CSU Craiova – Hermannstadt 2-0
Gustavo (29), Mitriță (58)
Minutul 90+3: Final de meci. Noua echipă a Craiovei, CSU, înființată în 2013, a reușit să câștige primul trofeu din istoria de cinci ani a clubului. Finala cu Hermannstadt Sibiu a fost decisă de „tripleta” Gustavo – Băluță – Mitriță. Sibienii au avut multe momente bune de joc, dar n-au reușit minunea până la final.
Minutul 89: A ieșit Băluță, a intrat Dimitrov.
Minutul 76: Băluță a tras peste poartă, ratând o mare ocazie. La craioveni a ieșit Gustavo, a intrat Glavina. La ardeleni nu mai e pe teren Blănaru, acesta fiind înlocuit cu Lucian Dumitriu. S-a anunțat că pe stadion sunt 33.000 de oameni.
Minutul 69: A doua modificare la sibieni: a ieșit Herghelegiu, a intrat Cosmin Neagu.
Minutul 62: Schimbare la sibieni: a ieșit Dâlbea, a intrat Curtean.
Minutul 58: GOOOL CSU Craiova. Contraatac devastator al oltenilor, purtat de Băluță și finalizat de Mitriță.
Minutul 52: Mitrovici a respins până la Petrescu, dar ultimul a trimis peste poarta goală a oltenilor. Mare ocazie pentru sibieni. Înainte de această fază, ei au cerut penalty, pentru un presupus henț în careu.
Minutul 46: A început partea secundă.
Minutul 45: Final de primă repriză. N-a fost mare diferență între cele două echipe, dar oltenii au reușit, grație experienței superioare, să intre la cabine în avantaj.
Minutul 41: Șut frumos Bogdan Rusu, pe lângă poarta oltenilor.
Minutul 39: Alex Băluță, singur în careu, a ratat șansa de a închide finala. A preferat o pasă, iar un sibian a respins.
Minutul 33: Șut bun al lui Zlatinski, apărat frumos de Căbuz.
Minutul 29: GOOOL CSU CRAIOVA. Gustavo a deschis scorul. Brazilianul a tras cu stângul, la colțul lung, din marginea careului.
Minutul 8: Mitriță a căzut în careu și oltenii au cerut penalty, dar Bîrsan n-a dictat nimic.
Minutul 3: Răzvan Popa l-a faultat pe Petrescu și a luat galben. Lovitura liberă a fost executată periculos de Tătar.
Minutul 1: Meciul a început.
ACTUALIZARE 20.50: Pe stadion sunt circa 25.000 de oameni. Atmosfera e de senzație. Majoritari sunt oltenii, care domină fondul sonor.
Echipele de start:
CSU CRAIOVA: Mitrovic – R. Popa, Kelic, Ferreira – Martici, Zlatinski, Mateiu, Bancu – Gustavo, Băluţă, Mitriţă. Antrenor: Devis Mangia.
Rezerve: Popescu – Burlacu, Santos, Glavina, Rossi, Dimitrov, Screciu
HERMANNSTADT: Căbuz – A. Coman, Crișan, Stoica, Tătar – Boboc, Dâlbea – Hergheligiu, Rusu, Petrescu – Blănaru. Antrenor: Alexandru Pelici
Rezerve: T. Niga, Curtean, C. Pârvulescu, M. Stancu, Danci, C. Neagu, L. Dumitriu
Arbitru: Bîrsan Marcel (Bucureşti).
Asistenți: Ghinguleac Adrian Radu (Bucureşti), Danşa Ciprian Florin (Satu Mare).
Rezervă: Popa Cătălin (Piteşti).
Observatori: Ionescu George (Bucureşti), Goga Octavian (Braşov).
Sunt 36 de ani de la ultima prezență a unei echipe din Liga a II-a în finala Cupei României, FC Baia Mare, 2-3 cu Dinamo! Echipe din divizia secundă care au cucerit trofeul au fost Metalul Reșița (1954, cu Dinamo), Sticla Arieșul Turda (1961, cu Rapid) și Chimia Rm. Vâlcea (1973, cu Constructorul Galați – Divizia C) și Rapid (1975, cu Craiova).
ACTUALIZARE 27 mai, ora 19.00: Trenurile cu suporterii olteni au ajuns în Gara Obor. Fanii s-au luat la harți cu jandarmii.
ACTUALIZARE 27 mai: S-a terminat finala Cupei României la juniori Under 19. Dinamo a trecut de FCSB, după loviturile de departajare, scor 10-9. La finalul timpului regulamentar, scorul era 1-1.
ACTUALIZARE 27 mai: Fanii olteni au făcut show în gara Craiova la plecarea spre București. Două garnituri de tren îi transportă pe olteni în Capitală.
ACTUALIZARE 27 mai. Ultimele antrenamente.
ACTUALIZARE 26 mai. Poze oficiale.
ACTUALIZARE 26 mai: Conferința de presă a celor de la Hermannstadt Sibiu.
