FIFA a scos ”corupţia” din Codul Etic, în cadrul unor întâlniri secrete, în urma cărora termenul de „corupţie” a dispărut, relatează Associated Press.
A fost prima modificare a codului după scandalul din 2015 care a lovit forul fotbalistic. Pe lângă faptul că în noul cod de etică nu mai poate fi găsit cuvântul „corupţie”, FIFA a introdus un nou termen prin care poate scăpa mai uşor de critici – „defăimarea”.
Fără să fie oferite exemple clare de defăimare, comitetul de etică va avea o flexibilitate mare când vor ancheta astfel de cazuri. „Le este interzis persoanelor care respectă acest cod să facă declaraţii publice de natură defămaitoare faţă de FIFA şi/sau faţă de orice altă persoană care respectă acest cod în contextul evenimentelor FIFA„, prevede o nouă secţiune.
Cei care nu respectă acest lucru pot fi suspendaţi din orice activitate fotbalistică până la doi ani, iar în cazuri repetate pedepsea poate ajunge până la cinci ani.
Mita este în continuare considerată o infracţiune, însă este mult mai uşor să scapi nedepsesti. O nouă secţiune din cod prevede că faptele de „mită, deturnare de fonduri şi manipularea meciurilor de fotbal sau a competiţiilor” sunt prescrise după o perioadă de 10 ani.
Codul de etică al FIFA a fost introdus în anul 2004 de Sepp Blatter. Revizuirea lui a fost aprobată în secret de către consiliul FIFA, susţine sursa citată.
Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice din România (ROAF) conține încă termenul corupție la punctul 4 din cadrul articolului 3, privind Integritatea competițiilor.
FRF condamnă corupția și în Regulamentul Disciplinar.
Citește și: EXCLUSIV/ La Velea în casă cântă… Antonia. Cum se îmblânzește un băiat rău