Locurile unde s-au aflat primele stadioane bucureştene, au pierit sub loviturile comuniştilor şi ale indiferenţei post-decembriste şi nu sunt semnalizate nici măcar prin nişte banale plachete. După ani de muncă asiduă şi eforturi financiare considerabile, după transformarea maidanelor mocirloase în stadioane cochete, acestea au fost dărâmate în baza unei credinţe conform căreia ce era mic burghez era degradant. Erau vremuri boeme, când fotbalul era jucat pentru plăcerea pasei, driblingului şi a şutului, nu cu gândul la sticla de whisky şi la duduia care te aşteaptă în jacuzzi după meci. Jucau pe terenuri de zgură, cu ghete butucănoase recondiţionate, fără apărători, veniţi după ore întregi de stat în fabrică sau la birou.0-249931-minge.jpg

Terenul era singurul loc unde ofiţerii, medicii, avocaţii şi inginerii erau salahori şi ceferişti, şi invers. Recuperarea se făcea după meci cu o halbă de bere, iar încălzirea începea cu alergarea după tramvai. Duşurile erau reprezentate de o cişmea aflată lângă teren, se dribla în ritmul unui dans la modă, echipele atacau cu 8 jucători şi se apărau cu 2, iar fotbaliştii se luptau pentru onoare sau pentru o floare înmiresmată aruncată de o domnişoară din tribună.

Cum vor liberalii să schimbe legea ca să ajungă Klaus Iohannis senator. Președintele ar putea candida fără a fi nevoit să demisioneze SURSE
Recomandări
Cum vor liberalii să schimbe legea ca să ajungă Klaus Iohannis senator. Președintele ar putea candida fără a fi nevoit să demisioneze SURSE

VENUS

Cel mai prolific club de fotbal al perioadei interbelice a fost Venus Bucureşti. „Negrii din Splai” au cucerit 8 titluri de campioni ai României între 1920 şi 1940. Stadionul echipei, inaugurat în 1931, avea o capacitate de 15.000 de locuri, fiind unul dintre cele mai moderne ale acelui timp. El dispunea de instalaţie de nocturnă, terenuri de antrenament, cabinete medicale şi de recuperare, şi a prilejuit câteva premiere în fotbalul românesc: primul meci în nocturnă, primul teren gazonat şi primul cuplaj (Unirea Tricolor – AMEFA şi CFR Bucureşti – Crişana Oradea).

0-249928-venus.jpg

Construit din banii personali ai preşedintelui Alexandru Elădescu, care şi-a vândut o pădure pentru a finanţa proiectul, arena era o construcţie solidă cu stâlpi de susţinere din beton armat şi gradene de lemn. Situat pe locaţia actualului Parc Venus, dintre Casa Radio şi Opera Română, stadionul a fost demolat în 1953, când întreaga arie înprejumuitoare a fost inclusă într-o arie militară, şi toate clădirile din jur, inclusiv stadionul au fost făcute una cu pământul.

Jucătorii emblematici ai clubului: Iuliu Bodola, fraţii Vâlcov, Jean Lăpuşneanu, Silviu Ploeşteanu, Constantin Humis, Alfred Eisenbeisser şi Mitty Niculescu.

Evaluator achitat pentru despăgubiri frauduloase acordate lui Gigi Becali: „a umflat” valoarea unui teren din Voluntari cu 164%, dar „fapta nu a fost săvârșită cu vinovăție”
Recomandări
Evaluator achitat pentru despăgubiri frauduloase acordate lui Gigi Becali: „a umflat” valoarea unui teren din Voluntari cu 164%, dar „fapta nu a fost săvârșită cu vinovăție”

0-249930-p2.jpg 0-249929-p1.jpg

JUVENTUS

Clubul ia fiinţă în 1924 prin fuziunea dintre cluburile bucureştene Triumf şi Romcomit, sub conducerea lui Etore Brunelli. Juventus a câştigat un singur titlu de campioană a României, în 1930, şi a pierdut o finală în faţa Chinezului Timişoara. După al doilea război mondial, Juventus îşi schimbă numele de mai multe ori (Distribuţia, Competrol, Partizanul, Energia şi Flacăra), pentru ca în 1952 să se mute la Ploieşti şi să îşi schimbe numele în Petrolul. Stadionul Romcomit, pe care evolua echipa, se află pe locul actualelor cămine studenţeşti de lângă Facultatea de Drept din Bucureşti.

