Echipa națională s-a chinuit teribil la Torshavn. Până în minutul 75, „zidul” feroez a rezistat admirabil. Tricolorii au dominat, dar steril.
A fost nevoie de o pasă luminoasă a lui Nicolae Stanciu, finalizată excelent de George Pușcaș, pentru a se „dezmorți” tabela.
Alex Mitriță și Claudiu Keșeru, atacanți care au început meciul pe banca de rezerve, au marcat pentru un final liniștit de meci pentru echipa noastră.
Clasamentul Grupei F
1. Spania 19 puncte
2. Suedia 14 puncte
3. Romania 13 puncte
4. Norvegia 10 puncte
5. Malta 3 puncte
6. Feroe 0 puncte
12 octombrie 2019: Feroe – România 0-3, Malta – Suedia 0-4, Norvegia – Spania 1-1.
15 octombrie 2019: Feroe – Malta, România – Norvegia, Suedia – Spania (ora 21:45)
15 noiembrie 2019: Norvegia – Feroe, România – Suedia, Spania – Malta (ora 21:45)
18 noiembrie 2019: Malta – Norvegia, Spania – România, Suedia – Feroe (ora 21:45)
Insulele Feroe – România 0-3
Min.90+4, 0-3: Claudiu Keșeru înscrie golul trei pe final.
Minutul 83, 0-2: Alexandru Mitriță interceptează o minge așezată perfect de Keșeru, pătrunde vijelios prin apărarea feroezilor și înscrie cu un șut nemilos!
Minutul 75, 0-1: George Pușcaș deschide scorul cu un șut la colțul lung, după o pasă a lui Stanciu. Portarul feroez a atins mingea, dar nu a putut evita reușita atacantului român.
Minutul 72: România conduce detașat la șuturi la poartă (22-2), dar nu reușește să desfacă apărarea gazdelor.
Minutul 55: România a început ceva mai bine partea secundă, dar tabela arată tot 0-0.
Pauză.
Minutul 45+1: Ianis Hagi își încearcă norocul cu un șut de la distanță, dar execuția este prea slabă pentru a-i da emoții portarului feroez.
Minutul 38: Victimă a unei întinderi musculare, Chiricheș este înlocuit de Rus.
Minutul 31: Tătărușanu scoate în corner mingea trimisă cu capul din colțul careului mic de Hendriksson, după ce o gafă a lui Stanciu a permis acțiunea ofensivă a gazdelor.
Minutul 28: Nicolae Stanciu șutează puternic din lateral, dar goalkeeperul gazdelor prinde sigur pe el.
Minutul 22: După o pasă trimisă din apărare peste defensiva insularilor, Pușcaș îi trimite cu călcâiul lui Ianis Hagi, dar acesta nu-l poate învinge pe Nielsen cu un șut de la marginea careului.
Minutul 19: Nedelcearu scapă ieftin, pentru că vede doar cartonașul galben, după un fault comis în postură de ultim apărător.
Minutul 16: Portarul feroez scapă mingea în centrul careului, dar Florin Andone nu nimerește poarta, încercând o execuție ”din prima”. Prima ocazie mare a tricolorilor.
Minutul 15: Tricolorii domină teritorial, dar ocaziile mari la poarta lui Nielsen n-au apărut deocamdată. De partea cealaltă, feroezii s-au apropiat o singură dată de careul lui Tătărușanu.
Minutul 7: Prima minge pe spațiul porții gazdelor este trimisă cu capul de Pușcaș, din centrul careului, după o centrare a lui Benzar. Nici un pericol, însă, pentru goalkeeperul feroez.
Echipele de start:
Feroe: Nielsen – Vatnsdal, A. Gregersen, Baldvinsson – Rolantsson, Hendriksson, Hansson, Davidsen – Vatnhamar, Olsen, Bjartalio.
Rezerve: Bartalsstovu, Danielsen, Edmundsson, Egilsson, Eriksen, Frederiksberg, Gestsson, Joensen, Johannesen, Jonsson, Justinussen, Nielsen
Antrenor: Lars Olsen
România: Tătărușanu – Benzar, Nedelcearu, Chiricheș, Bancu – Anton – I. Hagi, Stanciu, Coman – Pușcaș, Fl. Andone
Rezerve: Ionuț Radu, Niță, Bordeianu, Cicâldău, Deac, Keșeru, Marin, Mitriță, Mogoș, Nistor, Rus, Toșca
Antrenor: Cosmin Contra
Echipele probabile:
Insulele Feroe: Nielsen – Vatnhamar, Vatnsdal, Gregersen, Baldvinsson, Davidsen – Edmundsson, Hansson, Bjartalio, Bartalsstovu – Olsen
Rezerve: Gestsson, K. Joensen, Erisen, Askham, Eglisson, Hendriksson, Frederiksberg, Andreasen, Rolantsson, R. Joensen, Johannesen
Antrenor: Lars Olsen (58 de ani)
România: Tătărușanu – R. Benzar, Chiricheș, Ad. Rus, Bancu – R. Marin, Bordeianu, Fl. Coman – I. Hagi – G. Pușcaș, Fl. Andone
Rezerve: I. Radu, Fl. Niță, Toșca, Nedelcearu, N. Stanciu, Keșeru, D. Nistor, P. Anton, Deac, Mitriță, Mogoș, Cicâldău
Antrenor: Cosmin Contra (43 de ani)
Stadion: Tórsvøllur (6.000 de locuri)
Arbitru: Aliyar Aghayev / A1: Zeynal Zeynalov / A2: Akif Amirali (toți din Azerbaidjan)
ACTUALIZARE 11 octombrie. De la ora 17:00, locală, două ore mai târziu în țară, tricolorii au avut programată ședința oficială de antrenament înaintea partidei de mâine seară, contra reprezentativei Insulelor Feroe.
