Pasul 1: Vuvuzela are trei segmente separate. Începem să le montăm Pasul 2: Ultimul element e “muştiucul”. Trompeta e aproape gata Pasul 3: Odată montată vuvuzela, ne pregătim să suflăm puternic
Pasul 4: Vă mai amintiţi când eraţi mici şi vă strâmbaţi făcând “brrr, brrr” cu buzele lipite? Cam aşa se obţine sunetul de vuvuzelă. Prin urmare, inspirăm adânc, strângem buzele şi eliberăm aerul. Vă garantăm că zgomotul este asurzitor

Evită să ajungi la spital În vuvuzela nu poţi sufla oricum, ci… cu buzele strânse. Altfel, nu vei obţine nici un sunet. Atenţie, însă! Dacă sufli prea mult, rişti ca aceia din preajma ta (sau chiar tu) să ajungă la spital, precum sud-africanca ce a suferit o leziune de trahee pentru că şi-a dat prea mult silinţa în timpul unui concurs!

Pericol de surzire

Chiar dacă la prima vedere pare inofensivă, vuvuzela poate dăuna grav auzului. Sunetul produs de trompeta Campionatului Mondial măsoară 127 de decibeli, foarte aproape de pragul de durere, dincolo de care poţi surzi (140 de decibeli). Tocmai de aceea, pe foarte multe vuvuzele este inscripţionat un semn de avertizare, care îţi interzice să foloseşti instrumentul în imediata vecinătate a altei persoane.

Pretenţii de inventator

Sud-africanul Freddie Saddam Maake susţine că el este cel care a inventat vuvuzela la mijlocul anilor 70, când ar fi modificat un claxon de maşină. Pentru că trompeta cu pricina are mare căutare la CM, pretinsul inventator a început să ceară bani pentru a acorda interviuri ziariştilor interesaţi de subiect!

 
 

Urmărește-ne pe Google News