ACTUALIZARE 26 mai. Antrenorul echipei de fotbal CS Universitatea Craiova, Devis Mangia, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că ar face o mare greşeală dacă ar subestima echipa de ligă secundă FC Hermannstadt, adversara din finala Cupei României.
”Ar fi o foarte mare satisfacţie câştigarea trofeului, un rezultat mare, una e să câştigi un trofeu şi alta e să îl câştigi după 25 de ani de aşteptare. Şi pentru carierele jucătorilor şi a mea ar fi un lucru important să câştigăm un trofeu. Cea mai mare greşeală pe care o putem face este să subestimăm adversarul. Eu şi staff-ul meu am urmărit multe meciuri jucate de Hermannstadt, care este o echipă bună. Ar fi pe un loc bun în prima ligă. Este o echipă bună şi nu putem face o astfel de greşeală, o finală este o finală, iar ambele echipe pornesc cu aceleaşi şanse”, a afirmat Mangia, la Arena Naţională din Bucureşti.
”Nu există presiune, e frumos să jucăm pe un asemenea stadion, într-o asemenea atmosferă”, a subliniat tehnicianul, conştient că Universitatea nu a câştigat niciodată pe Arena Naţională. ”Terenul bun este un avantaj pentru show, oamenii vin la stadion să vadă un spectacol frumos”, a mai spus tehnicianul.
Mangia aşteaptă ca echipa din Bănie să fie susţinută la finală de mulţi spectatori: ”E o mare satisfacţie să vedem în stadion mulţi suporteri ai echipei noastre, înseamnă că am făcut o treabă bună”.
Mangia a comentat şi faptul că FC Hermannstadt a scos în drumul său spre finală deţinătoarea trofeului, FC Voluntari, şi vicecampioana FCSB: ”Fotbalul e fotbal, uneori îl considerăm mai dificil decât este. E o chestiune de atitudine, iar atitudinea şi talentul pot face diferenţa”.
Referitor la faptul că Supercupa României va avea loc la Craiova, Mangia a declarat: ”Nu ne gândim încă la Supercupă. Trebuie să ne gândim la meciul de mâine şi să facem tot posibilul pentru a reuşi un rezultat mare pentru club, pentru suporteri, pentru oraş”.
Devis Mangia nu a dorit să facă un exerciţiu de imaginaţie şi să estimeze pe ce loc ar fi terminat echipa sa dacă ar fi jucat din prima etapă pe stadionul ”Ion Oblemenco”: ”Am jucat 16 meciuri în deplasare, deşi erau considerate acasă (la Drobeta-Turnu Severin, n. red.), şi nu a fost normal, dar nu pot spune că aş schimba ceva. Am terminat pe poziţia a treia şi consider că este un lucru meritat”.
Mangia nu va conta pe patru jucători în finala de duminică: Florin Gardoş, Ovidiu Bic, Apostol Popov, toţi accidentaţi, iar Marius Briceag este suspendat.
ACTUALIZARE 26 mai: CCA a decis să schimbe arbitrul de centru. Nu va mai fi Radu Petrescu, ci Marcel Bîrsan.
Arbitrul bucureștean Radu Petrescu, 35 de ani, va conduce cea de-a 80-a finală a Cupei României, CSU Craiova – FC Hermannstadt.
ACTUALIZARE 26 mai. FC Hermannstadt a ajuns la București.
ACTUALIZARE 26 mai. Alb-albaștrii vor primi câte 5.000 de euro de jucător dacă intră în posesia trofeului. Sibienii au promiși câte 3.000 de euro.
Hermannstadt a reușit să promoveze mereu începând cu 2015, când a fost înființată, până în Liga 1! În 2018 este neînvinsă în partidele oficiale
ACTUALIZARE 26 mai. Sibienii și oltenii au plecat spre București. Craiovevii anunță că au vândut 27.000 de bilete. Dacă vor cuceri trofeul, oltenii vor fi plimbați cu un autocar decapotabil prin oraș.
Scandal cu biletele!
ACTUALIZARE 26 mai. Emil Săndoi, la 25 de ani după accidentarea horror din finala Cupei României cu Brăila: ”Păstrez tijele printre tricouri și…
Programul acțiunilor de presă la Arena Națională, sâmbătă, 26 mai
– ora 17:30 – conferință de presă Club Sportiv U Craiova
– ora 18:00 – antrenament oficial Club Sportiv U Craiova, deschis presei în primele 15 minute
– ora 18:30 – conferință de presă AFC Hermannstadt
– ora 19:00 – antrenament oficial AFC Hermannstadt, deschis presei în primele 15 minute
Înaintea meciului dintre AFC Hermannstadt și Club Sportiv U Craiova se va disputa finala Cupei României Elite U19, dintre FCSB și Dinamo București.
ACTUALIZARE 25 mai. Marian Bondrea, antrenorul care a adus ultima Cupă a României la Craiova: ”Știința are prima șansă!”.
