Libertatea: Ce îţi mai aminteşti de la meciul cu Italia, disputat în 1989?
Ovidiu Sabău: Că am întâlnit o formaţie mare, care îi avea în componenţă, printre alţii, pe Zenga, Baresi, Maldini, Bergomi, Donadoni şi Vialli. Când i-am văzut pe italieni că ies pe teren, înainte de încălzire, ne-am speriat. Erau toţi îmbrăcaţi la “patru ace”, gelaţi şi cu ochelari de soare. Păreau picaţi de pe altă planetă. Noi, în treninguri de diferite culori.

Cum a fost faza golului marcat de tine?
Am luat o minge, i-am driblat pe Baresi şi pe Maldini şi am tras la poartă. Balonul a fost blocat, mi-a revenit şi am şutat din nou la colţul scurt, învingându-l pe Zenga. După mulţi ani, când Walter Zenga venise în România ca antrenor la FC Naţional, m-am întâlnit cu el şi i-am spus, zâmbind: “Ştii că ţi-am dat gol, eşti omul meu!”. A început să râdă.

Crede că actuala generaţie are viitor

Se poate face o comparaţie între naţionala din 1989 şi cea de acum?
Da, pentru că naţionala era cam în aceeaşi situaţie. Şi atunci, şi acum, echipa se afla în reconstrucţie. De exemplu, la meciul cu Italia din 1989 a debutat Dan Petrescu. Existau însă şi diferenţe. Atunci, cei mai mulţi jucători proveneau de la doar două echipe, aşa că relaţiile de joc erau mult mai închegate. În plus, Steaua domina Europa, iar Dinamo avea o echipă foarte bună.

Despre actuala generaţie a României ce părere ai?
E de viitor, dar are nevoie de timp! Tamaş, Raţ, Chivu, Săpunaru, Radu Ştefan, Marica, Daniel Niculae sau Torje sunt jucători excelenţi, iar selecţionerul Răzvan Lucescu le dă încredere fotbaliştilor care merită să joace sub tricolor.

Are 55 de meciuri sub tricolor

Ioan Ovidiu Sabău a jucat 55 de meciuri la echipa naţională, pentru care a marcat opt goluri. În cariera de fotbalist, a evoluat la Universitatea Cluj, ASA Târgu Mureş, Dinamo Bucureşti, Brescia Calcio, Reggiana şi Rapid. Cu Dinamo şi cu Rapid a câştigat campionatul, în 1990, respectiv în 1999. Ca antrenor, a pregătit echipele: Universitatea Cluj, Gaz Metan Mediaş, Gloria Bistriţa, FC Timişoara şi FCM Târgu Mureş.

Urmărește-ne pe Google News