‘S-a supralicitat cu sansele la castigarea medaliei de aur la Beijing,  neavand motive sa fim asa de increzatori. In conflictul dintre Tadici si jucatoare s-au aruncat vorbe grele si nu e in folosul sportului. Rivalitati au existat intotdeauna, dar nu s-au rasfrant asupra lotului. Poate ca a gresit si Tadici, pentru ca antrenorul este psihologul echipei si trebuie sa lucreze zi de zi cu jucatoarele, atat la moral, cat si la celelalte capitole necesare performantei. Dar handbalistele nu au scuze pentru acest rezultat slab. Din punctul meu de vedere, desi nu stiu toate dedesubturile scandalului iscat in sanul lotului, oficialii si antrenorii au facut tot posibilul ca echipa sa incerce cucerirea titlului olimpic, explica prolificul antrenor.

Romanii, fricosi si indisciplinati

Nicolae Nedef  crede ca din dorinta de a nu insela asteptarile, romancele s-au blocat psihic si de aceea au clacat. ‘Handbalistele au fost supermotivate material, putand castiga in jur de 100.000 de euro daca reuseau sa cucereasca aurul. Mai mare stimul material nu se putea, iar rezultatele anterioare foarte bune il sustineau pe Tadici ca antrenor al nationalei. Un alt atu al echipei era ca majoritatea sportivelor veneau de la Oltchim, iar omogenitatea era punctul forte al echipei la Olimpiada. Au vrut sa faca prea mult si nu le-a iesit nimic. Fetele au pierdut o sansa unica de a deveni campioane olimpice, deoarece aveau culoarul cel mai usor de la ultimele competitii. Indisciplina si frica de performanta sunt motivele pentru care noi, romanii, ne descurcam atat de greu in concursurile importante, nu numai in handbal, ci in toate sporturile, spune experimentatul tehnician, component al Fundatiei Olimpice Romane, ce se ocupa cu ajutorarea sportivilor aflati intr-o situatie grea.

Tehnicianul are un palmares impresionant

Din postura de antrenor, Nicolae Nedef a cucerit trei titluri mondiale la fete (in 1956 – Germania si 1960 – in Olanda, ambele obtinute pe cand handbalul se juca in 11, si cel din 1962, castigat chiar la Bucuresti), plus alte patru la baieti (1961 – Germania, 1964 – Cehoslovacia, 1970 – Franta si 1974 – RDG); doua Supercupe ale Campionilor (competitie in care se intreceau campioana mondiala si cea olimpica); o medalie de argint la CM masculine din 1959 – Austria si 1967 – Suedia, plus alte 4 medalii olimpice (argint in 1976 – Montreal, bronz in 1972 – Munchen, 1980 – Moscova, 1984 – Los Angeles). In clasamentul ‘celor mai mari antrenori din lume incoronati de succese realizat de revista World Handball,  in 2002, Nicolae Nedef se afla pe primul loc, cu 5 titluri mondiale cucerite (la handbal in sapte), devansandu-i pe legendarii antrenori rusi Igor Turcin si Vladimir Maximov (care au in palmares cate 4 titluri mondiale).

„De tinichele nu am dus lipsa”

‘Premiile si salariile din ziua de azi depasesc capacitatea mea de a intelege. Sportivii aveau avantaje, se realizau profesional intrand in scoli si facultati, spune Nedef.

‘Am primit titluri de maestru emerit, diplome, am fost primit de Ceausescu, iar de tinichele nu am dus lipsa. Dar inainte satisfactiile materiale erau putine. Apartamentul de pe Stefan cel Mare l-am primit pentru ca am iesit campion mondial. Aici mai stateau Motan, Leonte, Stefanescu si primise numele de blocul campionilor mondiali. Obtinerea unei case era o realizare, mai mergeai in strainatate si unii mai aduceau un casetofon, blugi, faceau manevre dubioase si scoteau bani frumosi. Dupa Olimpiada de la Montreal, premiile au constat in masini. Dacia pentru aur, Skoda pentru argint si Trabant pentru locul trei. Antrenorii nu au primit nimic. La Los Angeles, sponsorul Adidas a dat radiouri, dar tehnicienii au fost din nou trecuti cu vederea, declara Nedef.

 
 

Urmărește-ne pe Google News