ACTUALIZARE 25 mai. Ce șanse are Hermannstadt să câștige Cupa României 2018. Vasile Caciureac: ”Sibienii au mai multe șanse decât am avut noi, cu Dinamo, în 1982”.
ACTUALIZARE 25 mai. Tot ce trebuie să știi despre organizarea finalei Cupei României:
1) Sectorul destinat exclusiv suporterilor Universității Craiova este Peluza Nord a a Arenei Naționale. Accesul în acest sector se face dinspre Strada Pierre de Coubertin, la porțile „H” și „G”. Puteți achiziționa BILETE în Peluza Nord inclusiv duminică, în ziua meciului, în intervalul orar 12:00 – 21:00, de la casele situate pe Strada Pierre de Coubertin. Tot la casele de la Pierre de Coubertin veți putea preschimba și voucherele. De asemenea, voucherele pot fi în continuare preschimbate la Sala Polivalentă, zilnic, în intervalul orar 12:00 – 20:00.
2) Mașinile, microbuzele și autocarele suporterilor care fac deplasarea de la Craiova, vor fi parcate pe Str. Vatra Luminoasă, între intersecția cu Strada Pierre de Coubertin și intersecția cu Strada Tony Bulandra; acest spațiu va fi organizat exclusiv ca parcare specială, pe ambele sensuri de circulație, prin grija FRF, împreună cu forțele de ordine și autoritățile locale.
3) Suporterii care fac deplasarea cu trenul vor fi preluați și însoțiți spre stadion de către forțele de ordine de la Gara Obor, pe un traseu prestabilit, atât la venire, cât și după meci. Puteți achiziționa #BILETE la tren inclusiv duminică, la gara Craiova. Ne dorim să existe un comportament civilizat pe tot drumul. Toate detaliile despre deplasarea cu trenul sunt AICI.
4) Porțile Arenei Naționale vor fi deschise începând cu ora 15:00. Biletul de acces în stadion este valabil pentru ambele finale și permite intrarea în arenă doar o singură dată.
5) Magazinul mobil se află în expediție în Oltenia cu BILETE în Peluza Științei și materiale promoționale alb-albastre. Toate detaliile sunt AICI.
6) Unde este situată Arena Națională? Cum pot ajunge la Arena Națională? Aveți aici toate detaliile.
7) Minorii sub 14 ani au acces în Arena Națională doar însoțiți de o persoană adultă.
REGULI DE CONDUITĂ LA FINALA Cupei:
În conformitate cu prevederile Legii nr. 4/2008, privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și jocurilor sportive, completată cu Legea nr. 10/2012, ale Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, ale Legii nr. 126/1995, republicată, privind regimul materialelor explozive, ale Legii nr. 61/1991 republicată, privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, organizatorul de jocuri sportive stabilește regulile de conduită în stadion și poartă întreaga răspundere pentru respectarea lor.
Spectatorii care vor asista la meciuri de fotbal în Arena Națională sunt obligați să se comporte în conformitate cu legislația românească și cu regulile enunțate în acest text. Încălcarea acestora poate duce la expulzarea contravenientului din interiorul Arenei Naționale, poate declanșa punerea în aplicare a interdicției de acces în arenele sportive din România și poate atrage – după caz – răspunderea civilă, disciplinară, contravențională sau penală.
Obligațiile spectatorilor:
– Să respecte cu strictețe măsurile stabilite de organizatori și de forțele de ordine.
– Să prezinte, la intrarea în arenă, documentele de acces și – după caz – actele de identitate; la solicitarea forțelor de ordine/stewarzilor, sunt obligați să prezinte materialele de publicitate vizuală aflate asupra lor.
– Să nu cumpere bilete în scop de revânzare și să nu le vândă la suprapreţ.
– Să nu introducă în incinta Arenei Naționale niciun fel de inscriptii, embleme, pancarte, bannere, afișe sau alte suporturi care conțin texte, litere, simboluri, sloganuri, imagini ori texte; sunt permise doar steagurile cu insemnele echipelor participante arborate pe suport din material plastic;
– Să nu introducă și să nu afișeze insemne, să nu scandeze sloganuri cu caracter politic.
– Să se supună controlului corporal sumar și al bagajelor; refuzul de a fi controlat atrage după sine interdicția de a intra în Arena Națională la meciul respectiv.
– Să nu pătrundă în incinta Arenei Naționale sub influenţa drogurilor şi a substanţelor psihotrope, în stare vădită de beție, să nu introducă și să nu consume în stadion băuturi alcoolice;
– Să ocupe locul înscris pe bilet.
– Să nu fumeze în spațiul tribunelor; interdicția este valabilă și pentru persoanele care folosesc țigara electronică. Fumatul este permis doar în locurile special amenajate de pe terasamentul exterior al Tribunei Est și al Peluzelor Nord și Sud, în zonele turnichetelor.
– Să nu escaladeze parapetul din beton care delimitează suprafața de joc, gardurile interioare de separare a sectoarelor și să nu se cațere pe balustrada care delimitează spațiul de joc de tribună.
