TURNEUL CAMPIONILOR, FINALA, SIMPLU MASCULIN
Roger Federer (Elveția) – Novak Djokovici (Serbia) 3-6, 4-6 / LIVE
––-

TURNEUL CAMPIONILOR, FINALA, DUBLU MASCULIN

Mergea (România) / Bopanna (India) – Tecău (România) / Rojer (Olanda) 4-6, 3-6

Statistica meciului:

Ilie Năstase, stânga, este prezent la finalele Turneului Campionilor

Horia Tecău: ”Am crezut că putem câștiga un asemenea trofeu. Îi felicit și pe adversari. Cu Florin am o istorie împreună. Ați avut un an foarte bun. Le mulțumesc prietenilor, familiei, fanilor român care au fost în tribune. E o plăcere să joc într-o astfel de sală. Urmează vacanța”.

Florin Mergea: Sunt foarte emoționat. Am încercat să dăm totul din noi, dar nu a fost suficient, mai ales că am jucat împotriva lui Horia Tecău, cu care mă știu de la șase ani”.

GAME 18: servește Bopanna. 0-30. Dublă greșeală, 0-40. Trei mingi de game, set și meci. Break, game, set, meci, 3-6. După o oră de joc.

GAME 17: servește Tecău. Retur excelent, Mergea. Bopanna este mână moartă, 3-5.

GAME 16: servește Mergea. Cros de forhand senzațional, Florin Mergea, 3-4.

GAME 15: servește Rojer. Derută în echipa Mergea / Bopanna, 2-4.

GAME 14: servește Bopanna. Retur fenomenal, Tecău, 15-40. Lob perfect, Rojer, și break. 2-3.

GAME 14: servește Tecău, 2-2.

GAME 13: servește Mergea, 2-1.

GAME 12: servește Rojer. Tenis spectacol! 1-1.

GAME 11: servește Bopanna, 1-0.

SETUL 2

Primul set, câștigat de Tecău / Rojer, a durat 31 de minute și a fost decis, practic, de break-ul din primul game.

GAME 10: servește Tecău, pentru set. 15-15, 30-15, 40-15. As, game și set, 4-6.

GAME 9: servește Bopanna. 30-15. Retur afară, Tecău, 40-15. Game Mergea / Bopanna, 4-5.

GAME 8: servește Rojer. Doi ași consecutivi reușiți de olandez, 3-5.

GAME 7: servește Mergea. Game alb, 3-4.

GAME 6: servește Tecău, 2-4.

GAME 5: servește Bopanna, 2-3.

GAME 4: servește Rojer, 1-3.

GAME 3: servește Mergea, 1-2.

GAME 2: servește Tecău. 0-2.

GAME 1: servește Bopanna. Break Tecău / Rojer, 0-1.

A început meciul

Finaliștii au intrat pe teren, pentru încălzire.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Perechea alcătuită din tenismanul român Horia Tecău și olandezul Jean-Julien Rojer s-a calificat, sâmbătă seara, în finala Turneului Campionilor la dublu de la Londra, după ce au învins cu 6-4, 6-4 frații gemeni americani Bob Bryan/Mike Bryan, campionii en titre, în a doua semifinală.

Tecău și Rojer, favoriții numărul doi ai competiției, vor juca în ultimul act contra cuplului româno-indian Florin Mergea/Rohan Bopanna (cap de serie numărul opt), care a trecut, tot sâmbătă, de perechea Ivan Dodig (Croația)/Marcelo Melo (Brazilia), cu 6-4, 6-2. Finala se va juca duminică, de la ora 17,30 (ora României).

”Toată lumea de acasă își dorea o finală românescă. E o mare realizare pentru țara nostră”, a anticipat Tecău meciul de duminică.

“Este un rezultat extraordinar, o confirmare a rezultatelor bune de anul acesta și sunt în al nouălea cer. O am pe soția mea aici, va fi lângă mine. Meciurile din trecut au foarte apropiate, cred ca s-au jucat la câteva mingi”;

“Noi credem în forma bună pe care o avem și în armele pe care le avem. Cheia meciului va fi să alegem exact ce armă avem nevoie să o folosim la momentul respectiv. Va fi un meci frumos pe care il visa toată lumea. Sincer, nu mai contează cine îl câștigă“.

