Ministrul tineretului și sportului, Gabriela Szabo, campioana olimpică a probei de 5.000 m în anul 2000, la Sydney, împlinește astăzi 39 de ani. Cea mai valoroasă atletă a lumii în 1999 ne-a dezvăluit că primul ”La mulți ani!” îl primește de la soțul ei, Zsolt Gyongyossy.

Libertatea: Unde veți petrece ziua de azi?
Gabriela Szabo: Nu-mi plac deloc zilele de naștere, deci nu prea mă distrez. (zâmbește) Să văd că a mai trecut încă un an din viața mea, nu e frumos (râde).

Mai aveți puțin și schimbați și ”prefixul”.
Este bine într-un fel pentru că, după ce fac 40 de ani, intru și eu în rândul înțelepților. (râde) Oricum, nu-mi arăt vârsta. Toată lumea îmi spune că am 20 și ceva de ani, ceea ce e un compliment. Am fost la o școală, promovam sportul, trebuia să conduc ora de educație fizică și un puști din clasa a șaptea mi-a zis: ”Cu tine facem sportul? Cred că glumești. Tu ești în a 12-a, ai 18 ani, n-ai cum să fii tu profesoara noastră”. (zâmbește)

De la cine auziți primul ”La mulți ani!”?
De la soț, normal. Apoi vin telefoane de prieteni, de la cunoscuți, mesaje de tot felul. De ziua mea de nume am fost măgulită de cele peste 300 de urări pe care le-am primit.

Ce dar ați vrea să primiți astăzi?
Chiar nu mă interesează cadourile. Deloc! Gesturile, urările, sunt de ajuns.

Când erați atletă petreceați mai mult?
Cât am fost sportivă, ziua de naștere mă prindea în cantonament, la Băile Felix. Ne adunam toți sportivii care eram acolo, mâncam o felie de tort. Era frumos!

Nu are regrete legate de carieră sau de viața privată

Și Nadia Comăneci și-a serbat ziua de curând.
Noiembrie este mai special. (râde) Este o lună a campioanelor.

Aveți vreun regret legat de carieră sau de viața personală?
Nu am nicio părere de rău. Nici că nu am câștigat o anumită competiție, nici că nu am luat o medalie anume. Nu mă uit în spate cu nostalgie. Dacă ai regrete, în timp, aduni frustrare și eu nu vreau acest lucru. Asta făceam și pe pistă, nu mă uitam niciodată în spate, la adversare. Mai priveam puțin cu coada ochiului, dar să întorc capul, niciodată.

Vă ajută ca ministru faptul că ați fost sportiv de performanță?
Foarte mult. Înțeleg specificitatea fiecărei cereri. Înțeleg limbajul, înțeleg fenomenul. Pot rezolva anumite solicitări fără să mai cer detalii de la alte persoane. Singurul lucru care mă obosește este birocrația. (oftează)

V-ați implicat în politică. Vă simțiți împlinită?
Politică am făcut și când am candidat la forurile atletice internaționale și la federație, pentru că a trebuit să conving oamenii să mă voteze, pentru că am propus anumite proiecte. Și funcția pe care o am acum este politică. Îmi doresc ca atunci când mi se va termina mandatul să plec de aici cu capul sus. Să las ceva în urma mea. Așa cum am făcut-o și ca sportivă. Funcţiile sunt trecătoare. Important este ce rămâne după.

Aţi fost numită ministru în martie. Ce aţi reuşit să faceţi în timpul scurs de atunci?
De cum m-am instalat am vrut să văd care este bugetul ministerului, cum s-a împărţit, ce se mai poate face. Şi aşa am găsit soluţii pentru a realiza igienizarea bazelor sportive, pentru a cumpăra aparatură şi materiale pentru mai multe federaţii. Ministerul dă din resurse proprii indemnizaţii lunare la peste o mie de sportivi. Avem şapte antrenori de elită pe care îi plătim. Am iniţiat proiectul ”Pierre de Coubertin” de promovare şi selecţie. Acesta îl derulăm prin intermediul federaţiilor sportive naţionale. Fiecare federaţie putea să aplice cu două proiecte pentru care se acordă 75.000 de euro. Au aplicat 65 de federaţii, iar această campanie de promovare a sportului de masă este în curs de derulare. Este doar o parte din ce am făcut. Vă asigur că muncim!

Premieri din resurse proprii
În ultimul timp, mulţi şefi de cluburi sportive s-au plâns de faptul că sportivii care ies campioni naţionali nu mai pot fi premiați aşa cum se întâmpla înainte. ”Financiar vorbind, nu e nicio diferenţă dacă te clasezi pe locul 1 sau 20”, spunea unul dintre ei. Gabi Szabo încearcă rezolvarea acestei probleme. ”Se va putea dar numai din resurse proprii ale consiliilor locale, federațiilor sau cluburilor. Nu de la bugetul de stat”, a mărturisit ministrul.

Va fi sărbătorită la Izvorani
În această dimineaţă, Gabriela Szabo se va afla la Izvorani, alături de Alin Petrache, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, reprezentanţii federaţiilor sportive, ai marilor cluburi, de componenţi ai loturilor olimpice şi de foşti campioni. Întâlnirea are drept scop evaluarea potenţialului olimpic şi priorităţile în pregătirea sportivilor în vederea participării la JO de la Rio din 2016, însă oamenii sportului românesc vor profita de ocazie pentru a o sărbători pe campioana olimpică şi mondială la atletism.

CV Gabriela Szabo
– s-a născut pe 14 noiembrie 1975, la Bistrița (județul Bistrița Năsăud)
– în 1999, a fost desemnată cea mai valoroasă atletă a lumii și cea mai bună sportivă a Europei
– multiplă deținătoare a recordurilor mondiale în probele de semifond
– a fost descoperită în 1987, pe când a participat la un cros școlar în orașul natal
– a fost antrenată în întreaga carieră de Zsolt Gyöngyössy, cu care s-a căsătorit
– s-a ilustrat ca o talentată și valoroasă junioară, fiind campioană mondială la 3.000 m, în 1994, la Lisabona (Portugalia). La aceeași probă, a câștigat titlul continental în 1991, la Salonic (Grecia), și în 1993, la San Sebastian (Spania)
– În 1994, a început să participe la competițiile de senioare
– la Jocurile Olimpice a cucerit titlul la 5.000 m (2000, Sydney), iar la 1.500 m a câștigat medaliile de argint în 1996, la Atlanta, respectiv de bronz în 2000, la Sydney. Ultima medalie a fost obținută deși a căzut după ce acoperise 700 de metri grație unui final entuziasmant de cursă
– la Campionatele Mondiale a obținut titlul la 1.500 m (2001, în aer liber, și 1999, în sală), 3.000 m (1995, 1997 și 1999, toate indoor) și 5.000 m (1997 și 1999). De asemenea, a mai luat o medalie de argint la 3.000 m, în sală, în 2001

– la Campionatele Europene a triumfat la 3.000 m (în 1998 și 2000, în sală), clasându-se pe locul 2 la 1.500 m (2002) și 5.000 m (1998), respectiv pe 3 la 3.000 m (1994)
– în 1999, a câștigat Golden League cu victorii pe linie


– are în palmares titlul de campioană mondială universitară, în 1995 și 1997, precum și numeroase medalii de aur la competițiile naționale și balcanice de atletism
– a fost poreclită ”teroarea” semifondului feminin la sfârșitul anilor 90 și începutul mileniului III datorită succeselor pe care le-a repurtat, ea dominând competițiile internaționale din acea perioadă
– s-a remarcat printr-un stil particular de a alerga: fuleu mic, foarte economicos și cu o frecvență foarte mare
– în mai 2005, din cauza unor accidentări, și-a anunțat retragerea din activitate competițională
– a activat în cadrul Federației Române de Atletism până în 2013, când a devenit consilier al Ministrului Tineretului și Sportului, Nicolae Bănicioiu
– la 5 martie anul acesta, premierul Victor Ponta a inclus-o în Guvernul României, fiind primul atlet de la noi care deține portofoliul de Ministru al Tineretului și Sportului
– face parte din comisii ale forurilor atletice european și internațional
– din 19 august 2013, deține și titlul onorific de Ambasador al Turismul

Urmărește-ne pe Google News