Ascunsă după Combinatul Petrochimic, arena comunei prahovene Brazi, 8.000 de suflete, a găzduit un amical între fetele din Superligă, primul eșalon feminin românesc, și juniorii echipei de băieţi a clubului. Terenul e pe câmp, însă micuțul stadion e cochet și are gazon bun. „Mai facem o tribună, s-ar putea să-i punem și nocturnă”, se entuziasmează secretarul Aurel Drăghici. Miroase a toamnă la Brazi, însă fetele, vin, rând pe rând, cu entuziasm la arenă.

Face fotbal în paralel cu pianul

Linda Cergan e mijlocaș la clubul prahovean CS Brazi, joacă fotbal-tenis la Alexandria și lucrează la o firmă de mentenanță IT. Nina Anca e o figură: antrenoare, jucătoare, arbitru, masterand ANEFS și lider de sindicat! Fundașul dreapta Alexandra Dobre (20 de ani), studentă la ANEFS, vine zi de zi de la Buzău, Sandra Oprică și Ioana Sora, de 18 ani, fac naveta de la Brebu, aproape de Câmpina, peste 50 km zilnic. Ioana Ilieș, 14 ani, e la fotbal, dar e și elevă la Liceul de Artă ”Carmen Sylva”, din Ploiești, specializarea pian! Andra Ștefănescu (30 de ani) e inginer proiectant pentru instalații petroliere. Patru fetițe de 14 și de 15 ani sunt de la căminul de copii Concordia.

„În alți ani, cheltuiam o groază de bani pe straniere. Din acest sezon, baza e filonul local. Așa o să sensibilizăm și sponsorii”, punctează Drăghici. Osatura echipei vine de la București. Blonda Nina Anca (26 de ani), liderul echipei, e de toate: antrenor cu licență B, fundaș central destonic, vicepreșendinte în sindicatul jucătorilor, ba și arbitru. E masterandă în Educație Fizică și Sport. Ea și mijlocașul de culoare Linda Cergan, 33 de ani, sunt ca niște mame pentru bobocii din jurul lor.

„Tata a plecat din ţară când m-am născut!”

„Am început fotbalul târziu, la 21 de ani. Am făcut handbal până la această vârstă”, explică Nina. Prezentă în lotul național , ea a decis să boicoteze prima reprezentativă, ”din cauza selecției incoerente”. Sau incorecte. A mai jucat la București și la Târgoviște, dar ața a tras-o mereu spre casă.
Linda e altă figură. Joacă la Brazi și la Alexandria, fotbal-tenis, și muncește, la mentenanță IT. pe un salariu de 1.500 de lei, la firma pietenului Ninei. Ce bine e să ai prieteni! ”Pe tata nu l-am cunoscut. E ghanez şi a venit ca student în România înainte de Revoluţie. A plecat din ţară chiar când m-am născut”, explică Linda. La Brazi, se joacă pe prime de 100 de lei la victorie și 50 de lei la egal. ”E greu, dar nu aş putea renunţa la sport. Fotbalul e viaţa mea!”, spune Nina, care va începe o selecție prin școlile și liceele ploieștene.
Și Nina, și Linda ar fi putut pleca în alt campionate, unde se câștigă mai bine, 4.000 de euro pe lună, casă, masă, mașină, dar n-a fost să fie. ”Aici e ţara mea şi aici mă simt cel mai bine. Chiar dacă tatăl meu e ghanez şi unii mă privesc mai altfel, eu mă simt româncă şi mă mândresc cu asta!”, zice Linda. ”E, eu încă visez la Barcelona, cine știe?”, completează, râzând, Nina.