– Să nu arunce asupra spectatorilor, oficialilor, jucătorilor, forţelor de ordine sau în direcția suprafeței de joc cu obiecte de orice fel sau cu substanțe corozive ori care murdăresc.
– Să nu săvârșească fapte, acte sau gesturi obscene, să nu profereze ori să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare, precum și alte amenințări cu acte de violență împotriva celorlalți spectatori, oficiali, jucători sau a bunurilor acestora; să nu scandeze refrene injurioase sau defăimătoare.
– Să nu amenințe cu acte de violență forțele de ordine.
– Să nu deţină artificii, pocnitori sau alte materiale pirotehnice care emit foc, fum sau gaz.
– Să nu introducă nici un fel de recipient pentru lichide, confecţionat din material plastic, sticlă sau similare (sticle, cutii, pet-uri, spray-uri, parfumuri etc).
– Să nu provoace și să nu participe la scandal sau la acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice, să nu scandeze injurii, expresii jignitoare ori vulgare la adresa celorlalți spectatori, a oficialilor sau a jucătorilor.
– Să nu se implice în nici un fel de discriminare de rasă, etnică sau religioasă, să nu promoveze în nicio formă persoane vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii ori adepte ale ideologiei fasciste.
– Să nu folosească dispozitive cu LASER.
– Să nu îşi ascundă faţa cu articole de îmbrăcăminte sau alte accesorii cu intenția de a împiedica identificarea.
– Să nu scrie, să nu deseneze pe pereţii sau pe gardurile stadionului, să nu dezlipească, să nu distrugă reclamele, anunţurile sau afişele expuse, să nu deterioreze, să nu ridice sau să nu mute semnele sau indicatoare amplasate de organizator.
– Să nu distrugă ori să nu degradeze scaunele, balustradele sau alte elemente de mobilier.
– Să nu aibă asupra lor obiecte care ar putea fi aruncate în terenul de joc (briceaguri, bile etc.) și nici obiecte de dimensiuni considerabile care ar putea fi folosite ca arme (umbrele, suporturi pentru steaguri confecționate din orice alt material exceptând plasticul, căști moto, huse pentru aparatura electronică etc.)
– Să nu distrugă, să nu degradeze scaunele sau alte elemente de mobilier.
– Să nu staționeze pe scări, pe căile de acces sau în dreptul căilor de evacuare.
– Să părăsească imediat stadionul în cazul măsurii de evacuare impusă de forţele de ordine.
În plus față de cele menționate anterior, sunt interzise în Arena Națională următoarele:
– tricouri sau alte elemente de vestimentație inscripționate cu litere, cuvinte, texte, simboluri sau imagini care – în opinia organizatorului – au conținut obscen, discriminatoriu sau provocator, care incită la denigrarea țării, la xenofobie, la ură națională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel și la violență, ori ale căror subînțelesuri duc spre aceleași fapte interzise și înscrise în textul de mai sus.
– arme, muniții, torțe, materiale explozive, incendiare sau fumigene.
– dipozitive de șocuri electrice.
– orice fel de recipient cu gaze toxice, lacrimogene, halucinogene, sau substanțe incendiare.
– cuțite, șișuri ori alte obiecte confecționate special să taie sau să rănească.
– aparate foto profesionale și camere de filmat profesionale.
– umbrele.
– animale de companie.
– vuvuzela.
– tobe cu ambele fețe închise; sunt permise numai tobele cu o singură față. Portavocile conectate la orice sursă de alimentare cu energie electrică sau care sunt dotate cu amplificatoare WI-FI sunt interzise.
Stațiile de amplificare sunt interzise.
Întrucât arterele din jurul Arenei Naționale vor fi supuse unor măsuri de restricționare a traficului rutier aprobate de Primăria Generală a Municipiului București, Federația Română de Fotbal face un apel către deținătorii de bilete să vină din timp la stadion pentru a evita formarea ambuteiajelor și pentru a facilita astfel fluidizarea accesului în stadion, în zona turnichetelor.
ACTUALIZARE 25 mai.
ACTUALIZARE 25 mai. Cupa a fost la Sibiu.
ACTUALIZARE 24 mai. Jucătorii de la CSU Craiova nici nu concep să nu câștige trofeul. ”Eu m-am născut chiar în acel an, în 93 (n.r – când Craiova a câștigat ultima Cupă, 2-0, în finală, cu Dacia Unirea Brăila), așa că nu știu cum a fost. Dar, sper ca acest detaliu să-mi poarte noroc”, a declarat Alexandru Băluță. La rândul său, Nicușor Bancu a precizat: ”Mă pregătesc zi de zi pentru acest meci, sunt concentrat, mai ales acum, la această finală, pe care mi-o doresc de mic copil. Aveam un an la precedentul succes al Craiovei. Au trecut foarte mulți ani, toată lumea așteaptă un trofeu din partea noastră și sper ca noi să nu ratăm”.
ACTUALIZARE 24 mai. Gică Craioveanu, ambasadorul Cupei României din partea Craiovei, speră ca echipa din Bănie să cucerească trofeul după 25 de ani.