Antrenamentul, care s-a desfășurat pe gazonul sintetic al stadionului, a durat 60 de minute, s-a desfășurat pe o ploaie măruntă și o temperatură de doar 7 grade Celsius.
Selecționerul a avut la dispoziție 23 de jucători din cei 24 convocați pentru “dubla” Insulele Feroe – Norvegia, asta după ce fundașul Dragoș Grigore a acuzat probleme medicale la gambă și va fi indisponibil pentru cele două partide.
Arena Tórsvøllur, cea pe care se va juca meciul mâine seară, este în plin proces de reconstrucție pentru a fi ridicată o nouă tribună.
Astfel că, în acest moment, capacitatea arenei este puțin peste 3.000 de locuri.
Tricolorii au exersat faza de finalizare dar și acțiunile din cât mai puține atingeri prin care vor încerca să-și surprindă adversarul de mâine seară.
Înaintea antrenamentului, a avut loc conferința de presă oficială, la care au participat selecționerul Cosmin Contra și portarul Ciprian Tătărușanu.
Suntem concentrați la acest joc, care nu va fi deloc unul ușor, mai ales că vom evolua pe un teren sintetic, cu care nu suntem foarte obișnuiți. Chiar și așa, obiectivul nostru este unul clar: trei puncte!
Ciprian Tătărușanu
Cosmin Contra, citat de site-ul FRF, a completat: “Contra celor din Insulele Feroe voi alege cel mai bun 11 pe care-l am la dispoziție. Meciul cel mai important e cel de mâine, apoi ne vom gândi la Norvegia. Le-am transmis jucătoril că trebuie să aibă mentalitate și să câștige acest meci pentru că doar victoria contează!”.
ACTUALIZARE 11 octombrie. Integralist pentru Ludogoreț în derby-ul de sâmbătă cu Levski Sofia, Dragoș Grigore s-a prezentat la lot și s-a antrenat alături de tricolori în țară, participând inclusiv la ședința de pregătire de aseară din Insulele Feroe. În timpul acesteia, a acuzat probleme musculare la nivelul gambei stângi. Staff-ul medical al naționalei a decis azi, în urma investigațiilor, că Dragoș nu poate fi recuperat pentru meciurile cu Insulele Feroe, de mâine, și Norvegia, de marți. Fundașul va fi supus mai multor investigații la revenirea lotului național în țară.
Cu puțin peste 24 de ore înaintea meciului cu Insulele Feroe, tricolorii ai ieșit din cantonamentul de la Foroyar Hotel și s-au plimbat aproape 60 de minute prin portul capitalei Torshavn.
Jucătorii au trecut pe lângă vânzătorii de pește proaspăt, vasele ancorate în micul golf, apoi au străbătut străduțele înguste din zonă admirând casele pe al căror acoperiș crește iarba! Câțiva s-au oprit pentru o cafea fierbinte sau o ciocolată caldă care să mai alunge din frigul pătrunzător al Insulelor.
ACTUALIZARE 10 octombrie. Tricolorii au efectuat primul antrenament în Insulele Feroe.
Timp de o oră, tricolorii s-au antrenat în această seară într-un decor de poveste, dar pe un frig… de uitat! La Argir, 4 kilometri de hotelul unde sunt cantonați, cei 24 de jucători s-au obișnuit cu vremea și cu suprafața artificială de joc pe care o vor mai testa și mâine, la antrenamentul oficial de pe arena unde se dispută meciul de sâmbătă.
Cu fesuri și mănuși, tricolorii au exersat concentrați diferite scheme de joc, sub privirile câtorva suporteri români stabiliți în Insulele Feroe. Printr ei, și foștii jucători Sorin Anghel și Eugen Vodă.
ACTUALIZARE 10 octombrie. Tricolorii au ajuns în Insulele Feroe la bordul aeronavei “Marea Unire”, un Boeing 737-800 de generație nouă. În flota Tarom există doar două astfel de aeronave.
Vreme este ploioasă în Insulele Feroe și sunt doar 6 grade Celsius.
Cei care au condus delegația tricolorilor în Insulele Feroe au fost comandanții instructori Cristian Iancu, pilot care la activ 13.600 de ore de zbor, și Alexandru Ghiurco, de asemenea un pilot experimentat, cu 13.000 de ore de zbor.
A fost o călătorie fără probleme, un zbor lin, cu o decolare și o aterizare perfecte.
ACTUALIZARE 10 octombrie. Partida va fi condusă de azerul Aliyar Aghayev, care luna aceasta va împlini 32 de ani. Este arbitru internațional din 2013 și a mai condus de două ori meciuri ale echipelor românești: AS Roma – Astra 4-0, în grupele Europa League, în 2016, și FCSB – Plzen 2-2, în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor, în 2017.
Aghayev a fost arbitrul unei finale de Campionat European în 2016, Franța – Italia 4-0, în urma căreia Les Bleus au cucerit trofeul continental rezervat juniorilor U19. Din echipa Franței la acel EURO a făcut parte și Mbappé, dar acesta nu a înscris în acea finală. A fost totuși al doilea cel mai bun marcator al turneului, cu 5 reușite.
În preliminariile EURO 2020, Aghayev s-a mai aflat la centru la un singur joc, Polonia – Letonia 2-0.