”Este finala Turneului Campionilor, turneul pe care mi l-am dorit intotdeauna să-l câștig. Este turneul unde sunt cele mai bune 8 echipe din lume, unde nu ai unde să te ascunzi, nu poți să nimeresti un tur mai ușor sau să ai două tururi în care să-ți găsești ritmul”, a completat Florin Mergea, fostul coechipier al lui Tecău de la juniori, coleg în echipa de Cupa Davis cu Horia.

Noii lideri mondiali

Perechea româno-olandeză s-a impus în 66 de minute și și-a asigurat cu acest prilej titlul de cea mai bună pereche a anului, terminând anul pe primul loc în clasamentul Emirates ATP Doubles Team Rankings.

Tecău și Rojer, campionii de la Wimbledon. au obținut prima lor victorie anul acesta împotriva fraților Bryan, principalii favoriți ai Barclays ATP World Tour Finals, după cinci eșecuri la rând. Americanii au câștigat toate meciurile anul trecut, primul în optimi la Mastersul de la Madrid, cu 6-3, 6-3, apoi în sferturi la Mastersul de la Cincinnati, cu 7-6 (5), 6-7 (6), 10-2, după aceea cu 6-3, 6-3 în semifinalele Mastersului de la Paris-Bercy, 6-7 (4), 6-3, 10-6 la ediția trecută a Turneului Campionilor (în grupă).

Tecău și Rojer și-au asigurat un cec de 261.000 de dolari și 1.000 de puncte ATP, ei câștigând toate cele patru meciuri de la Londra în două seturi.

Tecău (stânga) și Roger sunt noii lideri mondiali la dublu

 

Tecău este la a patra participare la Turneul Campionilor, dar e pentru prima oară când trece de faza grupelor. Frații Bryan au câștigat titlul de patru ori, în 2003, 2004, 2009 și 2013.

Indiferent care român va câștiga titlul va întregi performanța tenisului masculin românesc din anul acesta, după trofeul cucerit de Tecău la Wimbledon.

Perechea alcătuită din tenismanul român Florin Mergea și indianul Rohan Bopanna s-a calificat, sâmbătă, în finala Turneului Campionilor la dublu, după ce a dispus cu 6-4, 6-2, în semifinale, de cuplul Ivan Dodig (Croația)/Marcelo Melo (Brazilia).

Mergea și Bopanna, capi de serie numărul opt și ultimii calificați la competiție, s-au impus în 59 de minute.

Dodig și Melo, care au pus și ei umărul la calificarea perechii româno-indiene la Barclays ATP World Tour Finals prin victoria în finala Mastersului de la Paris-Bercy (cu perechea Vasek Posposil/Jack Sock), conduceau cuplul Mergea/Bopanna cu 2-1 înaintea confruntării de sâmbătă. Mergea și Bopanna au învins în primul duel, în 2014, în sferturile Mastersului de la Shanghai, cu 6-4, 3-6, 10-7, după care Dodig și Melo s-au impus la Mastersul de la Cincinnati anul acesta, cu 6-1, 1-6, 14-12, în sferturi, și la Paris-Bercy, în sferturi, cu 7-5, 6-7 (4), 12-10.

Mergea (stânga) sunt Bopanna sunt surpriza Turneului Campionilor

 

Dodig și Melo au jucat finala de anul trecut a competiției.

Florin Mergea (debutant) și Rohan Bopanna (finalist în 2012, alături de compatriotul său Mahesh Bhupathi) și-au asigurat prin calificarea în finală 229.000 dolari și 800 de puncte ATP.

Finala masculină îi opune pe Novak Djokovici lui Roger Federer.