De-a lungul timpului la acest club au evoluat nume mari ale fotbalului autohton: Coloman Braun-Bogdan, Emerich Vogl, Ştefan şi Rudy Wetzer, Ilie Oană sau Mihai Flamaropol.

CARMEN

0-249910-4.jpgFondată în 1937, Carmen a fost cunoscută pentru fotbalul spectaculos practicat de fotbaliştii săi şi pentru excentricităţile patronului, milionarul Dumitru Mociorniţă. Clubul a fost desfiinţat în 1947, după ce, cu un an înainte, patronul Mociorniţă, cunoscut ca un anti-comunist fervent, refuzase să joace un amical cu sovieticii de la Dinamo Tbilisi, pe care trebuia să-l piardă. Locul în prima ligă de fotbal i-a fost refuzat, acest fiind ocupat de ASA Bucureşti, echipa nou înfiinţată a Ministerului Apărării. Stadionul, denumit ACSA (Constructorul) era situat pe Şoseaua Olteniţei, pe actualul amplasament al Orăşelului Copiilor.

Cine are 3 miliarde de lei pe mână la Apele Române, instituția responsabilă de lucrările de amenajare contra inundațiilor: un condamnat penal care încasează 20.000 de lei pe lună
Recomandări
Cine are 3 miliarde de lei pe mână la Apele Române, instituția responsabilă de lucrările de amenajare contra inundațiilor: un condamnat penal care încasează 20.000 de lei pe lună

Fotbalişti de renume au jucat pentru Carmen, precum Iuliu Baratky, Iosif Covaci, Iosif Fabian, Valentin Stănescu, Nicolae Simatoc sau Bazil Marian.

0-249913-1.jpg 0-249908-2.jpg

 MACCABI (CIOCANUL) BUCUREŞTI

Maccabi a fost fondat în 1919, ca echipă a comunităţii evreieşti din Bucureşti, după modelul unui celebru club din epocă, Hakoah Viena, şi a fost primul club din lume care a trimis un jucător evreu la o Cupă Mondială, pe Samuel Zauber, la ediţia din 1930. Înainte de sezonul 1940-1941, echipa a fost exclusă din toate competiţiile, fiind reînfiinţată în 1945 sub acelaşi nume, înainte de a fuziona cu un alt club şi a forma Ciocanul.

0-249915-ciocan.jpg

Sub acest nume a jucat două sezoane, pentru ca în mai 1948 să fuzioneze cu Unirea Tricolor şi să se despartă un sezon mai târziu, formând Dinamo A (Ciocanul) şi Dinamo B (Unirea Tricolor). Stadionul echipei se afla pe Calea Dudeşti, iar dintre jucători pot fi amintiţi Iuliu Farkaş, Ion Şiclovan, Angelo Niculescu, Caius Novak sau Gheorghe C. Grecu.

0-249916-c2.jpg

OLYMPIA

Este cel mai vechi club de fotbal din Bucureşti, înfiinţat în 1904 de Mario Gebauer, cel care a adus din Elveţia, unde era student, în 1885, prima minge de fotbal din Capitală, şi Theodor Davila, fiul cunoscutului dramaturg Alexandru Davila. Primul teren a fost amplasat lângă restaurantul Bolta Rece, în zona Arcului de Triumf de astăzi.
0-249918-ol2.jpg