Azerul va fi ajutat de conaționalii Zeynal Zeynalov, Akif Amirali – asistenți, Rahim Hasanov – al patrulea oficial.
ACTUALIZARE 10 octombrie, ora 9.35. Tricolorii au decolat spre Feroe.
ACTUALIZARE 9 octombrie. Tricolorii au exersat la antrenamentul de astăzi loviturile libere și s-au întrecut în execuții spectaculoase. Niță a fost erou la penalty-uri!
Colegi de cameră la echipa națională, Ianis Hagi și Răzvan Marin au arătat că au aptitudini și la alt sport. În pauza dintre un antrenament tare și programul de refacere, cei doi s-au duelat la tenis de masă.
Un meci cu execuții spectaculoase, încheiat cu victoria lui Răzvan, scor 11-9, și cu Ianis recunoscând superioritatea colegului și prietenului său. Mijlocașul lui Genk a promis însă că își va lua revanșa la următoarea convocare.
ACTUALIZARE 9 octombrie. Un interviu special realizat de FRF TV cu Alexandru Mitriță despre șansele calificării la Euro 2020, cât îl afectează schimbările de fus orar, marea pasiune dincolo de fotbal și visul jucătorului după căsătorie. ”Îmi doresc să am cât mai mulţi băieţi să îi dau la fotbal. Chiar dacă nu sunt talentaţi, îi voi forţa să joace fotbal”, a declarat Mitriţă.
Află cine este iubita lui Alexandru Mitriță.
ACTUALIZARE 9 octombrie. Tricolorii au avut programată în această dimineață o nouă ședință de pregătire la care selecționerul Cosmin Contra a exersat fazele prin care vrea să surprindem adversarii din Insulele Feroe și Norvegia.
Mai sunt 3 zile până la meciul cu Insulele Feroe, în deplasare, la Torshavn. Naționala s-a antrenat la Mogoșoaia timp de 90 de minute, o ședință de pregătire în care selecționerul Cosmin Contra a pus accentul de posesie și fazele de finalizare din cât mai puține atingeri.
La antrenament au luat parte toți cei 24 de jucători convocați de Contra, acesta fiind și ultimul în țară înaintea meciului de sâmbătă, 12 octombrie.
Mâine dimineață, la ora 9:35 este programată decolarea către Insulele Feroe.
Lotul naționalei din Insulele Feroe:
Portari
Gunnar Nielsen, FH Hafnafjørður
Kristian Joensen, KÍ
Teitur Matras Gestsson, HB
Fundași
Atli Gregersen, Víkingur
Viljormur í Heiðunum Davidsen, Vejle BK
Gilli Rólantsson Sørensen, Brann Bergen
Magnus Egilsson, HB
Jóannes Kalsø Danielsen, KÍ
Heini Vatnsdal, Fremad Amager
Rógvi Baldvinsson, Bryne
Andrias Høgnason Eriksen, B36
Ári Mohr Jónsson, Sandnes Ulf
Mijlocași
Eli Falkvard Nielsen, B36
Hallur Hansson, AC Horsens
Brandur Hendriksson Olsen, FH Hafnafjørður
Árni Frederiksberg, B36
Sølvi Vatnhamar, Víkingur
Jóannes Bjartalíð, KÍ
Kaj Leo í Bartalsstovu, Valur Reykjavík
Adrian Rúnason Justinussen, HB
Atacanți
Jóan Símun Edmundsson, Arminia Bielefeld
Klæmint Andrasson Olsen, NSÍ
Patrik Johannesen, KÍ
Zi încheiată cu o masă în oraș.
ACTUALIZARE 8 octombrie. Melodia preferată, versurile care îi motivează sau cântecul pe care îl ascultă cel mai des în cantonament. Așa a sunat provocarea pentru 12 din cei 24 de jucători din lotul naționalei. A ieșit un album inedit. Sursa: frf.ro.
1. | Ionuț Radu | Young Thug ft. Gunna | Hot |
2. | Romario Benzar | Beatles | Yesterday |
3. | Dragoș Grigore | Vescan | Am uitat să mai fim oameni |
4. | Adrian Rus | B.U.G. Mafia ft Bodo | Cât poți tu de tare |
5. | Alexandru Cicâldău | Lunay ft Daddy Yankee | Soltera |
6. | Paul Anton | Era Istrefi ft Eldzhey | Sayonara Detka |
7. | Vasile Mogoș | Puiu Codreanu | Om bogat și om sărac |
8. | Ianis Hagi | Eminem | Not afraid |
9. | Nicolae Stanciu | F. Charm | Flori murdare |
10. | Răzvan Marin | Drake | Legend |
11. | Florin Andone | Anuel AA ft Artists | China |
12. | George Pușcaș | 21 Savage | 7 min Freestyle |
ACTUALIZARE 8 octombrie. Antrenorul secund al echipei naţionale de fotbal a României, Bogdan Lobonţ, consideră că portarul Ciprian Tătăruşanu poate fi un exemplu pentru toţi jucătorii de la echipa naţională, chiar dacă nu evoluează la noua sa echipă de club Olympique Lyon.
„Tătăruşanu pot să spun că e excepţia de la regulă. Chiar dacă nu joacă la echipa sa de club profesionist cum îl ştiu, la echipa naţională a dat maximum tot timpul şi a avut evoluţii extraordinare. Şi asta de la începutul calificărilor. Ne putem uita la fiecare meci. Dacă nu a fost la toate omul meciului, la majoritatea cu siguranţă. Este un profesionist extraordinar, este un exemplu pentru ceilalţi”, a declarat Lobonţ într-un interviu pentru frf.tv.
Secundul lui Cosmin Contra la naţională, Lobonţ se consideră o extensie a selecţionerului, spunând că încearcă să-i aducă în atenţie cât mai multe informaţii importante: „Aceste partide care au mai rămas le putem numi un mini-turneu pentru calificarea la turneul final. Cu Feroe şi Norvegia sunt două partide cheie. Noi avem încredere în noi, în băieţii care îmbracă tricoul naţionalei, băieţi care au calităţi extraordinare, sunt capabili să facă orice. Noi suntem o extensie a lui Cosmin Contra şi încercăm să ne completăm unii pe ceilalţi. Încercăm să aducem cât mai multe date posibile care să ne permită să aducem rezultatele pe care le dorim toţi. Eu stau sus pentru că de sus se vede mult mai bine decât de la nivelul terenului”.
- Trei noutăți. Selecționerul Olsen vine cu trei jucători din campionatul intern care nu au apucat încă să joace pentru Insulele Feroe. Fundașul dreapta Joannes Danielsen (22 ani), închizătorul Eli Nielsen (27 ani) și extrema stângă Adrian Justinussen (21 ani). Ultimul este marea speranță a fotbalului din Insulele Feroe, are 16 goluri marcate în 24 de partide din acest sezon pentru HB Torshavn, echipă care e totuși pe locul 5 din 10 în campionatul intern!
- Vedeta din Germania. Singurul jucător care activează într-un fotbal din afara spațiului nordic este mijlocașul ofensiv Joan Simun Edmundsson (28 ani), care are în 3 goluri și 2 pase de gol în 9 meciuri de Bundesliga 2 pentru Arminia Bielefeld. Crescut de Newcastle, fotbalistul care a mai trecut prin fotbalul danez (Vejle și Odense) e cel mai bine cotat din lotul lui Olsen, 600.000 de euro pe transfermarkt.com.
- Echipa pe teren propriu. Insulele Feroe a disputat 3 partide acasă în această grupă, golaveraj 1-10, cu Spania, Norvegia și Suedia. Au șutat de 3 ori pe poartă, de două ori cu Spania, o dată cu Norvegia, deloc în ultimul meci! Și au cumulat 15 cornere în aceste trei dueluri, având 43% posesie, cel mai bun procentaj, în fața Norvegiei.
ACTUALIZARE 8 octombrie. Fostul internațional Gabi Balint a marcat 3 goluri în primul duel România – Insulele Feroe, 7-0 în 1992. El a oferit un interviu pentru frf.ro.
A fost singurul hat-trick pe care l-am marcat pentru România și atunci am înscris și cel mai rapid gol din toată cariera mea de fotbalist! Am marcat în minutul 4! Pe lângă cele trei reușite, am mai contribuit la trei din goluri.
Eu eram pe final de carieră la prima reprezentativă. Era diferență uriașă între noi și feroezi, erau foarte rudimentari din punct de vedere tehnic, la nivel tactic se aflau abia la începuturi atunci… Am făcut spectacol cu ei! Ba chiar ne-am permis și câteva “călcâie”, să bucurăm tribunele.
Abordarea lui Cornel Dinu a fost la fel de concentrată și de serioasă precum a fost și pentru meciul următor, cu Țara Galilor, un adversar net mai valoros. Asta ne-a cerut și asta cred că trebuie să le cerem și noi tricolorilor de azi: seriozitate, concentrare, presiune din primul minut, gol înscris cât mai repede. Și atunci, și acum, trebuie să evităm să punem singuri presiunea în dreptul nostru prin trecerea timpului.
Gabi Balint
Eu cred că la nivel de dăruire băieții sunt 100%, m-am convins deja de asta. Ne trebuie răbdare, în primul rând. Să învingem în Insulele Feroe apoi să luăm moralul acestei victorii dintr-o deplasare lungă, pe o vreme potrivnică, și să îl adăugăm dăruirii pe care o avem. Putem să batem Norvegia la București! Și chiar cred că vom învinge!
Poate că uneori sunt critic, dar vă asigur că o fac doar în scop constructiv și cu maximă obiectivitate. Eu cred în calificarea la Euro 2020! Și o să cred până la capăt!
Gabi Balint
ACTUALIZARE 8 octombrie. Refacerea e la fel de importantă ca antrenamentul!
ACTUALIZARE 8 octombrie. Prima zi în efectiv complet pentru tricolori.
Echipa României este în formulă completă. În această dimineață, tricolorii au avut programată o nouă ședință de pregătire la care au participat toți cei 24 de jucători convocați de Cosmin Contra pentru “dubla” cu Insulele Feroe și Norvegia.
Romario Benzar și Alexandru Mitriță, cu programe separate în ziua precdentă, s-au antrenat la capacitate maximă. Romario Benzar a primit o lovitură la antrenamente la echipa sa de club, dar staff-ul medical al tricolorilor l-a recuperat pe fundașul dreapta de la Lecce.
Antrenament la intensitate maximă a făcut și Alexandru Mitriță, jucătorul lui New York City care trebuie să se readapteze la fusul orar din Europa.
Ședința de pregătire a fost una care a durat aproximativ 90 de minute și a fost singura a zilei de marți.
ACTUALIZARE 7 octombrie. În această seară, Cosmin Contra a avut la dispoziție 23 de jucători din cei 24 convocați pentru următoarele partide din preliminarii EURO 2020, cu Insulele Feroe și Norvegia.
După încheierea ședinței de pregătire, a ajuns în cantonament și ultimul tricolor, portarul Ciprian Tătărușanu.
Astăzi, s-au alăturat lotului, printre alții, și Vasile Mogoș, convocat în premieră, dar și Alexandru Mitriță. De altfel, mijlocașul celor de la New York City a avut parte de un program special, de refacere, efectuând doar alergări ușoare. Staff-ul tehnic și cel medical își doresc astfel ca readaptarea “Piticului” la fusul orar din România să fie făcută treptat!
A fost o ședință de pregătire de 75 de minute la care selecționerul Cosmin Contra a pus accentul în special pe exercițiile de posesie și pe fazele în care tricolorii trebuiau să paseze din cât mai puține atingeri.
ACTUALIZARE 7 octombrie. Fundașul dreapta Vasile Mogoș a sosit azi în premieră la echipa națională!
Romario Benzar a suferit în urmă cu două zile o contuzie la nivelul genunchiului drept, nefiind inclus în lot pentru partida de ieri disputată de Lecce împotriva celor de la Atalanta, în Serie A.
Fundașul s-a prezentat la lot în cursul serii de ieri, iar în această dimineață s-a constatat o ameliorare marcată a simptomatologiei. Astfel, staff-ul medical al echipei naționale a decis că Benzar poate fi recuperat în timp util pentru meciurile cu Insulele Feroe și Norvegia.
Selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, Cosmin Contra, a declarat, duminică seara, la Centrul de Fotbal Mogoşoaia, că prima reprezentativă trebuie să câştige în primul rând meciul cu Insulele Feroe pentru a se putea vorbi mai apoi de cel cu Norvegia ca fiind crucial în cursa pentru calificarea la EURO 2020.
„Primul meci e întotdeauna cel mai important. Ne aşteaptă o deplasare foarte grea în Insulele Feroe, dar avem timp să ne pregătim. Vom ajunge acolo mai devreme ca să ne obişnuim cu schimbarea de temperatură şi cu terenul artificial. Nu avem scuze ca la ora jocului să nu fim pregătiţi din toate punctele de vedere. Mesajul meu este să tratăm cu mare atenţie acest meci pentru că este cel mai important. Ştiu că naţionala nu s-a simţit niciodată prea bine pe sintetic. Avem exemple destule în care naţionala României a suferit pe o asemenea suprafaţă, dar ne-am luat toate măsurile pentru a fi pregătiţi.
Nu voi alcătui echipa în funcţie de suprafaţa de joc, ci în funcţie de antrenamente. Primul meci este crucial. Deci trebuie să câştigăm meciul cu Insulele Feroe pentru a putea vorbi de cel cu Norvegia ca fiind crucial în cursa calificării. Dacă vom câştiga în Insulele Feroe, şi sigur vom câştiga, dacă Spania se va impune în cele două meciuri cu Norvegia şi Suedia… atunci şi un egal (n.r. – cu Norvegia) plus o victorie cu 1-0 cu Suedia ne poate califica la Campionatul European. Sper ca băieţii să îşi recâştige acea încredere de la începutul mandatului meu şi să arătăm bine în acest sfârşit de preliminarii. În Feroe le voi cere să câştige la un gol diferenţă, nu la scor mare, asta le voi cere”.
Cosmin Contra
Pentru această dublă selecţionerul are o singură incertitudine: „Benzar are o lovitură la genunchi suferită acum două zile la un antrenament. Va veni mâine la Bucureşti, doctorul îl va evalua şi vom vedea dacă trebuie să chemăm alt jucător în locul lui sau nu. Variante sunt, avem o listă destul de mare, pe fiecare post sunt câte 3-4 jucători. Aşa că avem mereu soluţii. Dar în momentul de faţă nu mai sunt alte semne de întrebare, toţi băieţii sunt bine”.
„Se pare că gazonul de pe Arena Naţională se rupe foarte repede în startul meciurilor şi atunci intervine oboseala şi nu poţi să joci foarte bine pe un asemenea teren. Dar jucătorii profesionişti se adaptează cât mai repede la condiţiile meteo sau la starea terenului, asta înseamnă să fii jucător profesionist”, a adăgat tehnicianul.
Contra a explicat că Florinel Coman şi Dan Nistor au fost convocaţi pentru că sunt cei mai în formă jucători de la FCSB şi Dinamo. „De ce de fiecare dată vorbim de anumiţi jucători? Florinel Coman este într-o formă bună, a demonstrat asta aseară. Şi el, şi Dan Nistor. Ei au fost alegerile mele
de la cele două echipe pentru că ei chiar sunt jucătorii cei mai în formă de acolo. Eu mi-aş dori ca toate meciurile din campionat să aibă intensitatea de la derby-ul de aseară. Dacă ar avea acelaşi dramatism, aceeaşi agresivitate cred că ar creşte mult în valoare şi campionatul intern”, a menţionat Cosmin Contra.
Acesta speră ca Alexandru Mitriţă să dea la prima reprezentativă acelaşi randament de la echipa de club, New York City FC: „Dacă Alexandru Mitriţă face diferenţa în Statele Unite atunci sper să facă diferenţa şi în meciurile cu Insulele Feroe şi Norvegia. Sper să aibă acelaşi randament şi la echipa naţională. Îmi doresc să aibă aceeaşi poftă de gol şi la naţională. Îl vom evalua, pentru că ultima experienţă cu el după ce a venit din America nu a fost prea bună. Vom vedea”.