Relația tumultuoasă

Acum 13 ani, cei doi tenismeni făceau furori la juniori. Apoi, drumurile lor s-au separat. Unul dintre ei a abandonat, pentru o perioadă, sportul de performanţă, ajungând la 100 de kilograme! Miercuri, ei se vor revedea, ca adversari, la Turneul Campionilor.

Deşi au format o echipă redutabilă, la dublu, la juniori (două titluri la Wimbledon şi finală la Australian Open), cei doi jucători n-au reuşit să aibă rezultate notabile şi la seniori.
În 2004, au participat în 15 turnee, însă s-au impus doar în cele mici. Drept urmare, în 2005 şi în 2006, n-au jucat împreună decât în cinci concursuri. Mai ales că fiecare încerca să-şi dezvolte cariera la simplu.
Mergea şi Tecău s-au reunit, în 2007, în echipa de Cupa Davis a României şi au obţinut un succes dramatic cu francezii Clement / Llodra. A fost scânteia care a reaprins parteneriatul lor.
Au participat la şapte turnee de dublu în 2007 şi la 14, un an mai târziu. Rezultatele au lipsit, însă, în continuare. A fost momentul în care s-a produs ruptura pentru care Mergea a dat vina pe Tecău.
”Eu sunt cel care a insistat, aproape un an, în 2007, să ne axăm pe dublu. În scurt timp, am ajuns aproape de Top 100 la dublu, totul mergea bine, eram în urcare, vorbeam să ne căutăm antrenor, eram la Roma şi, cu câteva zile înainte să plecăm la următorul turneu, Horia (n.r. – Tecău) m-a anunţat că nu mai poate să joace cu mine, că o să joace cu Allegro, care era pe locul 50 atunci, pentru că aşa i-au spus sponsorii. Horia avea contract doar pentru simplu, deci era cam greu să-i dicteze sponsorii cu cine să joace dublu“, a povestit Mergea pentru ”Adevărul“, în 2012.
”Horia nu mi-a zis nimic mai mult, dar vreau să cred în continuare că am fost despărţiţi şi că nu ne-am despărţit noi, de bunăvoie. Oricum, la ce istorie aveam împreună, putea măcar să vină şi să-mi spună ce / cine l-a determinat să ia această decizie. Nu suntem certaţi, dar probabil succesul l-a schimbat puţin, astfel încât nu mai răspunde la telefoane sau la mesaje“, a adăugat atunci Mergea.

Mergea se lăsase şi avea aproape 100 kg

Considerat mai talentat ca Tecău, Mergea a avut un parcurs demn de filme de Hollywood în carieră. La juniori, la simplu, a câştigat titlul la Wimbledon, a fost finalist la Australian Open, semifinalist la US Open şi numărul 1 mondial. În 2003, i-a învins fără probleme pe adversari, precum Andy Murray, Jo Wilfried Tsonga, Gael Monfils, Tomas Berdych şi Marcos Baghdatis. Apoi, când a făcut pasul la seniori, a avut o cădere la care au contribuit şi desele accidentări pe care le-a suferit. În clasamentul ATP, la simplu, n-a ajuns mai sus de locul 243, iar în 2012 a renunţat la cariera de jucător! Mergea s-a apucat de antrenorat, dădea lecţii la Regie şi ajunsese la aproape 100 de kilograme. Şi-a reluat însă cariera de jucător printr-o ambiţie fantastică. A luat-o de jos, a mers la turnee Challenger cu mai mulţi parteneri, precum românul Dăescu, neamţul Marx şi austriacul Marach, şi, treptat, a revenit în lumea bună a tenisului.
”Când am hotărât să mă retrag, am fost foarte fericit şi sigur de acea decizie. Mi-a plăcut foarte mult perioada în care am antrenat şi consider că m-a ajutat să văd tenisul şi din altă perspectivă“, a povestit Mergea în aprilie 2013 pentru sport24h.ro.
Odată cu relansarea carierei sale de jucător, Mergea s-a şi împăcat cu Tecău. Ei fac parte din echipa de Cupa Davis a României.

Urmărește-ne pe Google News