Sănătos, pe hârtie
În acte, Ekeng era perfect sănătos, dovada fiind documentele medicale emise de Institutul Naţional de Sănătate Sportivă. Un EKG şi o ecografie cardiacă, evaluări sub semnătura specialistului, care arată că starea de sănătate a camerunezului era în parametri normali. Sănătos, pe hârtie, fotbalistul în vârstă de 26 de ani a murit pe teren!
“Sunt date foarte serioase care arată că vorbim de o afecţiune cardiacă majoră. Inima sportivului avea peste 15 cm, ceea ce înseamnă că era cu aproximativ 50% mai mare chiar şi decât a unui sportiv de performanţă, obişnuit cu efortul. În termeni de specialitate, vorbim de cardio-megalie sau de hipertrofie cardiacă, adică despre un cord foarte mare. În proporţie de 99,99% vorbim de o afecţiune preexistentă, ajutată de sport, de eforturi exagerate. E un caz de dilataţie acută de cord”, ne-au dezvăluit surse medicale.
Cu alte cuvinte, se poate interpreta că Ekeng ar fi intrat bolnav pe teren, cu acordul medicilor care l-au declarat apt de joc! În opinia specialiştilor în medicină legală, o astfel de suferinţă cardiacă, dublată, se pare, de mici probleme coronariene (n.r. – depuneri de colesterol pe vasele sangvine) ar fi putut fi depistată cu uşurinţă la o ecografie, la o radiografie de torace sau chiar la un control mecanic (n.r. – cu stetoscopul), pentru că se manifestă şi prin tulburări de ritm cardiac.
“Unu-două examene ar fi trebuit să arate că acolo (n.r. – la inimă) ceva nu e în regulă”, au spus sursele citate.
Cum a rămas boala o enigmă pentru medicii care l-au examinat, nu se ştie încă. E o întrebare la care poliţiştii de la “Omoruri” şi procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti vor încerca să răspundă după ce vor fi primit rezultatele întregului set de analize de laborator care urmează să le completeze pe cele ale autopsiei efectuate ieri la IML. Cert este că, în acest moment, sub rezerva interpretării analizelor viitoare de laborator, nu s-a precizat o cauză a morţii lui Ekeng.
Legiştii au prelevat probe din organe
Pentru ca investigaţiile medicale să poată continua şi să se facă astfel lumină în cazul morţii lui Patrick Ekeng, legiştii au prelevat probe din toate organele sale, eşantioane care vor fi supuse unor cercetări microscopice. E vorba de analize de toxicologie, de anatomie patologică, de enzime.
“Au fost prelevate ţesuturi, probe, din fiecare organ, care chiar de mâine (n.r. – azi) vor fi studiate microscopic. Vrem să aflăm dacă anomalia cardiacă era congenitală şi a fost alimentată de un efort fizic susţinut, nedozat în timp, sau dacă vorbim de o afecţiune căpătată în timp şi agravată tot pe fondul unui efort fizic necontrolat”, au adăugat sursele.
La dosarul medical pe care acum legiştii îl construiesc filă cu filă în baza analizelor şi a autopsiei se vor adăuga şi informaţiile pe care Liviu Bătineanu, medicul echipei Dinamo, le-a oferit anchetatorilor la audieri. Tot istoricul medical al lui Ekeng, absolut toate analizele şi controalele pe care le-a făcut de când joacă pentru alb-roşii, dar şi medicaţia şi programul de nutriţie pe care camerunezul le-a urmat vor face obiectul unor cercetări minuţioase ale specialiştilor.
Este foarte probabil ca anchetatorii să ceară informaţii şi de la medicii celorlalte echipe de fotbal la care Ekeng a jucat înainte de Dinamo pentru a stabili momentul de debut al anomaliei cardiace care i-a adus sfârşitul.
Referitor la şansele de supravieţuire ale lui Ekeng, estimate doar în baza felului în care a intervenit echipa medicală de la stadion, specialişti în medicină legală susţin că s-ar fi impus un ajutor al respiraţiei fie folosindu-se oxigen, fie făcându-se un masaj cardiac sau chiar folosind defibrilatorul. Audiaţi, cei implicaţi susţin că fotbalistul respira şi avea puls, motiv pentru care nu s-a recurs la astfel de proceduri.
“E foarte probabil ca sportivul să nu fi suferit un stop cardio-respirator, ci doar un colaps, o scădere bruscă a tensiunii. De aceea cei care au intervenit au spus că respira şi avea puls după ce s-a prăbuşit. E posibil să fi fost o tulburare majoră de ritm cardiac urmată de colaps. Nu se ştie ce şanse avea, dacă răspundea la manevrele de resuscitare sau nu, dar merita încercat”, au comentat specialiştii, fără însă să aducă acuze staffului medical care a intervenit în primă fază.
Vor fi audiaţi şi colegii de echipă
Ancheta continuă sub acuzaţia de ucidere din culpă, dar fără să fie îndreptată asupra vreunei persoane. Vor mai fi audiaţi medicii care au intrat în contact cu sportivul la Spitalul Floreasca, dar şi colegii de echipă care s-au aflat pe teren, în apropierea lui Ekeng, în momentul în care acesta a căzut inconştient. În plus, vor fi studiate actele normative care fac referire la protocoalele medicale pe care o echipă de intervenţie trebuie să le respecte în astfel de cazuri.
“Orice informaţie e de folos. Poate, înainte de a se prăbuşi, le-a spus colegilor ceva, poate cineva din preajma lui l-a auzit spunând că îi e rău…”, au completat surse judiciare.