ACTUALIZARE 24 mai. Detașamentul „Blue Scorpions” este alături de „Blue Lions” în finala de duminică.
ACTUALIZARE 24 mai. Alexandru Pelici a fost reconfirmat în funcția de antrenor la Hermannastadt și pentru Liga 1. Președintele FC Hermannstadt a anunțat într-o emisiune Turnul Sfatului TV că antrenorul echipei, Alexandru Pelici, va semna un nou contract cu echipa. ”Pelici rămâne. 100%. Mă gândeam dacă trebuie să spun sau nu, dar va rămâne cu siguranță. Merită să rămână, pregătește foarte bine jocurile, strânge foarte bine echipa în jurul lui, este un antrenor tânăr cu multă experiență care se știe foarte bine ce are de făcut are rețeta de a bate echipe de Liga 1 și continuăm cu el”, a declarat Birț la TSTV.
ACTUALIZARE 24 mai. Jucătorii Craiovei s-au fotografiat alături de trofeul Cupei României, care a fost expus în magazinul unui sponsor al FRF. Cupa a ajuns azi și la Sibiu.
ACTUALIZARE 24 mai
Programul acțiunilor de presă la Arena Națională, sâmbătă, 26 mai
– ora 17:30 – conferință de presă Club Sportiv U Craiova
– ora 18:00 – antrenament oficial Club Sportiv U Craiova, deschis presei în primele 15 minute
– ora 18:30 – conferință de presă AFC Hermannstadt
– ora 19:00 – antrenament oficial AFC Hermannstadt, deschis presei în primele 15 minute
Înaintea meciului dintre AFC Hermannstadt și Club Sportiv U Craiova se va disputa finala Cupei României Elite U19, dintre FCSB și Dinamo București.
ACTUALIZARE 23 mai. Începând de luni, 14 mai, Federația Română de Fotbal a început vânzarea online a biletelor la finala Cupei României, ediția 2017-2018, AFC Hermannstadt – CS U Craiova. Partida se va disputa pe 27 mai, de la ora 21:00, pe Arena Națională.
De luni, 21 mai, biletele sunt disponibile și la casieriile Arenei Naționale din strada Maior Coravu și Bulevardul Basarabiei, conform următorului program:
21-26 mai, între orele 12:00 – 19:00
27 mai – începând cu ora 12:00 până la începerea partidei
În deschiderea duelului dintre AFC Hermannstadt și CS U Craiova, de la ora 17:00, pe Arena Națională va avea loc finala Cupei României Elite U19, FCSB – Dinamo. Biletele sunt valabile pentru ambele evenimente din data de 27 mai.
Biletele sunt disponibile și pe site-urile bilete.frf.ro și bilete.ro, la prețuri pornind de la 15 RON, la peluze.
Prețurile sunt următoarele: Peluze – 15 RON; Tribune – 30 RON; VIP albastru – 150 RON; VIP roșu – 200 RON.
Pentru fanii care vor veni la stadion împreună cu copiii, Federația Română de Fotbal a amenajat un sector special amenajat, Family Zone, la Tribuna a II-a. Cei care achiziționează bilete în acea zonă beneficiază de o reducere astfel: 5% – 2 bilete, 10% – 3 bilete, 15% – 4 bilete, 20% – 5 bilete. Reducerea se va aplica după plasarea comenzii. Accesul pe stadion al copiilor se face numai însoțiți de un adult. Pentru fiecare copil minor va fi emis un bilet care va trebui prezentat la porțile de acces ale Arenei Naționale.
Fiecare persoană poate cumpăra maximum 4 bilete, urmând ca acestea să fie nominale (numele, data și locul nașterii ale titularului vor fi inscripționate pe toate). În cazul modificării titularului sau corectării unor date inscripționate pe bilete, acestea pot fi preschimbate la casieria Arenei Naționale, duminică, 27 mai, între orele 12:00 – 21:00.
Pe lângă opțiunea livrării (6 lei în București, 9 lei în țară), suporterii au și varianta print-at-home, prin care își pot imprima singuri biletele, fără costuri suplimentare. IMPORTANT! În cazul achiziționării mai multor e-ticket-uri, e necesară printarea biletelor din toate link-urile recepționate pe adresa de e-mail.
Livrarea biletelor comandate online se va face după data de 18 mai.
ACTUALIZARE 23 mai. În așteptarea marii finale de Cupă a României, oficialii clubului CSU Craiova au dat, miercuri, startul achiziționării de abonamente pentru sezonul următor!
”Haideți ca, împreună, să readucem Știința acolo unde îi este locul: în rândurile unor echipe ca Borussia Dortmund, Real Madrid sau Napoli, acolo unde abonamentele nu sunt pe an, ci pe viață. Ba chiar pe mai multe vieți, dacă ne gândim că ele se transmit, mai prețioase decât orice altă moștenire, din tată în fiu”, a fost comunicatul CSU Craiova.
ACTUALIZARE 23 mai. Oltenii promovează finala Cupei.