„Chiar dacă o să urlu de durere, tot eu o să apăr”

Azi, Mihaela, care lucrează la un cazinou, n-a putut veni de la București. Oricum, începe meciul cu juniorii. Arbitrul întârzie, dar nu contează, conduce meciul antrenorul Mihai Dinu. Fetele se apără ordonat, cu Nina libero și Linda playmaker, și contraatacă destul de periculos. La 0-0, însă, o încurcă. Mirela Stoica (22 de ani), singurul portar din lot, suferă. A făcut luxație și nu se știe cât va lipsi. ”Pfff, ce ghinion! Să vedem ce vom face duminică, începe campionatul, transpiră secretarul clubului. Am vrut un portar de 19 ani, de la Fair Play București, de la naționala sub 19 ani, dar ne-au cerut 7.000 de lei pe ea! De unde atâția bani!”. Vine ambulanța, vine și viceprimarul. Mirela plânge. Însă colegele o încurajează. Duminică, vor mușca din iarbă și din adversare, să poată să-i dedice victoria. E, pe naiba. ”Chiar dacă o să urlu de durere, tot eu o să apăr, stați cuminți”, sughită, printre lacrimi și ambiție, goalkeeper-ul. E miză mare și aici, ce credeați?!

Buget de 15.000 de lei, cei 6.000 de euro de la FRF întârzie

Clubul CS Brazi, fondat în 2010, e finanțat de Primărie, care asigură un buget de 15.000 de lei pe an. Clubul are încă patru echipe de băieți, dar și secție de handbal. Comuna are o sală de sport, în care a jucat și campioana de baschet Asesoft Ploiești. Oficialii clubului tocmai reveniseră de la București. Deși Federația promisese un ajutor stagional de 6.000 de euro, banii vor veni în tranșe, de câte 2.000 de euro, abia după etapa a șaptea! ”Să nu cumva să luați banii și să vă retrageți!”, a fost avertismentul federal, care a ascuns, probabil, o lipsă de lichidițăți.

Salariu bun: 2.000 de lei lunar!

Fotbalul feminin de la noi are o Superligă, de 8 echipe, și o ligă națională cu două serii și 16 formații, însă doar campioana Olimpia Cluj,  vicecampioana ASA Tg. Mureș (care se vor întâlni duminică, în prima etapă) și CS Brazi (locul 5 în ultima stagiune) au bugete stabile. Mureșencele, de exemplu, au un buget de 100.000 de lei pe an și oferă salarii și de 2.000 de lei lunar. La Tg. Mureș și la Cluj-Napoca, unde sunt bani și mai mulți, sunt și singurele jucătoare profesioniste. Cea mai bună fotbalistă a momentului e atacantul Cosmina Dușa, care e legitimată în Turcia. Pe vremea când juca în țară, marca 100 de goluri pe sezon. Iar talentul clipei e Mihaela Ciolacu, de la Olimpia, care e monitorizată de trei cluburi din străinătate.

Dumincă joacă împotriva unei… bunici

CS Brazi joacă duminică, la București, pe terenul din incinta Politehnicii, contra celor de la Fair Play. E meci important, așa că prahovenii au cerut brigadă din afara județului. La Fair Play evoluează Ionela Dincă (35 de ani), fostul portar al echipei din Brazi, de loc din Târgoviște. Dincă e bunică, fiica ei de 18 ani având un copil.

Pentru sezonul care va debuta la finalul săptămânii, banca tehnică va fi asigurată de către tandemul Mihai Dinu și Nina Anca. În perioada de vară, ritmul antrenamentelor a fost de 4-5 săptămânal, cu trei jocuri școală disputate până acum (în compania unor echipe de juniori baieți), la care putem adăuga participarea la ”Cupa Comunei” (o victorie și o înfrângere). Echipa se află în plin proces de reconstrucție, oficialii formației demarând campania de selecție în județ din rândurile tinerelor cu vârste între 12 și 16 ani, deja trei sportive urmând a fi legitimate zilele următoare.

Pe adresa jucătoarei Mihaela Merlan a sosit o nouă convocare la ”naționala U-19”, urmând ca pe 9 septembrie să plece în Bosnia Herțegovina. Mijlocașul echipei din Brazi va participa cu România la un turneu preliminar pentru calificările la Campionatul European din 2015 (Israel). Ea va avea o diurnă de 80 de euro pe această perioadă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News