Cărunt şi cu ochelari, antrenorul dezvăluie că Lucian a ajuns la lotul naţional după ce a devenit campion naţional de juniori, la categoria 54 kg, în 1996, la Sighetu Marmaţiei. Bute, primul concurs peste hotare, în 1996.

“Eu l-am pregătit un an, după care a fost preluat de antrenorul de la grupa mai mare. Eu l-am însoţit, în 1996, la primul său concurs în străinătate, la Aosta, în Italia, dar şi la Campionatele Europene de la Birmingham, disputate în Anglia, în 1997. Era poreclit «Muşchiulete », deoarece era foarte muncitor şi îi îndemna şi pe ceilalţi colegi să lucreze serios. Prin corectitudine şi disciplină, a ajuns unde este acum. Pentru mine nu e nici o surpriză.

A fost ajutat şi de firea sa, dar şi de faptul că şi-a dat seama că poţi să-ţi depăşeşti condiţia doar dacă eşti cel mai bun în ceea ce faci”, conchide Constantin Foia, care i-a mai antrenat şi pe “Jojo” Dan, George Lungu şi Claudiu Râşco.

Cine e Constantin Foia?

”Maestrul” Foia a făcut în tinereţe box, timp de 12 ani, dar recunoaşte că nu a reuşit să se impună în faţa unor pugilişti mult mai valoroşi. A devenit instructor sportiv în 1976 şi a obţinut diploma de antrenor în 1982, fiind recompensat cu titlul de antrenor emerit, în 1997, pentru rezultatele bune obţinute cu boxerii din loturile naţionale ale României. Printre sportivii descoperiţi sau antrenaţi de el se numără Lucian Bute, Ionuţ Dan Ion (Jojo Dan), George Lungu, Petre Bornescu, Constantin Stan, Aurel Manole sau Claudiu Râşco.

Spune că Lucian e pe mâini bune

”Sunt siguri că va rămâne cu picioarele pe pământ, datorită educaţiei primite acasă şi de la antrenorii din România, dar mai ales influenţei pe care o are staff- ul din Canada asupra lui. La juniori poate ni se mai face milă, mai lăsăm de la noi, dar la profesionişti nu rezişti dacă nu faci totul ca la carte”, mărturiseşte tehnicianul. El continuă: ”A fost totdeauna conştiincios. Eu îl antrenam, îi dădeam informaţii despre adversar şi îi cream arme de a-l răpune, iar el se ocupa singur de greutate. Şi acum îmi zice: ”Nu pot, maestre, că mă stric”, dacă îi zic în glumă să bem un pahar de vin”.

Ţine la Lucian ca la copilul lui

De fiecare dată când vine în ţară, Lucian nu uită să dea un telefon sau să treacă pe la fostul său antrenor. “Pe lângă faptul că a fost elevul meu, a fost şi coleg de lot cu fiul meu, Florin. E un băiat deosebit şi ţin la el ca la copilul meu. Cel mai frumos cadou pentru mine e când câştigă, pentru că ştiu că am contribuit şi eu cu un milimetru la cariera sa”, explică Foia, care acum antrenează juniorii clubului CS Steaua-Lăcătuş.

Urmărește-ne pe Google News