ACTUALIZARE 23 mai. Sibiul fierbe în așteptarea finalei Cupei.
Viorel Hizo și Gheorghe Craioveanu sunt ambasadorii finalei Cupei României la fotbal
ACTUALIZARE 22 mai. Fanii echipei CSU Craiova vor veni în număr mare la finala Cupei României, programată, duminică, pe Arena Națională.
Conform unor surse, clubul oltean se așteaptă să comercializeze în jur de 25.000 de bilete. La rândul lor, cei de la Sibiu vor avea o galerie importantă, fiind așteptați să vină la București în jur de 5.000 de suporteri.
ACTUALIZARE 21 mai. FRF a montat în orașele celor două finaliste replici gonflabile ale Cupei României. La Sibiu, s-a dezumflat.
ACTUALIZARE 21 mai. Fotbaliștii cu minimum o prezență în tricoul României, precum și cei care au în palmares minimum 300 de jocuri în primul eșalon românesc, vor primi o invitație în zona VIP a Arenei Naționale.
Finala Cupei României dintre AFC Hermannstadt și Club Sportiv U Craiova este programată duminică, 27 mai, începând cu ora 21 :00. Înaintea finalei, pe același stadion, cu începere la ora 17 :00, se va juca finala Cupei României Elite U19, între FCSB și Dinamo.
- FCSB – Dinamo, finala Cupei României Elite U19. Partida se dispută în deschiderea finalei Hermannstadt – CS U Craiova | VIDEO
- S-au pus în vânzare biletele pentru finala Cupei României, CSU Craiova – AFC Hermannstadt, de pe Arena Națională
Finalele cu echipe de ligă secundă
1981-1982
Dinamo București 3-2 FC Baia Mare
Au marcat: P. Iordache 43, Dudu Georgescu 58, 63/ Dragomirescu 48, Koller 48 (pen.)
Stadionul 23 August, București. Spectatori: 15.000
Arbitru: Sever Drăgulici (Turnu Severin)
DINAMO: Moraru – M. Ion, Dinu, Bumbescu, Stredie, Mulțescu, Dudu Georgescu, Custov, Iordache, Văetuș, Orac. Antrenor: Valentin Stănescu
FC BAIA MARE: V. Moldovan – Szepi, Borz, Tătăran, Koller, Cr. Ene, Pamfil, Sabău, Dragomirescu
Buzgău (65 Caciureac), Rozsnai. Antrenor: Paul Popescu
1974-1975
Rapid București 2-1 (d. p.) Universitatea Craiova
Au marcat: N. Manea 70, 100/ Oblemenco 54
Stadionul 23 August, București. Spectatori: 30.000
Arbitru: Nicolae Rainea (Bârlad)
RAPID: Ioniță – Pop, Grigoraș, Fl. Marin, Niță (Angelescu 46 Mi. Savu). M. Stelian (58 Râșniță), G. Petcu, Iordan, Neagu, N. Manea. Antrenor: Ion Motroc
Neagu a fost eliminat (65)
UNIVERSITATEA CRAIOVA: Purcaru – Niculescu, Boc, Deselnicu, Berneanu, Ștefănescu (92 Strâmbeanu), Ciupitu, Balaci, Crișan, Oblemenco, Țarălungă (66 Negrilă). Antrenor: Constantin Cernăianu
Eliminări: Deselnicu (62), Berneanu (65)
1972-1973 Chimia Rm. Vâlcea 3-0 Constructorul Galați (rejucare, 1-1 în primul meci)
Au marcat: V. Iordache 8, Gojgaru 54, 56
Stadionul 23 August, București. Arbitru: Nicolae Petriceanu (București)
CHIMIA: Stana – Burlacu, Ciobanu, Pintilie, Petrică, Haidu, I. Ionescu, F. Șutru, Donose, Gojgaru (88 D. Popescu), V. Iordache (79 Orovitz). Antrenor: Dumitru Anescu
CONSTRUCTORUL: Șerbănoiu – Botea, Olteanu, Podeț, Petrea (58 F. Adamache), Ploieșteanu, Cernega, Ghica (67 Stoleru), Vochin, I. Ioniță, Manta. Antrenor: Vasile Luban
1960-1961
Arieșul Turda 2-1 Rapid București
Au marcat: Băluțiu (50, 51 pen.)/ N. Georgescu 24
Stadionul Republicii, București
Arbitru: Nicolae Mihăilescu (București)
ARIEȘUL TURDA: V. Suciu – Pantea, Zăhan, Vădan, Luparu, Onacă, V. Mărgineanu, V. Pârvu, Ursu, Băluțiu, Husar. Antrenor: Ștefan Wetzer
RAPID BUCUREȘTI: Dungu – Greavu, Fl. Motroc, D. Macri, Langa, Koszka, V. Krauss, A. Balint, Ozon, N. Georgescu, Dulgheru (75 Văcaru). Antrenor: Ion Mihăilescu
Eliminat: Macri (88)
1954
Metalul Reșița 2-0 Dinamo București
A marcat: Szeles (30, 40)
Stadionul Republicii, București. Spectatori: 30.000
Arbitru: Dumitru Schulder (București)
METALUL REȘIȚA: Zarici – E. Chirilă, V. Teodorescu, Potoceanu, M. Munteanu, Apro, Jojart, Mioc. Urcan, P Iovan (70 Vida), Szeleș. Antrenor: Mihai Zsizsik
DINAMO BUCUREȘTI: C. Constantinescu – Szöke, Băcuț, Fodor, Călinoiu, Băcuț, Bartha, D. Nicolae, Al. Ene, Ozon (46 V. Neagu), Suru. Antrenor: Angelo Niculescu
CUPA ROMÂNIEI – semifinale (retur)
Gaz Metan Mediaș – Hermannstadt 2-3
Cristian Popovici Sergiu (6), David Caiado (78) / Ștefan Blănaru (11), Petrișor Petrescu (28), Cornel Sîrghi (31 – autogol)
FINAL
Min. 78 – GOL MEDIAȘ. A punctat David Caiado. Gazdele mai au nevoie de 3 goluri, pentru a prinde finala: 2-3.
