Secrete spuse în limba ţării noastre
“Până la 12 ani am stat acasă. Am făcut şcoala în limba română. O dată pe săptămână făceam şi ucraineană. Acasă vorbeam româneşte şi, din când în când, ucraineană şi rusă”, ne-a povestit Lupu într-un accent “dulce” moldovenesco-bucovinean.
Faptul că e de etnie română nu i-a cauzat probleme. “Dimpotrivă, mi-a fost chiar uşor, pentru că atunci când vorbeam cu mama la telefon şi-i povesteam secrete, nimeni nu înţelegea nimic. Puteam să-i spun orice”, a adăugat campioana europeană.
A câştigat şi semimaratonul
Alergătoarea antrenată de Cristian Dragomir a început atletismul în 2004. “Iniţial, nu am fost împăcată cu ideea de a face maraton. Mi-a fost frică de această distanţă”, ne spune Danci.
Teama a dispărut însă: “Înainte nu-mi plăcea, acum nu mai pot fără”. Anul 2013 i-a adus două titluri de campioană naţională, la semimaraton (1:15,51) şi la maraton (2:48,54), după ce în 2012 a fost nevoită să stea trei luni fără să alerge. “M-am accidentat foarte urât. 10 zile am stat în pat”, îşi reaminteşte sportiva.
Se visează pe podium la Olimpiadă
Natalia Lupu este campioană europeană în sală la proba de 800 m (Suedia, 2013) şi vicecampioană mondială în sală la aceeaşi probă (Istanbul, 2012).
La Olimpiada de la Londra (2012), atleta de 1,72 m şi 60 kg a ajuns pe cinci în semifinale, iar la Mondialele de la Moscova, pe 7 în finală. Mirela Lavric (22 de ani), cea mai bună atletă română pe această distanţă, încă nu a reuşit să ajungă la performanţa alergătoarei din Kiev, dar vine tare din urmă. “Îmi doresc să ajung pe podium şi la Olimpiadă, şi la Mondiale”, mai spune Lupu.
Sfaturi de la Gabi Szabo
“Am vorbit de foarte multe ori cu Gabi Szabo (foto). Mi-a dat foarte multe sfaturi. Să mai citesc o carte, să stau mai puţin pe Facebook. (râde) O admir, o respect”, a spus Danci.
Cărţile chiar sunt printre plăcerile atletei: “În timpul liber citesc foarte mult, ascult muzică şi gătesc”. Cluburile, nu: “Nu-s pentru sportivii de performanţă, pentru că sunt deschise noaptea!”.