De ce se dorește mărirea până la 312 a numărului cluburilor afiliate? Pentru că acest număr apare în dosarul de finanțare din bani publici de la MTS. La Art 5, se menționează un număr de 312 membri afiliați, în baza cărora FR Tenis vrea să obțină o finanțare de un milion de euro.
FR Tenis a anunțat pentru sâmbătă Adunarea Generală Extraordinară în care vrea să mărească de la 54 la 312 numărul cluburilor afiliate. Iată comunicatul:
Având în vedere că pentru a fi întrunite condițiile de cvorum pentru desfășurarea Adunării Generale Extraordinare pe data de 07 octombrie 2016 (art. 30 alin. 1 din Statutul Federației Române de Tenis) este necesară prezența a două treimi (2/3) din membrii afiliați, respectiv 36 de membri, iar conform art. 26 din Statutul Federației Române de Tenis, un număr de 35 de membri au transmis în termen numele delegaților (conform tabelului anexat), se constată că nu sunt întrunite condițiile de cvorum pentru desfășurarea Adunării Generale Extraordinare pe data de 07 octombrie 2016.
Potrivit art. 30 din Statutul Federației Române de Tenis și punctului 5 din Convocatorul transmis, se convoacă Adunarea Generală Extraordinară pentru data de sâmbătă, 08 octombrie, ora 11:30, la aceeasi locație, respectiv Centrul Național de Tenis, situat în București, bd. Pierre de Coubertin nr. 11, sector 2, având aceeași ordine de zi, iar verificarea prezentei delegaților cu mandate scrise în original emise de membri afiliați ai FRT, în conformitate cu art. 26 și art. 27 alin. 5 din Statutul FRT se va face începand cu ora 09:30.
Situația juridică a federației de tenis este una încâlcită. La alegerile din februarie 2013, când a fost aleasă actuala conducere, care-l are în frunte pe George Cosac, au votat 220 de cluburi, deși eligibile sunt doar 54! N-a fost singura ilegalitate. Trei ani mai apoi, la Adunarea Generală din iunie 2016, când au fost aleși doi alți doi vicepreședinți în locul demișilor Dinu Pescariu și Ionuț Moldovan, au votat 102 cluburi. În tot acest timp, numărul cluburilor afiliate a fost de numai 54!
Vecerdea e șeful Comisiei de modernizare a statului
În calitate de președinte al Comisiei de modernizare a statutului din cadrul FRF, antrenorul Marius Vecerdea, cel care deține clubul Pamira din Sibiu și este directorul turneului Sibiu Open – cel mai tare turneu masculin din România, a săpat adânc și a găsit nereguli care pot arunca în aer actuala conducere. Fără să facă tam-tam, ardeleanul a mers la Tribunalul București și la Ministerul Justiție, unde a găsit actele constiutive și statutul. A constatat că n-au fost respectate regulile, după care s-a apucat să intenteze procese, în încercare de a restabili ordinea și de a repune federația pe piloni legale.
A câștigat în instanță
Instanțele cărora li s-a adresat i-au dat dreptate, până acum. A câștigat deja un proces prin care a anulat deciziile din iunie 2016, iar următorul pas este anularea hotărârilor din 2013, luate încălcându-se grosolan legea. Dacă instanța va da o soluție favorabilă cererii, având în vedere că sunt spețe identice, în această situație, George Cosac și ceilalți vicepreședinți ai FR Tenis vor fi demiși, iar un Comitet Director va trebui să organizeze noi alegeri, în decurs de 30 de zile! Ministrul Elisabeta Lipă știe despre tot acest caz, dar nu vrea să intervină, aflându-se într-o cârdășie cu George Cosac, căruia îi va lua locul la CS Dinamo, după ce își va termina mandatul la MTS.
”Pentru alegerile din 2013, nu am primit termen din partea Tribunalului, dar voi merge până la capăt”, a promis Marius Vecerdea, care este finul președintelui Klaus Iohannis.
Deschide dosare penale
Vecerdea se consideră înșelat pe față. În calitate de organizator turnee la Sibiu, a constatat că a muncit deceaga. Titlurile acordate sunt lovite de nulitate, iar asta nu din vina lui. Titlurile naționale acordate nu sunt recunoscute ca fiind oficiale, deși, în perioada 2008-2016, știind că este club afiliat la FR Tenis, Pamira a plătit toate taxele și obligațiile pe care le achită, în mod obișnuit, un club afiliat. Doar că hotărârile Adunării Generale din 2008 nu au fost legalizate la Tribunal și la Ministerul Justiției. Astfel, se poate concluziona că sumele plătite către federație de clubul Pamira, al lui Vec erdea, în intervalul 2008-2016, s-au dus pe apa Sâmbetei. Este vorba, estimativ, de circa 40.000 de lei. ”Voi deschide dosare penale pentru înșelăciune, iar în civil voi cere despăgubiri. Eu nu eram obligat să mă informez dacă este sunt sau nu în regulă cu statutul. Nu s-au dus la Tribunal, n-au înregistrat hotărârile, e problema lor, nu a mea. Eu știam că sunt club afiliat și îmi plăteam cotizațiile și celelalte obligații”, a întărit Vecerdea.
Haos identic cu cel de la FRF
Situația de la FR Tenis seamănă izbitor cu cea existentă FRF, la alegerile din martie 2004, când numărul de voturi a diferit de numărul de persoanelor aflate în sală, fapt evidențiat de procesul verbal. Alegerile au fost contestate în instanță, dar membrul afiliat care a făcut-o, AJF Giurgiu, n-a mers până la capăt. Șeful de la AJF Giurgiu a renunțat la proces, după ce nu a mai primit de la FRF meciuri ca observator, tăindu-i-se astfel sursa de supraviețuire.
Conducerea FR Tenis nu a putut fi contactată, dar punctul de vedere va fi inserat de îndată ce acesta va fi exprimat.