Claudiu Florică: Cine este persoana care a făcut conexiunile cu Atletico Madrid, fiindcă este greu de crezut că spaniolii au fost cei care v-au căutat pe dumneavoastră?
SportNews.ro: Căutarea unui partener extern de anvergură a fost un proces început de noi cu ani în urmă, chiar de la începuturile clubului nostru, la sfârșitul anului 2011. Primii cu care am discutat au fost cei de la Paris Saint Germain. În acel moment, încă nu erau preluați de saudiți. și ideea unei academii în România nu era printre proiectele lor, mai degrabă erau interesați de un proiect social pentru prevenirea abandonului școlar. În anul următor, am intrat în contact cu o firmă de management sportiv din Madrid, care a fost foarte interesată de promovarea proiectului nostru la cluburi din Primera Division. Cu Rayo Vallecano, am fost foarte aproape de semna contractul în 2013, erau puse la punct absolut toate detaliile, numai că au intrat în insolventa (între timp, au și iesit). Demersurile cu Atletico Madrid au început prin septembrie anul trecut, astfel că Regal Sport Club Bucuresti a trecut printr-un «due dilligence» atât sportiv, cât și legal, financiar și administrativ. În final, Regal Sport Club Bucuresti a propus efectiv un «business plan» pe patru ani care a fost aprobat de Atletico Madrid. Privind retrospectiv, credem că Atletico Madrid a fost alegerea cea mai bună. dacă ținem cont de rezultatele în plan sportiv din 2014 (campioni ai Spaniei și vicecampioni europeni), de modul lor de organizare, de istoria lor.
Spaniolii urmăresc vreo țintă precisă, au un plan precis, să scoată un anumit număr de jucători, într-un anumit interval de timp?
Cei de la Atletico Madrid ne-au spus de la bun început că ei caută jucători cu două trăsături fundamentale: sa aibă calități atletice și să fie inteligenți. Toate celelalte aspecte sunt acoperite de metodologia de antrenament și pregătirea continuă a antrenorilor. Să dăm primul jucător român la Atletico Madrid provenind de la Academia din București este un obiectiv pentru 2015.
Viitorii fotbaliști vor merge în probe doar la Atletico Madrid sau, dacă vor fi solicitați de formații rivale din Spania sau din alte țări, vor fi lăsați să plece la respectivele echipe?
Contractul cu Atletico Madrid prevede ca drepturile federative ale jucătorilor Regal Sport Club Bucuresti să le aparțină spaniolilor. Astfel că orice jucător de-al nostru care este pe placul lui Atletico poate pleca în orice moment la Madrid. Drepturile comerciale derivate sunt împărțite între Regal Sport Club Bucuresti și Atletico Madrid. În cazul în care o echipă rivală din Spania sau din altă țară își exprimă vreo opțiune pentru un jucător român, Atletico Madrid trebuie să-și dea acordul ca acel jucător să plece din clubul nostru.
Cât au costat pănă acum, anual, grupele de juniori de la Regal? Ce investiții plănuiți să faceți de-acum încolo?
Bugetul anual al clubului este în jurul a 150.000 euro. Căutam teren în acest moment pentru construcția a două terenuri de fotbal de dimensiuni normale (105 m x 68 m) cu suprafață sintetică, în Bucuresști. Este o investiție de aproximativ 500.000 – 600.000 euro, fără a socoti prețul terenului.
Ce salarii au antrenorii, sunt motivante?
Antrenorii noștri au salarii corecte pentru ce înseamnă fotbalul de copii si juniori în România. Acestea vor crește pe măsură ce și veniturile clubului vor crește, dar cel mai important este că antrenorii noștri au parte de o pregătire continuă atât în țară, cât și în străinătate.
Se știe că, la multe școli de fotbal, selecția se face pe bază de sacoșe, de prietenii, de blaturi de tot felul. Antrenorii pe care îi aveți au stipulate în contracte clauze care să-i determine să stea departe de tentații?
Nu cred că este nevoie de clauze speciale în contract pentru astfel de lucruri. Ei știu că vor pleca din club în secunda următoare producerii unui incident de acest gen, până la urmă nu este vorba doar de cariera lor, ci și de emblema unui club ca Atletico Madrid.
Semnarea parteneriatului s-a întâmplat cu un fast pe care nu-l vezi nici dacă s-ar cumpăra clubul Rapid, să zicem. Au venit președintele Senatului, jumătate din Federația Română de Fotbal, Viorel Moldovan etc. A fost o demonstrație de forță ? Cine este cel care conduce, de fapt, Regal Club? Se deduce, din derularea evenimentului, că este o persoană influentă, cu multe relații și bani.
Mihai Tăriceanu este coleg de școală (Liceul Francez din Bucuresti) cu fiul meu și și-a adus tatăl la acest eveniment, să-l convingă că și fotbalul poate fi un sport… serios, nu numai sporturile cu motor. Cred că, de la toamnă, Mihai și Luca vor fi colegi și în echipa U12 a clubului nostru. Organizarea evenimentului de lansare a fost o demonstrație că și în România se pot face lucruri de un nivel înalt, nivel pe care Atletico Madrid îl caută, atunci când decide să se implanteze într-o anumită țară.
Cine asigură finanțarea? Atletico Madrid? Ați vrut numai să fiți sub umbrela unui club mare sau grupele de copii sunt chiar ale spaniolilor?
În momentul de față, avem un singur sponsor: Synotech Global Services, care este o firmă din domeniul tehnologiei informațiilor și care ne asigură integral bugetul anual. Contractul cu Atletico Madrid prevede ca Academia de Fotbal Atletico Madrid de la București să funcționeze pe principiul de «costs-sharing» (fiecare parte își asumă costurile pe care le are). Echipele noastre vor evolua de la toamnă în campionatul municipal și în orice alte competiții naționale sub numele de Atletico de Madrid, purtând echipamentul oficial al clubului madrilen.
Vă gândiți să aveți și o echipă în ligile inferioare, astfel încât, dupa terminarea junioratului, copiii să poată crește având în spate o competiție profesionistă?
Proiectul nostru se oprește, în momentul de față, la 16 ani, dar este posibil să luăm o decizie relativ repede (maximum un an), de a înscrie o echipă într-o ligă inferioară.
Este cu adevărat rentabilă o școală de fotbal? În România, au apărit precum ciupercile după ploaie. Este un semn evident că ”se merită”…
Șansa noastră constă, în primul rând. în faptul că nu am plecat la drum având ca unic scop să investim un euro și scoatem doi euro în doi-trei ani. Dacă vom reuși să formăm, în următorii ani, unul-doi jucători pe care să-i urmărim la televizor în meciurile din Champions League, ține și de noroc. Dar, cu siguranță, cei care vor crește la Academia Atletico de Madrid de la București vor fi niște oameni de calitate.