În sezoanele 1909-1910 şi 1910-1911, Olympia câştigă campionatul, compus din doar trei echipe (Colentina şi FC United Ploieşti). Rămâne celebru meciul decisiv în privinţa stabilirii campioanei ediţiei 1911-1912, când Olympia a pierdut cu 6-2 meciul cu United Ploieşti, după ce a aliniat la start doar 9 jucători deoarece ceilalţi doi titulari nu au fost lăsaţi de părinţi să facă deplasarea, fiind elevi. În 1915, echipa se destramă, unii dintre jucători fiind atraşi de echipa FC Colentina. Este reînfiinţată în 1921, dar fără mari rezultate, reuşind doar o singură dată să se califice la turneul final al campionatului naţional. După al Doilea Război Mondial, echipa apare sub denumirea Olimpia-Rhein şi îşi dispută partidele pe terenul ACSA (Constructorul), desfiinţându-se definitiv în 1946.

Jucătorii emblematici sunt Valentin Stănescu, Alexandru Ene, Ion Voinescu, Valeriu Călinoiu sau Corneliu Robe.

0-249917-ol.jpg

RAPID

Zbuciumata istorie a feroviarilor începe pe 25 iunie 1923, când muncitorii de la Atelierele Griviţa (Rampa Militari)şi jucătorii unei echipe din cartier (Excelsior), au format „Asociaţia Culturală şi Sportivă CFR”. Primul căpitan al nou înfiinţatei echipe a fost un strungar, Grigore Grigoriu, fost jucător la Venus, echipamentul fiind confecţionat din pânză vişinie în casa acestuia, pentru că era mai rezistentă la murdărie, iar ghetele de joc, erau de fapt bocanci recondiţionaţi de la Atelierele Griviţa.

 0-249919-rapid1.jpg

Primul teren al „ciocănarilor” fost CAB, situat în zona Gării Basarab de azi.  Câştigătoare în perioada interbelică a şase Cupe ale României consecutive, dar şi a campionatului de război (Cupa Basarabia – 1942), nerecunoscut de Federaţia Română de Fotbal, Rapid a fost prima echipă românească ce s-a calificat într-o finală de cupă europeană. În 1940, „vişinii” au profitat de faptul că reprezentantele Austriei, Italiei şi Cehoslovaciei nu au participat la competiţie şi au atins ultimul act al Cupei Europei Centrale (astăzi UEFA), dar nu au mai apucat să dispute finala din cauza mobilizării pentru al Doilea Război Mondial.

Actualul stadion al echipei, inaugurat pe 10 iunie 1939, în prezenţa Regelui Carol al II-lea, a fost construit imitând forma de potcoavă a celebrului Highbury, arena lui Arsenal Londra. Rapidul trecuse de la maidanul de la Basarab sau de la partidele în pribegie pe Romcomit, Ciocanul sau ANEF. Faptul că era o echipă muncitorească i-a permis Rapidului să supravieţuiască şi chiar să ia jucători de la concitadinele Carmen sau Venus, fiind una dintre puţinele cluburi bucureştene care au supavieţuit celui De-Al Doilea Război Mondial.

Jucătorii emblematici sunt: Vintilă Cossini, Ladislau Raffinsky, Ioachim Moldoveanu, Ionică Bogdan, Valentin Stănescu, Iuliu Baratky, Bazil Marian, Iosif Lengheriu sau Ştefan Auer.

0-249920-r1.jpg 0-249921-r2.jpg

UNIREA TRICOLOR

Echipa s-a înfiinţat în 1926, prin fuziunea dintre două cluburi din zona Oborului, Unirea şi Tricolor. Un an mai târziu, câştigă campionatul regiunii Bucureşti, dar pierde în semifinalel campionatului naţional partida cu Colţea Braşov, scor 1-4. Bucureştenii câştigă titlul naţional în 1941 şi pierde două finale ale Cupei României (1936 şi 1941). După cel de-al Doilea Război Mondial, „tricolorii” retrogradează în Divizia B, iar în ianuarie 1948 sunt preluaţi de Ministerul Afacerilor Interne. Pe 14 mai 1948, se uneşte cu Ciocanul pentru a da naştere unui club emblemă al fotbalului românesc Dinamo Bucureşti, reprezentat în primul an de viaţă de ambele echipe.

