Scandalul de corupţie din cadrul FIFA datează din 2015. Atât Rusia cât şi Qatarul au negat că ar fi făcut ceva ilegal pentru a obţine statutul de gazdă a Cupei Mondiale, în urmă cu un deceniu, când a avut loc şedinţa Comitetului Executiv al FIFA, în cadrul căreia au fost stabilite ţările organizatoare ale celor două turnee finale, informează Agerpres.

Conform rechizitoriului dat publicităţii luni de către Departamentul de Justiţie al SUA, Nicolas Leoz, pe atunci preşedinte al Confederaţiei sud-americane de fotbal (CONMEBOL), şi fostul preşedinte al Federaţiei braziliene de fotbal (CBF), Ricardo Teixeira, au primit mită pentru a vota în favoarea Qatarului.

Nicolas Leoz, fostul președinte al Confederaţiei sud-americane de fotbal (CONMEBOL) , a murit pe 28 August 2019 la vârsta de 91 de ani în urma unui atac de cord FOTO: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

De asemenea, Jack Warner din Trinidad-Tobago, preşedintele Confederaţiei din America de Nord, America Centrală şi Caraibe (CONCACAF) şi vicepreşedinte al FIFA la momentul respectiv, ar fi primit 5 milioane de dolari drept mită pentru a vota în favoarea Rusiei, în timp ce conducătorului Federaţiei guatemaleze de fotbal, Rafael Salguero, i s-ar fi promis o mită de un milion de dolari, potrivit actului de acuzare.

Rusia a fost, în final, preferată în faţa candidaturii Angliei, precum şi celor comune depuse de Spania/Portugalia şi Belgia/Olanda. Pentru turneul din 2022, Qatarul a primit 14 voturi favorabile, faţă de doar cele 8 primite de Statele Unite, în ultimul tur de scrutin. Celelalte candidaturi au fost ale Japoniei, Coreei de Sud şi Australiei.

Chestionat dacă autorităţile ruse sunt la curent cu actul de acuzare american, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a declarat: „Am citit informaţiile din presă. Nu înţelegem la ce se referă. Rusia a primit dreptul de a organiza Cupa Mondială în perfectă legalitate. Nu a avut niciun fel de legătură cu mita. Respingem acest lucru. Iar Rusia a găzduit cea mai bună Cupă Mondială de fotbal din istorie, de care suntem mândri”.

Responsabilii Cupei Mondiale din Qatar s-au confruntat cu acuzaţii de corupţie imediat după ce micul emirat din Golful Persic a primit dreptul de organizare a turneului din 2022.

În 2014, FIFA, aflată atunci sub controlul fostului preşedinte Sepp Blatter, a achitat Rusia şi Qatarul de orice acuzaţie de ilegalitate legată de atribuirea Cupei Mondiale, după o anchetă.

Blatter a fost ulterior suspendat din fotbal, alături de alţi funcţionari ai FIFA, după o anchetă internă a Comisiei de etică a Federaţiei internaţionale, favorizată de arestarea a şapte oficiali ai FIFA, acuzaţi de corupţie la Zurich, în mai 2015.

 
 

Urmărește-ne pe Google News