Min. 46 – S-a reluat jocul.
PAUZĂ
Min. 41 – O fază bizară a avut loc în minutul 41 al meciului de la Mediaş, din semifinalele Cupei României. Momentul l-a avut în prim-plan pe arbitrul partidei, Istvan Kovacs.
„Centralul” a dictat un fault la marginea careului sibienilor şi a făcut o mică glumă, când s-a îndreptat spre locul faptei. A scos spray-ul de marcaj şi i-a dat un jet în cap jucătorului oaspeţilor, Ionuţ Stoica.
Acesta s-a amuzat teribil de moment şi a zâmbit, în timp ce Kovacs a părut şi el surprins de ce s-a întâmplat, dar a continuat să traseze linia unde urma să stea zidul sibienilor.
Min. 31 – GOL HERMANN. Autogol al lui Cornel Sîrghi, fost campion cu Oțelul Galați: 1-3.
Min. 28 – GOL HERMANN. A punctat Petrișor Petrescu: 1-2.
Min. 15 – Început furibund de meci. La acest scor, sibienii sunt calificăți în finala cu Craiova.
Citește și: Bucuria lui Ștefan Blănaru a făcut înconjurul lumii. Atacantul s-a aplaudat, după ce a marcat / VIDEO
Min. 11 – GOL HERMANNSTADT. A punctat Ștefan Blănaru: 1-1.
Min. 6 – GOL MEDIAȘ. A punctat Sergiu: 1-0.
Min. 1 – A început jocul.
Echipele:
Gaz Metan: Pleşca – Creţu, Fytanidis, Constantin, Buşu – L. Cristea, Popovici, Olaru, Chamed, Ely Fernandes – Rondon.
Antrenor: Cristi PustaiHermannstadt: Căbuz – Stancu, Stoica, Crişan, Coman – Boboc, Danci, Hergheligiu, Neagu, Tătar – Rusu.
Antrenor: Alexandru Pelic
Prima finalistă este CSU Craiova, care a eliminat FC Botoșani cu scorul general 6-3 (5-1 în tur și 1-2 în retur).
Fotbaliștii Gazului Metan au avut o surpriză la antrenamentul de marți seara. Zeci de suporteri ai echipei au venit la stadion, au cântat și și-au încurajat favoriții, cărora le-au cerut să se califice în finala Cupei României.
Cristi Pustai: „Este un meci foarte greu, echipa oaspete are prima şansă”
Cristi Pustai, antrenorul medieşenilor, a declarat: ”Sper că vom reuși să dăm dovadă de o siguranță în apărare și vom evita acele greșeli care persoanele, și vom fi mult mai puternici și cu multă răbdare pentru că e un meci în care poți să ajungi chiar în prelungiri sau în lovituri de departajare. Pe final am putea salva un sezon întreg, și ar fi chiar o bucurie pentru toată lumea pentru că vom lupta pentru un trofeu”.
Alexandru Pelici: ”Șansele sunt 50-50”
Alexandru Pelici, antrenorul principal al sibienilor, consideră că șansele de calificare în finală sunt egale.
”Suntem în fața unui meci care ne-ar putea da șansa de a juca o finală de Cupa României, o finală care ar fi încununarea a tot ceea ce s-a petrecut anul acesta la Sibiu. E o șansă mare pentru fiecare dintre noi, antrenori, jucători, toată lumea care lucrează în cadrul acestui club și fiecare suporter al nostru să ajungem să jucăm o finală de Cupă.
E posibil ca acest lucru să se întâmple o dată-n viața fiecăruia. Trebuie să fim conștienți de această șansă și să încercăm să profităm de ea. Sunt convins că același lucru îl gândesc și cei de la Mediaș. Va fi un meci dificil, la finalul căruia fiecare își dorește să facă pasul spre finala de pe Arena Națională.