Selecţionerul susţine că Răzvan Marin nu trece printr-o perioadă bună din punct de vedere mental. „Răzvan Marin trece printr-o perioadă mai puţin bună, e clar că a pierdut postul de titular la Ajax. Dar asta se întâmplă la echipele mari unde concurenţa e foarte mare. Dar el când a avut ocazia să joace titular a făcut-o foarte bine. La naţională vom vedea, e clar că mental el nu trece printr-o perioadă bună. Vom evalua în această săptămână şi vom vedea ce se va întâmpla. De ce îl comparăm mereu pe Răzvan Marin cu Frenkie de Jong? Asta e prima greşeală pe care a făcut-o toată lumea. El e un jucător total diferit cu nişte calităţi total diferite de cele ale lui Frenkie de Jong. Răzvan nu trebuia să intre în locul nimănui la Ajax. Frenkie de Jong este Frenkie de Jong, a plecat la Barcelona, iar Răzvan Marin a jucat la Standard Liege şi e un jucător pe care Ajax se bazează pe viitor. Dar trebuie mai întâi să se adapteze”, a mai afirmat Contra.
ACTUALIZARE. În această seară, la Centrul Național de Fotbal de la Mogoșoaia, a avut loc o ședință de pregătire la care au participat 12 dintre cei 24 de jucători convocați de Cosmin Contra pentru aceste partide.
Antrenamentul a fost unul inedit, jucătorii find angrenați în mai multe jocuri: introducerea mingii într-un butoi, tenis de picior cu o suprafața improvizată dintr-o masă, dar și finalizări de la distanță la mini-porți.
Antrenamentul a început la ora 18:30 și s-a desfășurat pe o vreme de toamnă autentică. La ora ședinței de pregătire au fost șase grade Celsius, o vreme asemănătoare cu cea pe care tricolorii o vor avea și în deplasarea din Feroe, de la Torshavn.
La aceast antrenament au participat 12 dintre cei 24 de jucători convocați de Cosmin Contra pentru cele două meciuri: Florin Niță, Ionuț Radu, Vlad Chircheș, Adrian Rus, Ionuț Nedelcearu, Nicușor Bancu, Paul Anton, Alexandru Cicâldău, Dan Nistor, Florinel Coman, George Pușcaș și Florin Andone.
Restul jucătorilor se vor alătura lotului în cursul serii de astăzi și mâine, după partidele pe care le vor disputa la echipele de club.
„Mi-aș dori ca toate meciurile din campionat să aibă această intensitate din derby. Dacă ar avea această intenstitate, dramatism și agresivitate în multe momente, cred că ar crește mult valoarea campionatului. Terenul se rupe foarte repede și intervine oboseala, nu poți să joci foarte bine pe un asemenea teren, dar jucătorii profesioniști se adaptează cât mai repede și dau cel mai bun randament. Sper ca randamentul dat la echipele de club să îl aibă și la echipa națională”
Cosmin Contra
Primul adversar din această „dublă” pentru tricolori este reprezentativa Insulelor Feroe. Primul duel a avut loc în 1992, a fost 7-0 la București, meci în care Gabi Balint a reușit un hat-trick. Și e cea mai drastică înfrângere din istorie pentru feorezi!
Din selecționata nordică de atunci, cel puțin 4 jucători au avut traiectorii…nebănuite!
- Olimpic la șah pentru Feroe. Torkil Nielsen a intrat pe parcurs în meciul din 1992, iar după doar un an a părăsit echipa națională. Mijlocașul a fost de trei ori campion național pentru Insulele Feroe la… șah! Mai mult, a făcut parte din națională la acest sport, participând la Olimpiada sportului minții!
- Căpitanul, cântăreț de muzică ușoară. Căpitanul din 92, Joannes Jakobsen, a devenit antrenor și… cântăreț! Fostul fundaș a lansat trei albume de muzică ușoară, ultimul în 2000, și se mândrește cu încă două apariții pe compilații muzicale din țara natală.
- S-a retras la 46 de ani! Mijlocașul Allan Morkore avea 21 de ani în 1992 și juca la Klaksvik. A continuat exclusiv în fotbalul feroez, o carieră care s-a încheiat la….46 de ani! Ultimul club la care a fost legitimat, în 2016!, a fost B36 Torshavn.
- Profesor în Danemarca. Jan Dam, un fundaș aprig care a reușit să strângă 39 de meciuri pentru prima reprezentativă, s-a mutat în Danemarca și a devenit… profesor! Acesta lucrează într-o școală privată din Haslev, orășel de 12.000 de locuitori situat la 60 km de Copenhaga.
ACTUALIZARE 6 octombrie. Din cei 24 de jucători convocați de Cosmin Contra pentru această “dublă”, 12 se vor alătura lotului abia în această seară și mâine, după partidele pe care le dispută echipele lor de club.