0-249925-t2.jpg 0-249924-t1.jpg

La finalul ediţiei de campionat, Dinamo II (Unirea Tricolor) retrogradează, iar anul următor nu poate promova deşi ocupă primul loc în liga a II-a. Echipa rămâne în Divizia B şi îşi începe lunga pribegie. Se mută la Braşov, întorcându-se în prima ligă, în 1956, sub numele de Dinamo Braşov. Timp de un an activează la Cluj, pentru ca în 1958 să se desfiinţeze, iar jucătorii să fie cooptaţi de Dinamo Bacău, actuala FCM Bacău.

Jucători emblematici: Ştefan Cârjan, Alexandru Ene, Constantin Rădulescu, Petre Steinbach, Ionică Bogdan, Traian Iordache sau Sony Niculescu.

0-249926-t3.jpg

STADIONUL REPUBLICII

Inaugurat pe 9 mai 1926, Stadionul ANEF (redenumit „Republicii” de comunişti) era, cu cele 28.000 de locuri ale sale, cel mai mare stadion autohton din perioada interbelică. Stadionul ce a găzduit 42 de meciuri ale echipei naţionale, 15 jocuri din cupele europene, 22 de finale ale Cupei Romaniei şi alte nenumarate partide de campionat şi din Cupa României,  şi-a găsit sfârşitul odată cu inaugurarea arenei „23 August”, şi a fost demolat, în anii 80, împreună cu cartierul Uranus, pentru a face loc Casei Poporului.

0-249922-rep2.jpg

Azi mai sunt vizibile doar bucăţi din zidurile cărămizii ale fostelor tribune, iar în interior se află garajul camerei Deputaţilor.

0-249923-rep.jpg

 Foto: Vlad Chirea

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună
Știrileprotv.ro
Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Viva.ro
Wow! Cum arată casa lui Sorin Bontea. Și-a amenajat locuința ca-n reviste și a plantat măslini în curte: "Abia aștept să strâng recolta"
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Libertateapentrufemei.ro
Fiica lui Tily Niculae a făcut AVC la 12 ani. "Într-o zi m-am dus s-o iau de la şcoală şi mi-a spus că o doare capul. Până să ajungem acasă, mi-a spus că nu mai vede cu ochiul drept, iar ceea ce s-a întâmplat apoi..."
Cele șase zodii care au parte de transformări uriașe pe toate planurile. Sunt modificări vizibile în carieră
FANATIK.RO
Cele șase zodii care au parte de transformări uriașe pe toate planurile. Sunt modificări vizibile în carieră
Leonard Doroftei a povestit prin ce a trecut în Canada: „Aveam zile în care nu puteam să mănânc. Plecau târâș!”
GSP.RO
Leonard Doroftei a povestit prin ce a trecut în Canada: „Aveam zile în care nu puteam să mănânc. Plecau târâș!”
Pericolul din murături semnalat de Mihaela Bilic: „E important de precizat”
FANATIK.RO
Pericolul din murături semnalat de Mihaela Bilic: „E important de precizat”
'Era ritual, când se trezea dimineața'. Larisa, fosta soție a lui Alin Oprea, a făcut publice detalii intime din mariajul lor de 24 de ani
Unica.ro
'Era ritual, când se trezea dimineața'. Larisa, fosta soție a lui Alin Oprea, a făcut publice detalii intime din mariajul lor de 24 de ani
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
O nouă viitură se îndreaptă spre România. Alertă după ce Dunărea a ieşit din matcă în mai multe ţări
Observatornews.ro
O nouă viitură se îndreaptă spre România. Alertă după ce Dunărea a ieşit din matcă în mai multe ţări
Horoscop 19 septembrie 2024. Scorpionii au ocazia să treacă la nivelul următor al existenței lor în mai multe domenii importante
HOROSCOP
Horoscop 19 septembrie 2024. Scorpionii au ocazia să treacă la nivelul următor al existenței lor în mai multe domenii importante

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI