„A fost o fericire pe care nu pot s-o exprim în cuvinte. Când mă gândesc la cât muncește, mă doare sufletul. A câștigat, la un moment dat, o medalie de aur și, când a venit acasă și i-am văzut palmele carne vie, m-a apucat plânsul”, a declarat, pentru Pandurul, mama lui Florin Enache, de la Aninoasa, județul Gorj.
„Am fugit de la serviciu ca să văd cursa”
„Ca să văd cursa lui Florinel, am fugit de la serviciu. Fusei la un vecin de la noi, de aici. A fost extraordinar, am plâns de nu m-am oprit!”, a povestit Ioana Enache, pentru Libertatea.
„Aici ne cam potrivim! Și el e așa, mai emotiv”, a povestit mama. Ea a putut vorbi cu fiul ei abia vineri dimineață. Florinel i-a promis că, pe 7 august, când vine în țară, sau a doua zi, 8, va ajunge la Aninoasa.
Născut la Târgu Cărbunești, Florian Enache a crescut în Aninoasa, la jumătatea distanței dintre Craiova și Tg. Jiu. Comuna se află pe Gilort și era singura legătura a lui Florin cu apa până în momentul în care, în clasa a VIII-a, când nici nu împlinise 14 ani, a fost selectat pentru canotaj de antrenoare Elvira Vlăsuț Alecu, de la CSȘ Bega Timișoara.
„A fost simplu, era cel mai înalt din clasă și, am înțeles, avea parametrii ideali pentru canotaj”, rememorează mama.
Doamna antrenoare a venit la noi la poartă și ne-a zis să-l lăsăm la Timișoara. Să-i dăm doar un rând de haine și niște adidași, că de restul va avea ea grijă. Doamna Elvira a fost a doua lui mamă
Ioana Enache:
Singura legătură cu apa în copilărie: „Făcea baie în Gilort”
„Se ducea să facă baie în Gilort. Cum apa era poluată, avea pete pe corp. S-au chinuit să i le scoată acolo, la canotaj, cu tot felul de tratamente”, spune Ioana Enache.
- „A muncit mult și merită tot ce i se petrece. Este un copil extraordinar”, a mai spus Ioana Enache, care prezintă familia drept „una de oameni simpli, de la țară”. Ea este vânzătoare la un minimarket din comună, iar soțul lucrează la patron, la Oradea.
„Florinel a plecat la Timișoara. A făcut școala acolo, apoi a fost convocat la lotul național, la Snagov. La 16 ani, când a câștigat primii bani, a venit acasă. Aveam o fetiță cu probleme la un ochișor, iar el ne-a spus că are tot ce-i trebuie – mâncare, casă, echipament, nu-i mai trebuie nimic, iar noi trebuie s-o facem bine pe sora lui”, a declarat Ioana Enache.
Sora lui și-a pierdut vederea la un ochi, dar este o „învingătoare”
„E atât de milos. Și-ar da ultimul leu din buzunar pentru cel în suferință. Mi-l aduc aminte atunci, la 16 ani, când era un copilaș și m-a strâns în brațe cu palmele pline de sânge. Încă nu făcuse bătături sărăcuțul”, spune Ioana Enache.
„Am operat-o pe cea mică, dar, până la urmă, și-a pierdut vederea la ochiul drept. Dar Elena Maria n-a abandonat niciodată lupta. A absolvit Politehnica, media 9,97, a luat licența cu 10, iar acum s-a înscris la doctorat”, spune mama.
Elena Maria Enache are 24 de ani.
„Acasă nu ajunge prea des. Vorbim mult la telefon. Înainte de Paște, a avut puțin timp și a venit să ne vadă”, a prezentat mama o frântură din viața fiului ei, aflat în cantonament 11 luni pe an, cu antrenamente de câte 6 ore pe zi, dintre care 2-3 ore de vâslit pe apă sau de dat la ergometru și alte 2-3 de sală, forță și bicicletă, după-amiaza.
Florin va împlini, marți, 29 de ani. „Uriașul” de 2,02 metri beneficiază de o „moștenire genetică, și eu și soțul suntem destul de înalți”. Și e „mai mămos, la Timișoara, în cămin, era el singur și 14 fete”.
Se iubește tot cu o canotoare
Florinel are o prietenă de câțiva ani, tot canotoare, „pe Mădălina Cașu”. Mama spune că simte că bat clopote de nuntă, „să-i ajute Dumnezeu”.
V-ați uitat atent la Florinel? El pare mai trecut, așa, de la atâta muncă, mai matur. Știți ce-mi spune? Că nu contează cum arată și că s-a dus copilăria, altul n-a văzut atâtea locuri câte a văzut el cu ajutorul sportului.
Ioana Enache:
Un aur olimpic vindecă orice cicatrice.
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!
suparman • 02.08.2024, 12:59
Se vede si din statia spatiala internationala ca Enache si Cornea de-abia au prins finala, de pe ultimul loc calificabil, al 3-lea, in semifinala. Si dupa aia au castigat finala si sunt campioni olimpici. Saltul nemaipomenit al celor doi baieti ai nostri de la ultimul loc la primul loc, de asta nu prea vorbeste nimeni. Senzorii aia pentru situatii extraordinare in sportul romanesc sunt cam prafuiti, se pare.