Steaua este recordmena Cupei, cu 21 de trofee în vitrina clubului, şi alte şapte finale pierdute. Diseară, „roş-albaştrii” vor juca pentru o performanţă – eventul – pe care n-au mai atins-o de 17 ani. Ultima oară, Steaua a reuşit eventul în sezonul 1996-1997, când în decurs de câteva zile a câştigat în faţa celor de la FC Naţional şi Cupa României (scor 4-2), dar şi meciul-decisiv din campionat (3-1). Echipa din Ghencea are şapte eventuri (Cupa şi campionatul câştigate în acelaşi sezon), în ediţiile 1951, 1952, 1975-1976, 1986-1987, 1988-1989, 1995-1996 şi 1996-1997.
Coincidenţa care le dă fiori giurgiuvenilor este că la ultimul event, în 1996-1997, Steaua s-a bătut în finala Cupei cu echipa care i-a dat cele mai mari bătăi şi în campionat. Atunci a fost FC Naţional. Acum e vorba de Astra. Steaua a mai reuşit şi în alte două ocazii să depăşească acelaşi adversar şi în campionat, şi în Cupă. Se întâmpla în sezoanele 1986-1987 şi 1988-1989, iar „victima” a fost de fiecare dată eterna rivală Dinamo.
Un singur astral a mai câştigat Cupa
Astra va juca în premieră cu un trofeu pe masă. Echipa înfiinţată în 1936, la Ploieşti, a scos capul în fotbalul mare abia în 1998, când a promovat prima dată în Liga I. Dacă la Ploieşti a stat tot timpul în umbra Petrolului, după ce s-a mutat la Giurgiu, anul trecut, Astra a început să strălucească tot mai puternic. A ajuns în premieră pe locul doi în campionat şi va juca şi întâia finală.
Dintre jucătorii Astrei, doar Dani Coman a mai jucat finale de Cupă şi a câştigat acest trofeu, cu Rapid, în 2006 şi 2007. În rest, niciunul dintre oamenii plătiţi de Ioan Niculae n-a mai câştigat vreun trofeu în România. Nici antrenorul Daniel Isăilă n-a reuşit să pună mâna pe vreun trofeu. În schimb, rivalul Laurenţiu Reghecampf se poate lăuda cu două titluri şi o Supercupă, câştigate cu Steaua. Dintre bucureşteni, Tătăruşanu, Latovlevici, Tănase şi Răduţ au mai trăit bucuria cuceririi Cupei, toţi fiind prezenţi în lot şi la finala din 2011, ultima câştigată, contra rivalei Dinamo.
Prime egale
Stadionul „Naţional Arena” va fi plin, evident cu suporteri stelişti. Astra a primit 7.000 de tichete, dar multe au fost returnate, iar grosul galeriei vor fi, ca de obicei, angajaţii patronului Ioan Niculae. Ultimele 1.500 de bilete, provenite din cota rezervată celor de la Astra Giurgiu, au fost deja scoase la vânzare. Singura absenţă de marcă este cea a stelistului Florin Gardoş, care s-a accidentat la meciul cu Petrolul Ploieşti. Ambele echipe vor juca pe câte 10.000 de euro. „Roş-albaştrii” au totuşi şi alte condiţii de îndeplinit dacă vor aceşti bani: să se califice în grupele Ligii Campionilor.
Se dezmembrează Steaua după finală?
Pentru mai mulţi stelişti, finala Cupei cu Astra ar putea reprezenta ultima apariţie în tricoul „roş-albaştrilor”. Cel mai important „divorţ” ar fi, foarte probabil, cel de antrenorul Laurenţiu Reghecampf, care este asaltat de oferte din zona Golfului. Mai mulţi stelişti vor deveni liberi de contract din vară şi nu se ştie dacă vor mai continua. Cei mai importanţi sunt Tătăruşanu, Piovaccari şi Georgievski. Alţii vor intra în ultimul an de contract şi conducerea „roş-albaştrilor” e decisă să-i vândă, ca să nu-i piardă gratis. Cele mai grele nume de pe această listă sunt Latovlevici şi Gardoş. De asemenea, se zvoneşte că şi lui Tănase i s-a promis că va fi lăsat să plece. Ultima listă este cea a „indezirabililor”, jucători pe care nu se va mai miza, precum Bogatinov, Kapetanos, Răduţ şi Gabi Matei.
Echipele probabile
STEAUA: Tătăruşanu – Prepeliţă, Szukala, Varela, Latovlevici – Pintilii, Sănmărtean – Ad. Popa, Keşeru, Cr. Tănase – Chipciu. Antrenor: Laurenţiu Reghecampf
Rezerve: Fl. Niţă, Georgievski, L. Filip, Pârvulescu, N. Stanciu, G. Iancu, Piovaccari
ASTRA: D. Coman – Măţel, Găman, Papp, J. Morais – Yahaya, Laban – Yoda, Budescu, De Amorim Yazalde. Antrenor: Daniel Isăilă
Rezerve: S. Lung jr., A. Mureşan, Seto, G. Enache, Iorga, M. Cristescu, Alibec
30 de finale în Cupa României serbează Steaua astă-seară. Până acum, „roş-albaştrii” au câştigat 21 de trofee, au pierdut şapte finale, iar una, cea din ediţia 1987-1988, a fost anulată