Iată programul partidelor de azi și unde pot fi urmărite ale tricolorilor:
13:15 | Den Haag – AJAX | Răzvan Marin | |
16:00 | Atalanta – LECCE | Look Sport 2 | Romario Benzar |
16:00 | CREMONESE – Cittadella | Vasile Mogoș | |
19:00 | Jablonec – SLAVIA PRAGA | Look Sport 3 | Nicolae Stanciu |
19:00 | GAZIANTEP BB – Istanbul BB | Alin Toșca | |
20:15 | LUDOOGREȚ – Levski Sofia | Dragoș Grigore, Claudiu Keșeru | |
20:30 | Viitorul – CFR CLUJ | DigiSport 1, Telekom 1, Look Plus | Ciprian Deac, Mihai Bordeianu |
21:00 | GENK – Mouscron | Ianis Hagi | |
22:00 | St. Etienne – LYON | DigiSport 4 | Ciprian Tătărușanu |
23:00 | Philadelphia Union – NY CITY |
ACTUALIZARE 6 octombrie. Schimbări importante în cantonamentul tricolorilor! Iată cum arată configurația camerelor după sosirile lui Mogoș, Coman, Bancu și Nistor, noi față de acțiunea precedentă:
- În absența lui Chipciu din rândul convocaților, Nicolae Stanciu l-a luat sub aripa sa pe tânărul Adrian Rus, să-l introducă și mai mult în atmosfera familiei tricolore pe fundașul aflat doar la a doua convocare.
- Alexandru Cicâldău și Ionuț Nedelcearu au fost colegi de cameră la acțiunea trecută. Acum însă, le-au venit “frații”! Alături de primul dintre ei îl avem pe Nicușor Bancu, ca să completăm „camera leilor”, iar al doilea se va odihni alături de Dan Nistor, „în camera câinilor”.
- Și camera Niță-Benzar se desparte în săptămâna aceasta. Florin Niță are misiunea să îi facă botezu la lot lui Vasile Mogoș, în vreme ce Romario Benzar îl are în grijă, la prima convocare, pe Florinel Coman!
- Camera cu “filieră dinamovistă” rămâne fixă: Dragoș Grigore – Paul Anton, reuniță din Bulgaria și Rusia.
- Din Ardeal, nedespărțiți, Ciprian Deac și Mihai Bordeianu aduc vișiniul în cantonamentul tricolorilor
- Din cantonamentul Euro U21, acum la naționala mare, colegi de cameră Ionuț Radu și George Pușcaș
- Și tot neschimbată e camera “produselor” Viitorului, Ianis Hagi și Răzvan Marin rămân alături precum Belgia și Olanda pe hartă, țările unde joacă la club 😊
Camere single: Alexandru Mitriță, Ciprian Tătărușanu, Claudiu Keșeru, Vlad Chiricheș, Alin Toșca, Florin Andone.
ACTUALIZARE 6 octombrie. Iată câteva din reperele acestor 10 zile fixate în programul oficial al tricolorilor:
- 6 octombrie – ora 18:30 – antrenament deschis la Mogoșoaia
- 10 octombrie – ora 09:50 – decolare spre Torshavn (Insulele Feroe)
- 11 octombrie – ora României 19:00 – antrenament oficial la Torshavn
- 12 octombrie – ora României 19:00 – Insulele Feroe – România
- 13 octombrie – ora 16:00 – aterizare la București
- 14 octombrie – ora 18:30 – antrenament oficial pe Arena Națională
- 15 octombrie – ora 21:45 – România – Norvegia
ACTUALIZARE 6 octombrie. Alex Mitriță joacă azi cu New York City în MLS, având deplasare la Philadelphia Union. Convocat la echipa națională, va parcurge 21.300 de kilometri în doar 10 zile!
ACTUALIZARE 30 septembrie. Selecționerul insularilor, Lars Olsen, și-a anunțat demisia! Instalat în 2011, fostul mare internațional danez a condus micuța națională nordică în 53 de meciuri, obținând opt victorii și șapte egaluri. Alte 38 de meciuri au fost pierdute.
”Îmi lipsesc noi provocări în carieră. Sunt de foarte mult timp în același loc și vreau ceva nou. Cred că oricine, în locul meu, și-ar dori asta. Momentan, situația mea este incertă, întrucât nu știu ce o să fac de la 1 ianuarie. Ar trebui să mă îndrept către alt rol, adică să revin ca antrenor la o echipă de club”
Lars Olsen, într-o conferință de presă
Conform presei din Danemarca, Lars Olsen este favorit să preia echipa daneză Esbjerg, la care evoluează atacantul român Adrian Petre. Esbjerg a început foarte slab campionatul și ocupă penultimul loc în clasament după 10 runde.
ACTUALIZARE 28 septembrie. Selecționerul Cosmin Contra susține că mijlocașul Astrei, Constantin Budescu, ar putea reveni sub tricolor și consideră că el e unul dintre jucătorii care pot face diferența în meciurile internaționale.
”Budi dintotdeauna a avut şi are o calitate specială şi este un jucător care, în orice moment al unui joc, poate să aducă acea sclipire de care are nevoie o echipă. Încă are nevoie să aibă meciuri în picioare, încă are nevoie să aibă alt ritm de joc şi, probabil dacă fizic îl voi vedea mai bine are din nou şanse să revină în echipa naţionaă.
Este un jucător care, prin două sclipiri pe care le-a avut, a marcat două goluri, dar fizic eu mă aştept la mai mult de la el pentru următoarele două jocuri. Vom vedea. Nu zic că nu poate să facă faţă dacă mai sunt etapa de duminică şi vom vedea ce se va întâmpla
Cosmin Contra, la Telekom Sport.
ACTUALIZARE 20 septembrie. Selecționerul Cosmin Contra a trimis 24 de convocări de principiu pentru jucătorii care evoluează la cluburi din afara țării.
În luna octombrie, tricolorii vor disputa două partide, după cum urmează:
- Insulele Feroe – România, 12 octombrie, ora 19:00, stadion Tórsvøllur (Torshavn)
- România – Norvegia, 15 octombrie, ora 21:45, Arena Națională (București)
Ambele jocuri vor putea fi urmărite în direct pe PRO TV.
