Într-o scrisoare trimisă de Gianni Infantino, preşedintele FIFA, către toţi preşedinţii de confederaţii, noua formulă a Mondialului cluburilor nu se va mai disputa anual, ci din patru în patru ani, din 2021, cu un an înaintea Cupei Mondiale de fotbal.
Competiţia cluburilor nu se va mai disputa în luna decembrie, ci în lua iunie, în locul Cupei Confederaţiilor, care nu va mai fi reluată după ediţia 2017 disputată în Rusia. Meciurile se vor disputa pe durata a 18 zile, într-o perioadă care nu va interfera cu calendarul competiţiilor naţionale din cele mai multe ţări, în special europene.
Alte detalii vor fi discutate în urma fazei de consultare, înainte de adoptarea versiunii finale a Cupei Mondiale a cluburilor.
FIFA a început această reformă din cauza lipsei de atractivitate a actualei competiţii a cluburilor, atât pe plan sportiv, cât şi pe plan financiar.
În timp ce UEFA şi CONCACAF au adoptat propriile Ligi ale Naţiunilor din acest an, FIFA doreşte să extindă acest turneu în toate confederaţiile. Organizarea va fi identică la fiecare confederaţie, cu disputarea Ligii Naţiunilor din doi în doi ani, cu mai multe divizii de câte 4 echipe selecţionate, cu 6 meciuri prevăzute pentru fiecare echipă şi cu un sistem de promovare/retrogradare. Jocurile vor avea loc în septembrie, octombrie şi decembrie în anii pari.
Aceste Ligi ale Naţiunilor vor putea permite în anul următor organizarea unui turneu inter-confederaţii, la care participă cele mai bune opt echipe mondiale din fiecare divizie.
Pentru finanţarea Mondialului cluburilor şi a Ligii Naţiunilor, FIFA contează pe susţinerea unui consorţiu de investitori dispuşi să injecteze circa 25 miliarde dolari în perioada 2021-2033 şi să deţină drepturile celor două noi competiţii.
FIFA va distribui profiturile din aceste competiţii în integralitate confederaţiilor de fotbal.
Cea mai recentă ediție a Cupei Confederațiilor a fost câștigată de Germania.