La fel cum am spus-o și după meciul din tur, șansele sunt de 50 – 50. Plecăm cu avantajul golului marcat acasă. Nu avem probleme de lot. Sperăm să ne bucurăm, joi seară, de o calificare în finala Cupei României. (…)
Nu ne temem de nimic. Sunt niște emoții speciale, pentru că nu am ajuns niciodată atât de departe în Cupa României. Nu avem de ce să ne temem deoarece ne-am depășit de mult obiectivul. Ne dorim foarte mult să înscriem la Mediaș, pentru că un gol dat acolo ar valora foarte mult pentru noi. Mergem la Mediaș să ne calificăm. Ne dorim să ajungem în finală”, a spus Pelici, într-o conferință de presă.
Tehnicianul sibian are cuvinte de laudă la adresa adversarului: ”Gaz Metan, după meciul cu noi, din tur, a făcut meciuri bune, a câștigat cu Juventus și Botoșani în campionat, a făcut un joc bun și cu Dinamo, chiar dacă l-a pierdut. Medieșenii au făcut jocuri bune, au marcat multe goluri. Gaz Metan are jucători cu calitate, dar suntem deciși să mergem la Mediaș și să speculăm fiecare slăbiciune a lor. Va fi un meci interesant”.
Mijlocașul Alex Curtean revine la Mediaș, dar din postura de adversar de data aceasta. ”Nu sunt emoționat, nu are legătură acest meci cu faptul că am jucat la Gaz Metan. Sunt jucător profesionist, am evoluat la mai multe echipe… Este important acest joc, e o semifinală de Cupa României. Îmi doresc să joc cât mai bine și să ne calificăm. Cred că asta trebuie să aibă în vedere fiecare dintre noi. Pericolul poate veni de la câțiva jucători transferați în iarnă, pe care nu am apucat să îi cunosc foarte mult, dar în general echipa din Mediaș arată mai bine decât anul trecut. Va fi un meci greu, dar mergem la Mediaș să ne calificăm”, a spus Curtean, care s-a transferat în iarnă la FC Hermannstadt de la Gaz Metan.
Mihai Stancu este un alt jucător care a evoluat în trecut la Mediaș. Fundașul este împrumutat de Gaz Metan la Sibiu, în acest sezon. ”Va fi un meci foarte dificil, un meci cu o încărcătură extraordinară. Suntem în fața unui moment istoric, atât pentru echipă, cât și pentru oraș. Vom face tot posibilul să dăm sută la sută pe teren și să ne calificăm”, a spus Stancu.
Baia Mare, ultima finalistă din eșalonul secund. Se întâmpla în 1982
Hermannstadt va fi susținută la Mediaș de 700 de suporteri, care speră ca favoriții lor să scrie încă o filă din istoria Cupei României. FC Hermannstadt ar putea fi prima echipă din liga secundă care joacă finala Cupei Românei după 36 de ani. În 1982, FC Baia Mare, din Divizia B, pierdea finala în fața lui Dinamo București. Mai mult, formația sibiană poate deveni prima echipă din liga secundă care câștigă Cupa României, după 43 de ani. În 1975, Rapid București, pe atunci în a doua divizie, învingea în ultimul act pe Universitatea Craiova.
Echipe de ligă secundă care au mai cucerit trofeul au fost Metalul Reșița (1954), Sticla Turda (1971), Chimia Rm. Vâlcea (1973) și Rapid București (1975).
Parcursul celor două echipe până în semifinale
Hermannstadt
sferturi: 3-0 cu FCSB (L1)
optimi: 2-0 cu Juventus București (L1)
16-imi: 1-0 cu FC Voluntari (L1)
32-imi: 3-1 cu Industria Galda de Jos
Gaz Metan Mediaș
sferturi: 1-0 cu Astra Giurgiu (L1)
optimi: 1-0 cu CS Mioveni (L2)
16-imi: 2-1 cu Metaloglobus București (L3)
Finala Cupei României este programată duminică, 27 mai, pe Arena Națională.
Finalele de Cupa României, jucate de echipe din ligile inferioare
- 1981/82 Dinamo Bucureşti – FC Baia Mare (D2) 3-2
- 1975/76 Steaua Bucureşti – CSU Galaţi (D2) 1-0
- 1974/75 Rapid Bucureşti (D2) – Universitatea Craiova 2-1 d.p.
- 1972/73 Chimia Rm. Vîlcea (D2) – Constructorul Galaţi (D3) 1-1 d.p., 3-0 (rejucare)
- 1966/67 Steaua Bucureşti – Foresta Fălticeni (D3) 6-0
- 1960/61 Arieşul Turda (D2) – Rapid Bucureşti 2-1
- 1955 CCA Bucureşti – Progresul ICO Oradea (D2) 6-3 d.p.
- 1954 Metalul Reşiţa (D2) – Dinamo Bucureşti 2-0
- 1951 CCA Bucureşti – Flacăra Mediaş (D2) 3-1 după prelungiri
- 1937/38 Rapid Bucureşti – CAMT Timișoara (D2) 3-2