”Zimbrii” şi-au trecut în palmares al şaselea lor titlu naţional, după cele din 1990, 2009, 2010, 2011 şi 2014.
Băimărenii au început mai bine şi au marcat un prim eseu prin Adrian Apostol (12), transformat de Dorin Manole (13). Steaua a redus din diferenţă până la pauză printr-o lovitură de pedeapsă transformată de Ionel Melinte (40).
Imediat la reluat, maramureşenii Taniela Marawunawasawasa a refăcut ecartul de pe tabelă, printr-un dropgol (41).
Andrei Florescu a reuşit un eseu (48), transformat de Melinte (49), iar Steaua a egalat pentru scurt timp, 10-10. Apostol a marcat a doua sa încercare (52), fructificată de Manole, după care acelaşi Manole şi-a trecut şi el numele pe lista celor care au reuşit eseuri (55), ducând scorul la 24-10 pentru echipa din Baia Mare.
”Roş-albaştrii” au revenit în meci printr-un eseu de penalizare (62), Melinte a marcat şi el o încercare (70), dar Daniel Plai a ratat transformarea, astfel că Ştiinţa Baia Mare a câştigat cu 24-22.
Ştiinţa Baia Mare a jucat a opta sa finală de când primul eşalon valoric se dispută în actualul format, iar militarii a revenit în ultimul act al competiţiei după o aşteptare care durează din 2011, dar ultimul titlu cucerit de Steaua datează din 2006.
Cele două echipe s-au mai întâlnit în trei finale consecutive, în 2009, 2010 şi 2011, toate câştigate de Ştiinţa.
În sezonul regulat, Steaua s-a impus pe Arena Zimbrilor, rezultat 19-15, pentru ca în retur, în Ghencea, partida să se încheie la egalitate 13-13.
––––
Finala Superligii de rugby 2019, CSM Ştiinţa Baia Mare – CSA Steaua Bucureşti, se dispută azi, de la ora 15:30, iar finala mică, dintre Timişoara Saracens şi CSM Bucureşti, se joacă de la ora 11:00, ambele meciuri pe Stadionul Municipal din Bârlad.
Căpitanii celor două echipe care îşi vor disputa finala mare, CSM Ştiinţa Baia Mare şi CSA Steaua, Marius Dănilă, respectiv Viorel Lucaci, s-au arătat încrezători în disputarea unui meci frumos, de calitate, care să placă publicului.
”Noi am avut un an greu, dar iată că suntem aici. Avem zece finale la activ, jucăm acum cu Steaua pe care nu am învins-o până acum în acest sezon competiţional, dar sperăm să facem un meci bun şi să valorificăm şansa”, a spus ”zimbrul” Marius Dănilă.
”Ne bucurăm că am ajuns în finala mare, suntem pregătiţi şi abia aşteptăm ziua de mâine. Vrem să avem alături de noi cât mai mulţi spectatori, cărora sper să le răsplătim prezenţa cu un meci bun”, a menţionat stelistul Lucaci.
În finala mică se vor confrunta Timişoara Saracens, actuala campioană, şi CSM Bucureşti, deţinătoarea Cupei României şi Cupei Regelui.
”Suntem într-o postură inedită, una cu care Timişoara nu a fost obişnuită, aceea de a se lupta pentru locul trei. Nu este ceea ce am sperat în acest campionat, însă trebuie să valorificăm oportunitatea. Ziua de mâine va fi una în care vom da totul pe teren şi avem încredere că cel mai bun va câştiga”, a declarat Eugen Căpăţână, căpitanul ”sarazinilor” din Banat.
La rândul său, Adrian Ion, căpitanul ”tigrilor”, a menţionat: ”Am avut un sezon foarte bun, am cucerit două trofee însă ne-am împiedicat la final şi asta ne-a costat. Ne vom lupta pentru locul 3, iar meciul va fi cu siguranţă unul disputat pentru că este duelul orgoliilor rănite”.
La conferinţă a participat şi unul dintre jucătorii de legendă ai rugbyului românesc, un produs 100% al rugbyului bârlădean, fostul internaţional Ovidiu Toniţa, în prezent jucător la CSM Bucureşti, care a participat la cinci ediţii ale Cupei Mondiale.
”Mă bucur tare mult că acest eveniment are loc la Bârlad. Am fost foarte entuziasmat când am auzit vestea, programarea finalelor SuperLigii CEC Bank este pentru toţi bârlădenii care iubesc sportul cu balonul oval o răsplată. Sper ca faptul că mă vor putea vedea pentru ultima dată pe teren, încheindu-mi cariera exact unde am şi început-o, să fie pentru ei o bucurie la fel de mare ca şi pentru mine”, a punctat Toniţa.
CSM Ştiinţa Baia Mare şi Steaua Bucureşti vor juca finala SuperLigii de rugby