în care unele cluburi au plătit, chiar dacă întârziat, și au primit în acest sens chitanțe doveditoare?
”Doar Adunarea Generală putea face asta”
Reacția celor excluși este dură. ”E un abuz inimaginabil. Sunt dezafiliat! Nu este o suspendare temporară. Maxim ce puteau face era o suspendare temporară. Nimic mai mult. Articolul 50 spune că, logic, când plătești, membrii respectivi își pot capăta toate drepturile. Simplu, nimic complicat”, a spus, din SUA, antrenorul Marius Vecerdea, de la clubul Pamira Sibiu.
”Decizia este o nulitate absolută. Sunt nevalidați de tribunal, nevalidați de minister. A fost respins avizul de la minister, n-au finanțare, n-au nimic”, ne-a mai zis președintele de la Pamira, confirmat de faptul că toate concursurile planificate de federație în 2018 au menționat detaliul ”surse proprii”.
De ce este o ”vânătoare de vrăjitoare”
Vecerdea susține că este o reglare de conturi. ”Comitetul Director poate lua decizii simple, administrative. Dar cum să agresezi 122 de cluburi și să le excluzi, atenție, nu să le dezafiliezi, nu să le suspenzi temporar. E cu adevărat incredibil!”, a tunat Vecerdea.
”Practic, și-au votat un nou statut, prin aceste decizii. Cluburile respective nu-și mai recâștigă niciun drept, nici dacă își plătesc taxa. Clubul meu, Pamira, a plătit cei mai mulți bani de la stat, ca taxe și impozite, dintre toate cluburi de tenis din România. N-am plătit taxa asta în 2017 pentru că, în tribunale, cei de la federație se apărau și strigau din gură de șarpe către judecători că Pamira nu este înscrisă la Tribunalul București și că nu are calitatea să dea în judecată federația. Spuneau că nu sunt afiliat. Și, atunci, am zis: «De ce să mai plătesc taxa asta, dacă ei spun că nu sunt afiliat»?”.
”Nici dacă ai fi legal recunoscut de tribunal nu puteai să iei decizia excluderii, din prima. Poate doar să suspende, până la Adunarea Generală. Acolo puteau face excluderea cluburilor. Acolo și doar acolo! Și doar cu majorate de 2/3 dintre voturi. Iar ei decid, trei inși, să dezafilieze 122 de cluburi!
Și chiar dacă ai fi validat, nu ai articol de statut, ca să iei această decizice! Atenție, excluderea, nu dezafilierea. Nu mai ai loc la federație acum, nici dacă plătești. Nu există notificare prealabilă, nimic. Nu s-a făcut asta de 20 de ani! Unele cluburi nu-și plătiseră cu anii taxa, au plătit pe ultimul an taxa, dar au fost păstrate. Au vizat cluburile Pamira și Olimp, al domnului Cojan. Din decembrie, clubul Olimp a fost preluat de mine”, a explicat Vecerdea.
Clubul Olimp a plătit, e adevărat, cu întârziere, dar tot a fost exclus. Mai jos, chitanța
Cine sunt cluburile excluse? Unele au greutate. Liceul cu Profil Sportiv Mircea Eliade a plătit mai bine de 20 de ani această taxă, dar, dintr-o eroare contabilitate, n-au ajuns banii la federație în 2017, așa că a fost exclus. Pe la clubul acesta a trecut Irina Begu, timp de doi ani! În plus, are multe rezultate, la nivel de copii și juniori.
”Sportivii nu mai au dreptul să intre pe teren, să joace turnee. Antrenorul Marius Vladu nu doarme noaptea, după această decizie. Nu mai au dreptul la competiții. Clubul nu are voie să participe la competiții, copiii sunt scoși de pe teren”, mai acuză același Vecerdea, antrenor de tenis și finul președintelui Klaus Iohannis.
Liviu Ursuleanu, președinte CS Livone București: ”Sunt stupefiat de hotărâea Comitetului Director referitoare la dezafilierea clubului Livone, deoarece am achitat taxa anuală pentru 2017 și am fost acceptat la AG din 2 și din 17 noiembrie. Fără taxa anuală la zi nu aș fi fost acceptat la vot. Nu înțeleg cum acest Comitet Director poate da niște hotărâri care să afecteze imaginea cluburilor, atâta timp cât acest for nu este încă validat de instanță. În această situație, toate hotărârile de când au fost aleși sunt nule”.
Clubul Sportiv al Florenței Mihai, o fostă mare campioană – decedată între timp, a fost exclus. A mai fost ”executat” și clubul de tenis deținut de Ciprian Porumb, Tenis Club Cluj Napoca. De asemenea, clubul Ruxandrei Dragomir, fostă jucătoare și cea care a ocupat funcția de șef al federației, a fost scos din joc.
AICI, tabelul cluburilor excluse.
FRT pregătește un nou act constitutiv
FR de Tenis rămâne în aer. Tribunalul București a acordat un nou termen, 6 februarie, în dosarul validării alegerilor. FRT încearcă să-și facă ordine în acte. În acest sens, Comitetul Director a convocat o întâlnire pe 15 februarie cu toți membrii asociați și afiliați, pentru întocmirea unui nou act constitutiv al FRT.
Citește și: Cum va fi vremea în weekend-ul 20-21 ianuarie. Va ninge şi sâmbătă, şi duminică în mare parte din ţară, anunţă meteorologii