Lotul final, care va include și numele jucătorilor din campionatul intern, va fi anunțat ulterior.
Au primit convocarea de principiu următorii jucători:
Portari: Ciprian Tătărușanu (Lyon, 63/0), Florin Niță (Sparta Praga, 2/0), Ionuț Radu (Genoa, 0/0), Silviu Lung (Kayserispor, 3/0)
Fundași: Romario Benzar (Lecce, 16/0), Vasile Mogoș (Cremonese, 0/0), Vlad Chiricheș (Sassuolo, 56/0), Adrian Rus (MOL Fehérvár 1/0), Ionuț Nedelcearu (FC Ufa 5/0), Dragoș Grigore (Ludogorets, 37/0), Alin Toșca (Gazişehir Gaziantep, 17/0)
Mijlocași: Sergiu Hanca (KS Cracovia, 4/0), Alexandru Chipciu (Anderlecht, 45/6), Răzvan Marin (Ajax Amsterdam, 19/1), Tudor Băluță (Brighton, 5/0), Paul Anton (Krylya Sovetov, 9/0), Dorin Rotariu (Astana, 10/1), Nicolae Stanciu (Slavia Praga, 33/10), Ianis Hagi (Genk, 7/0), Alexandru Mitriță (New York City FC, 7/0), Alexandru Maxim (Mainz, 37/3)
Atacanți: Claudiu Keșeru (Ludogorets, 35/12), George Pușcaș (Reading, 10/5), Florin Andone (Galatasaray, 23/2)
Partida Feroe – România va avea loc sâmbătă, 12 octombrie, de la ora 18:00, ora locală, (19:00 în România), pe stadionul Tórsvøllur din Torshavn.
Meciul România – Norvegia este programat marți, 15 octombrie, de la ora 21:45, pe Arena Națională din București.
––––-
Federația Română de Fotbal anunță punerea în vânzare a biletelor pentru meciul pe care echipa națională a României îl va disputa în luna octombrie, în deplasare, în Feroe.
Biletele pentru acest joc de calificare la EURO 2020 sunt disponibile online pe site-urile bilete.frf.ro și bilete.ro.
Pentru acest meci, suporterii români au alocate 232 de bilete, iar prețul unui tichet este de 97 de lei (150 de coroane daneze).
Data limită de achiziționare a biletelor este 1 octombrie, ora 15:00.
Livrarea biletelor către cumpărători se va face începând cu 7 octombrie, prin e-mail, în format e-ticket.
Informațiile despre achiziționarea tichetelor vor fi transmise pe e-mail fiecărui solicitant.
Clasamentul grupei F
1. Spania | 6 | 6 | 0 | 0 | 17-3 | 18 |
2. Suedia | 6 | 3 | 2 | 1 | 13-8 | 11 |
3. România | 6 | 3 | 1 | 2 | 13-7 | 10 |
4. Norvegia | 6 | 2 | 3 | 1 | 11-8 | 9 |
5. Malta | 6 | 1 | 0 | 5 | 2-13 | 3 |
6. Feroe | 6 | 0 | 0 | 6 | 3-20 | 0 |
Au mai rămas de disputat:
12 octombrie: Feroe – România (19:00), Norvegia – Spania, Malta – Suedia (21:45)
15 octombrie: Suedia – Spania, România – Norvegia, Feroe – Malta (21:45)
15 noiembrie: România – Suedia, Norvegia – Feroe, Spania – Malta (21:45)
18 noiembrie: Spania – România, Malta – Norvegia, Suedia – Feroe (21:45)
Rezultate înregistrate:
23 martie: Suedia – România 2-1 (Quaison 33, Claesson 40 / Keșerü 58), Malta – Feroe 2-1 (Nwoko 13, S. Borg 77-pen. / J. Thomsen 90+8), Spania – Norvegia 2-1 (Rodrigo 16, Ramos 71-pen. / King 65-pen.)
26 martie: România – Feroe 4-1 (Deac 26, Keșerü 29, 33, Puşcaş 63 / V. Davidsen 40-pen.), Norvegia – Suedia 3-3 (Johnsen 41, King 59, Kamara 90+7 / Claesson 70, Nordtveit 86-autogol, Quaison 90+1), Malta – Spania 0-2 (Morata 31, 73)
7 iunie: Feroe – Spania 1-4 (K. Olsen 30 / Ramos 6, Jesús Navas 19, Gestsson 34-autogol, Gayà 71), Norvegia – România 2-2 (T. Elyounoussi 56, Ødegaard 70 / Keșerü 77, 90+2), Suedia – Malta 3-0 (Quaison 2, Claesson 50, Isak 81)
10 iunie 2019: Feroe – Norvegia 0-2 (Johnsen 49, 83), Malta – România 0-4 (Puşcaş 7, 29, Chipciu 34, Man 90+1), Spania – Suedia 3-0 (Ramos 64-pen., Morata 85-pen., Oyarzabal 87)
5 septembrie: Feroe – Suedia 0-4 (Isak 12, 15, Lindelöf 23, Quaison 41), Norvegia – Malta 2-0 (Berge 34, King 45+1-pen.), România – Spania 1-2 (Andone 59 / Ramos 29-pen., Paco Alcácer 47)
8 septembrie: Spania – Feroe 4-0 (Rodrigo 13, 50, Paco Alcácer 90, 90+3), România – Malta 1-0 (Puşcaş 47), Suedia – Norvegia 1-1 (Forsberg 60 / Johansen 45)